Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Boicotul referendumului, la Bruxelles. Interes naţional sau atentat la democraţie?

Boicotul referendumului, la Bruxelles. Interes naţional sau atentat la democraţie?

scris de M.A.B.
7 afisari

Interes naţional sau atentat la democraţie? Actorii politici s-au întrecut marţi în a cataloga decizia de boicotare a referendumului. Premierul Ponta a anunţat chiar că va sesiza Bruxelles-ul.

Boicotul referendumului ajunge la Bruxelles. Interes naţional sau atentat la democraţie?

Boicotul referendumului ajunge la Bruxelles. Interes naţional sau atentat la democraţie?

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, marţi, într-o emisiune televizată, că lasă la latitudinea românilor dacă vor să participe sau nu la referendumul din 29 iulie. Tot marţi, într-o discuţie on-line la ziare.com, Traian Băsescu a susţinut că neprezentarea la vot la referendum „poate fi mai valoroasă” decât un vot împotriva demiterii sale, pentru că în acest fel cei care au dat „lovitura de stat” nu pot să-şi valideze demersul prin referendum. Întrebat de ce alege să fie laş, Băsescu a răspuns: „Nu am ales să fiu laş, am ales să acţionez în interesul naţional”.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat după încheierea Consiliului Director al democrat-liberalilor că face apel la toţi oamenii de bunăcredintă şi îi roagă să nu participe la mascarada organizată de USL. „Colegiul Director al PDL a decis astăzi cu 89 de voturi şi o abţinere să sună nu referendumului.Partidul Democrat Liberal, membrii şi simpatizanţii lui nu pot valida un şir de nereguli ale USL din aceasta perioada. Rugăm cetăţenii să nu participe la această mascaradă pusă în scenă de USL„, a declarat Vasile Blaga.

În replică, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost „înşelaţi şi escrocaţi” de către Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei Curţii Constituţionale de prezenţă la referendum. „Sunt absolut convins că Partidul Popular European şi partenerii europeni vor constata că au fost traşi pe sfoară de Băsescu şi de PDL„, a spus Victor Ponta.

Boicot cu iz penal?

Victor Ponta a precizat că Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi. Premierul a mai afirmat că decizia PDL de a boicota referendumul încheie „legenda lui Băsescu cel curajos, care se prezintă în faţa poporului” şi dovedeşte că preşedintele suspendat este „un laş şi un mincinos”.

„Nu pot decât să salut faptul că legenda lui Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului a ajuns la final. Astăzi, Băsescu este un laş, un mincinos şi- ca să citez din decizia Curţii Constituţionale care spune că participarea la vot este un act de responsabilitate – un iresponsabil care a distrus România în aceşti ultimi opt ani”, a spus Ponta.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre un “atentat la democraţie”, în replică la boicotul PDL. Tăriceanu a declarat că dacă nu participăm la alegeri nu avem dreptul să ne plângem de situaţia care ne afectează din punct de vedere economic, social sau politic. „Prima reacţie a fost să mă gândesc la un proverb popular fuga e ruşinoasă, dar e sănătoasă. În acest fel, PDL şi Traian Băsescu încearcă să găsească o soluţie alta decât votul liber exprimat pentru a reveni la Cotroceni”, a continuat liberalul.

67 comentarii

Morkova Vesela 25-07-2012 - 07:14

@ WESLEY CLARK GENERALUL PONTOLEZ SI USELIST

Singura solutie care v-a mai ramas, bombardati Controcenii pe 30 imediat dupa intoarcerea lui Basescu, asa e? Da sa puni drept, chiar daca sluga useleza!

Ciu Huhu 25-07-2012 - 07:42

JOS DICTATORUL BASESCU, HUUOOO!!!!!!!!

Dan IORGULESCU 25-07-2012 - 11:09

Basescu ii trateaza pe simpatizantii lui ca pe MARIONETELE PDL-iste din Parlament. Desfide si isi bate joc de VOTURILE ROMANILOR pe care PRETINDE ca ii REPREZINTA ca PRESEDINTE ALES !. Este un SARLATAN care MINTE cu fiecare RESPIRATIE !!. Nu am mai vazut un CARACTER atat de JOSNIC. A STAPANIT TARA prin MINCIUNA, CORUPTIE si SANTAJ (metode SECURISTE practicate si ridicate la nivel de ARTA), aservit orbeste de o ceata de slugi (« colonei », « generali », proxeneti …), fiinte fara caracter care stiau ca astfel vor primi o halca din Romania. Este disperat ca VA DA SOCOTEALA pentru JEFUIREA si ASERVIREA ROMANIEI. Pentru a se salva a decis sa INGENUNCHEZE ROMANIA in fata celor care l-au folosit drept COADA de TOPOR. In istorie va ramane ca o MARE RUSINE pentru ROMANIA !!

pathfinder 25-07-2012 - 11:13

Serios? Ma lasi?
Va ramane ca o rusine?
Poate Iliescu, Nastase, Ponta si idiotul care tocmai a desfiintat PNL-ul.
Mai vedem peste vreo 10-20 de ani.

ghimpe 25-07-2012 - 11:48

Crin si Victor nu fiti suparati asa tare ca La VOT nu vor fi nici 5 000 000 de prezenti, adica nici 30%.
LA REVEDERE CRIN, LA REVEDERE VICTOR!
LA REVEDERE DE DOUA ORI REPETENTULE, LA REVEDERE DE MULTIPLE ORI PLAGIATORULE!

nu inteleg 25-07-2012 - 13:27

Te intreb doar din curiozitate, ce a facut Basescu pentru Romania in acesti opt ani?

radu 2 25-07-2012 - 11:59

DIN CITE STIU EU:
LIDERI USL AU INDEMNAT LA BOICOT ALTE REFERENDUMURI ORGANIZATE DE PDL SI BASE!!!
PARLAMENTARI USL AU BOICOTAT LUCRARILE PARLAMENTULUI!!!
IN CONSECINTA SI PDL UL ARE DREPTUL SA BOICOTEZE ACEST REFERENDUM !!!

BULA 25-07-2012 - 16:01

Vad ca inca sunt multi tampiti care il apara pe Basescu, dupa toate nenorocirile pe care le-a facut. Nu stau sa-i nominalizez, ca nu merita efortul sa le scriu numele.

dede 26-07-2012 - 15:34

ACEST BASESCU A CONFUNDAT TARA NOASTRA CU UN VAPOR! IAR PE ROMANI CU MARINARII SAI !
JOOOS BASESCU ! VREM O ROMANIE LIBERA CONDUSA DE OAMENI ADEVARATI PENTRU OAMENI ADEVARATI!
VOTATI DA! DEMITEREA LUI BASESCU!

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult