România va începe negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană pentru un nou Acord care să curgă în continuarea celui prezent ce se încheie în aprilie 2011, a anunţat marţi preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea cu formaţiunile din arcul guvernamental. El a aprecizat că va trimite chiar marţi Parlamentului spre reexaminare legile privind reducerea TVA la alimentele de baza la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.
Despre „celebra Ordonanţă 50” privind creditele populaţiei contractate la bănci, şeful statului a arătat: „Nici o bancă nu poate spune că Ordonanţa 50 vizează comisioanele şi taxele plătite în trecut. Ea vizează viitorul. Nu operează retroactiv. Poziţia mea în faţa FMI este că Ordonanţa 50 trebuie transformată în lege”.Traian Băsescu a insistat că instituţia care reglementează direct relaţia dintre clienţi şi bănci este Banca Naţională a României, iar Oficiul pentru Protecţia Consumatorului să poată sesiza BNR pentru interzicerea unui produs bancar. „Sunt un susţinător făra rezerve al nciunui comision în situaţia plăţii anticipate a unui credit”, a adăugat şeful statului.
Prezentăm sinteza declaţiilor făcute de Traian Băsescu.
Concluziile Consiliului European de toamnă:
1. introducerea de reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice şi a deficitului;
2. trebuie găsită o gamă mai strictă şi mai largă pentru sancţionarea nerespectării regulilor Pactului de Stabilitate şi Creştere;
3. asigurarea conformităţii cadrelor bugetare naţionale cu normele europene;
4. instituirea unui mecanism separat de supraveghere a mecanismelor macroeconomice;
5. lansarea semestrului european de la 1 ian 2011; adică, până la sfârşitul lui aprilie 2011 toate statele trebuie să trimită la Bruxelles proiecţia bugetului de stat, programul naţional de reformă şi programul de convergenţă, astfel încât de la CE să se ia un aviz că acestea sunt sustenabile, congruente şi în acord cu politica generală la nivelul UE;
6. crearea pe termen mediu a unui mecanism permanent de soluţionarea a crizelor în zona euro; până în iunie 2013 Tratatul Lisabona amendat punctual pentru realizarea acestui mecanism.
–România este printre ţările cel mai puţin vulnerabile la suspendarea dreptului de vot, pentru că are o datorie publică redusă în raport chiar cu criteriile din Pactul de Stabilitate şi Creştere. În 2012 România va reveni la un deficit în conformitate cu Pactul de stabilitate şi crestere, adică sub 3%.
-Prin modificarea Tratatului Lisabona se vor aplica două tipuri de sancţiuni: una financiara, adică unu-două procente din PIB, iar pentru ţările din zona non-euro se va anula o parte din suma alocată pe programe; în privinţa sancţiunii politice se poate merge până la suspendarea dreptului de vot.
– Partidele din opoziţie să ia notă de aceste decizii pentru că nimeni nu mai poate marja pe populism ieftin la nivel de UE, cu atât mai puţin în România, care plăteşte o factură consistentă ca urmare a populismlor din 2007-2008 şi a faptului că a intrat nepregătită în criză.
–Condiţionalităţile FMI pentru eliberarea următoarei tranşe: legea pensiilor, legea salarizării unice, bugetul de stat pentru 2011.
Concluziile trase de şeful statului:
– Coaliţia este hotărâtă să adopte legea care condiţionează obligaţiile noastre faţă de instituţiile financiare
– Există acordul Coaliţiei pentru un nou angajament cu FMI, UE şi BM care să vizeze consolid stabilităţii macroeconomice;
– Prin neparticipare partidele de opoziţie se izolează şi cred că este păcat pentru că sunt partide mari şi pot contribui cu idei şi soluţii; faptul că nici la teme extrem de importante pentru România nu consideră că trebuie să participe este lipsă de maturitate. Voi continua să-i invit şi la alte consultări, mai ales că mi-am propus ca acestea să fie mai dese.
0 comentariu
E bine ca avem dreptul la opinie!
E bine ca minoritatile isi pot perpetua traditiile, limba si drepturile…e bine;
Ce mi se pare a nu fi bine este reactia majoritatii – de ce nu reactioneaza nimeni?! sau exista alte prioritati?
Unde e romanismul din romani?
a secat ca fantanile de pe Bdul Unirii…
Bela, menyuk hozo…