Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Borbely: Senatul UMF Târgu Mureş este în ilegalitate

Borbely: Senatul UMF Târgu Mureş este în ilegalitate

scris de A.B.
1 afisari

Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR, susţine că în momentul de faţă Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş se află în ilegalitate, deoarece nu a pus în aplicare prevederea din legea educaţiei legată de obligativitatea înfiinţării unei linii în limba maghiară.

laszlo borbelyVicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely, este foarte trist că s-a ajuns atât de departe în această chestiune, considerând că totul reprezintă o problemă pur administrativă.

„Eu sunt foarte trist că am ajuns aici. O problemă pur administrativă care nu spunea altceva decât că sunt trei universităţi multiculturale în România, precizate în lege: Babeş-Bolyai, Universitatea de Arte Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş. Nu spune altceva decât – şi ceea ce s-a făcut fără niciun fel de ştire în presă la Babeş-Bolyai şi la Arte – ca să se înfiinţeze acele linii cu predare în limba maghiară, care ce înseamnă: şi până acum a fost educaţie în limba maghiară, şi până acum la UMF aproape jumătate din studenţi învaţă în limba maghiară, aşa cum a fost tradiţia nu de azi, de ieri, ci de 50 de ani; nu trebuia să se facă altceva decât, prin înfiinţarea acestei linii, să se depăşească acea fază păguboasă prin care nu puteau ei să se administreze, cu profesori care să predea la această secţie, cu tot personalul”, a declarat, pentru Agerpres, Borbely.

În opinia vicepreşedintelui UDMR, autonomia universitară nu este afectată, iar responsabil de nerealizarea chestiunilor „administrative” este Senatul UMF, care se află „în ilegalitate”.

„Acest lucru trebuia să îl facă Senatul, conform legii. Senatul, în momentul de faţă, e în ilegalitate şi una este autonomia universitară, care e sfântă, şi alta este aplicarea legii. Aşa cum eu în Parlament, cu cele 7% ale UDMR, nu pot să rezolv unele probleme pentru că nu am 51%, decât dacă am unele garanţii legale – şi de aceea s-au introdus unele prevederi în legătură cu minorităţile naţionale (…). În momentul de faţă sunt în ilegalitate. S-a rezolvat problema la Babeş-Bolyai şi la Universitatea de Arte fără niciun fel de problemă şi acolo există aceste linii. Nu putem să rezolvăm decât prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanţă”, spune Borbely.

Liderul UDMR consideră că Senatul UMF „s-a ambalat într-un joc politic”, dar speră ca problema să fie tranşată săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern.

2 comentarii

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 22-03-2012 - 15:54

Domule Laszlo Borbely nu mai fiti asa de trist, se termina si acest mandat, si organizatia culurala numita UDEMER nu va mai fi in veci pomenire in viata politica ca factor de santaj, iar dumneavoastra personal sa dati explicatii privind activitatea ilegala privind multe aspecte, inclusiv taierile abuzive si exportul de cherestea in Ungaria plus multe altele..lasati dv. medicina !

gogu 22-03-2012 - 16:18

Stimate Parpanghel ai in totalitate dreptate cand vorbesti de cei din „pustă”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult