Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Băsescu s-a săturat de Roberta

Băsescu s-a săturat de Roberta

scris de Ziua Veche
21 Afisari

.Traian Băsescu a afirmat luni că nu mai poate continua dictatura preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, care semnează legi trimise la promulgare deşi ştiu în ce condiţii au fost adoptate. Şeful statului i-a tratat egal pe Roberta Anastase (PDL), preşedintele Camerei Deputaţilor, şi pe Mircea Geoană (PSD), preşedintele Senatului, lăsând să se vadă nemulţumirea faţă de cei doi. Şeful statului a făcut referire prima dată la fraudarea votului pe legi importante în plenul Camerelor.Avem o mare problemă de procedură parlamentară şi de funcţionare democratică a instituţiei care se numeşte Parlamentul României”, a constatat preşedintele.


Nu putem ajunge la dictatura a doi şefi de examene care îmi trimit legile promulgate deşi ştiu foarte bine şi cum au fost votate, şi că au fost votate în necunoştinţă de cauză, şi că au fost votate în lipsă de cvorum”, a arătat Traian Băsescu, adăgând: „Având în vedere incidentele din ultima perioadă şi practicile frecvente, când în realitate nu a fost nici cvorum şi nici număr de voturi necesare, dar ele mi-au venit validate la promulgare, cred că din respect pentru români procedura parlamentară trebuie modificată”.

Cât despre legile privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor de până la 2000 lei, şeful statului a afirmat că nu a primit de la Parlament cele două Legi şi a subliniat: „Mizaţi pe o atitudine şi acţiune a preşedintelui României în acord cu interesul naţional, nu pe o atitudine demagogică sau de natură să-i păcălească pe români”.

Băsescu a făcut şi o serie de consideraţii nu tocmai măgulitoare la adresa parlamentarilor simpli: „Nu pot să nu observ un lucru ce ţine de această dată de funcţionare Parlamentului – e clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota în necunoştinţă de cauza, de a vota după deget. (…) Şi atunci nu mai poţi să spui nici măcar ca oamenii aceştia votează după conştiinţă sau după instrucţiunile de partid, pur şi simplu votează după deget”. Preşedintele a insistat că „prin discutarea legilor în comisii şi aducerea la plen strict pentru votul final s-a depreciat şi calitatea legilor, şi responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor”. El a pledat pentru „revenirea la validarea în plen a articolelor”.

Deşi nu a făcut nici un fel de declaraţii privind mitingul şi moţiunea de cenzură de miercuri, Traian Băsescu a arătat: „Cei care au vrut ca România să treacă prin criză cu o populaţie dezbinată par să fi reuşit”, adăugând: „Eu sunt decis ca împreună cu Guvernul şi sprijinind Guvernul să luăm măsurile necesare pentru a intra într-un proces de redresare solid, durabil”. „A trecut vremea când veniturile bugetului de stat erau utilizate pentru voturi. Veniturile bugetului trebuie utilizate pentru ţară, atâta câte sunt ele”, a mai spus preşedintele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS