Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CABINETUL CIOLOŞ: CV-urile noilor ministrii

CABINETUL CIOLOŞ: CV-urile noilor ministrii

scris de Ziua Veche
118 afisari

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. La prezentarea componenţei Guvernului pe care îl propune, premierul desemnat a spus că a urmărit să aleagă oameni cu competenţe şi experienţă, cu viziune şi idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniştri sunt femei.

guvernul ponta 4Vasile Dâncu – vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publică

Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publică, a fost membru al PSD timp de aproape zece ani, până în 2008, iar în Guvernul lui Adrian Năstase a deţinut portofoliului Informaţiilor Publice.
Vasile Dâncu a fost membru al PSD, senator şi europarlamentar, şi a mai deţinut o funcţie în Guvernul României în perioada 2001 – 2003, când a fost titularul portofoliului Informaţiilor Publice în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase.
Născut în satul Runcu Salvei, din judeţul Bistriţa-Năsăud, Vasile Dâncu va împlini 54 de ani în 25 noiembrie. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi este doctor în sociologie. A predat şi încă predă la mai multe universităţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, este şi membru al unor asociaţii sociologice internaţionale, dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
Vasile Dâncu a înfiinţat, în 1994, Metro Media Transilvania, un institut de sondare al opiniei publice, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe care îl conduce şi acum în calitate de preşedinte şi care face sondaje pe diverse teme. De asemenea, IRES a realizat şi exit-poll-uri la ieşirea de la urne în cadrul unor alegeri care au avut loc în România şi Republica Moldova.
Dâncu a activat şi activează şi în plan media, el fiind, între 2011 – 2013, preşedintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE şi Look TV, iar în prezent conduce, ca director, săptămânalul regional „Transilvania reporter” şi revista ”Sinteza”.
Vasile Dâncu, deşi este propus acum ca membru într-un cabinet de tehnocraţi, are în spate o bogată carieră politică.
Membru PSD din 1999 şi al aşa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deţinut în perioada 2001 – 2003 funcţia de ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 – 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, pe domeniul Analiză politică şi comunicare.
În anul 2008, a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat şi din partid, ocupându-se de activităţile profesionale.
În luna octombrie, prezent la Cluj-Napoca la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susţinând că social-democraţia are nevoie de el. La invitaţia lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.
Pe lângă activitatea de sociolog şi politician, Dâncu este cunoscut şi ca scriitor, fiind premiat mai mulţi ani la rând pentru cărţile sale în cadrul Târgului Gaudeamus care are loc la Cluj-Napoca.

Marius Raul Bostan – ministru pentru Societatea Informaţională

Marius Bostan

Marius Bostan

Marius Raul Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională este unul dintre foştii lideri ai tinerilor ţărănişti, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom.
Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda.
Marius Raul Bostan este fondator al VMB Partners, membru în CA al Telekom si initiatorul proiectului Reaptriot.

Anca Dragu Paliu – ministru al Finanţelor

Anca Dragu Paliu

Anca Dragu Paliu

Anca Dragu Paliu este economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene şi care a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR. Anca Dragu Paliu, noul ministru al Finanţelor, este economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene şi care a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.
Anca Dana Dragu Paliu, în vârstă de 42 de ani, a început să lucreze, după terminarea facultăţii, la Banca Naţională a României, unde a petrecut cinci ani ca economist, între 1996 şi 2001, la Direcţia de Refinanţare şi Operaţii de Piaţă şi Direcţia de Reglementare.
Ea absolvise în 1996 cursurile facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice.
Ulterior, şi-a continuat cariera de economist în cadrul Biroului Regional pentru România şi Bulgaria al FMI, din septembrie 2001 şi până în ianuarie 2013.
În această perioadă, Dragu a participat la toate întâlnirile delegaţiilor Fondului Monetar Internaţional cu autorităţile române, de la reprezentanţii Guvernului până la alte structuri ale statului, organizaţii patronale şi diverse asociaţii.
Ea face parte, totodată, începând cu anul 2008, din Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
La începutul anului 2013, Dragu a fost recrutată de Comisia Europeană, unde lucrează ca analist economic în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe.
Economistul şi-a completat educaţia cu studii de economie internaţională la The George Washington University, în perioada 1999-2000, apoi cu un masterat de doi ani în Politici Publice şi Integrare Europeană în cadrul SNSPA Bucureşti (2005-2007).
Totodată, Dragu are un doctorat în economie la ASE, teza de doctorat având tema „Stabilitatea monedei, rezultantă a evoluţiei economiei naţionale”.

Achim Irimescu – ministru al Agriculturii

Achim Irimescu

Achim Irimescu

Achim Irimescu, noul ministru al Agriculturii, a fost secretar de stat în minister în perioada guvernelor Ponta 1 şi 2 şi în prezent ocupa funcţia de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi era şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012-februarie 2014. Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi a coordonat cele două Agenţii de Plăţi care gestionau fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, şi relaţia cu direcţiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.

Achim Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 şi până când a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Achim Irimescu s-a născut la 24 aprilie 1958 şi are un copil. A terminat Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini.
Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998 şi până în mai 2012, şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uninea Europeană.
Irimescu a lucrat şi la Institutul de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole, între 1986 şi 1990.
Achim Irimescu a primit Ordinul Naţional ”Meritul Agricol” în grad de ofiţer, precum şi Ordinul Naţional “Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer, pentru merite în negocierile de aderare ale României la UE.
A publicat şi o carte – ”Maşini şi utilaje pentru micii producători”.

Adrian Curaj – ministru al Educaţiei

Adrian Curaj

Adrian Curaj

Adrian Curaj, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Educaţiei, este profesor universitar la Politehnica Bucureşti şi la SNSPA, a fost consilier guvernamental în Cabinetul Tăriceanu şi a condus Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în Guvernul Boc.
Adrian Curaj, în vârstă de 57 de ani, a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti – Facultatea Electronică şi Comunicaţii, în 1983, iar în 2003 a obţinut un master în Administrarea Afacerilor, la Institutul pentru Mediul de Afaceri şi Administraţie Publică din Bucureşti (ASEBUSS), în parteneriat cu University of Washington din Seattle. De asemenea, în 2007 a obţinut un certificat postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare.
El este membru în Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright, în Comisia Naţională a României pentru UNESCO, al Societăţii Română de Automatică şi Informatică Tehnică, dar şi al EUROSCIENCE-European Association of Researchers.
În prezent, Curaj este profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, şef al Catedrei UNESCO pentru Politici în Ştiinţă şi Inovare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA), iar din 2010 este director general al UEFISCDI- Unitatea Executiva pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare. Tot din 2010 este colaborator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, din conducerea căreia fac parte Dan Dungaciu şi academicianul Mircea Augustin Maliţa.
În perioada 2007-2008, Adrian Curaj a fost consilier guvernamental pe IT şi cercetare al lui Călin Popescu Tăriceanu, el demisionând odată cu schimbarea Guvernului.
În decembrie 2009, Curaj a fost numit de premierul de atunci Emil Boc la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, unde a rămas până în septembrie 2010, când a fost demis de ministrul Educaţiei de la acea vreme, Daniel Funeriu.
Din 2008 şi până în 2011, a fost vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice în Învăţământul Superior, iar din 2007 până în 2011 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Etică în Cercetare.
Totodată, Adrian Curaj este, din 2012, membru al European Forum of Forward Looking Activities – Comisia Europeană, între 2010 şi 2012 a fost membru al Bologna Foliowup Group, iar din 2008 este expert in Task Force – Fostering and Building Human Capital of the Regional Cooperation Council, în timp ce din 2005 până în 2006 a fost membru al board-ului European Association of Research Managers and Administrators.
De asemenea, el a coordonat proiecte de cercetare şi a publicat articole ştiinţifice şi cărţi, două dintre invenţiile la care este co-autor luând medalii de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva, în 2009 şi 2013.
Curaj este autorul a peste 100 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate sau în volumele unor conferinţe internaţionale, are 21 de cărţi ştiinţifice ca editor, autor sau coautor, majoritatea în managementul cercetării, foresight şi învăţământ superior. El este coordonator sau expert/consultant în peste 50 proiecte de cercetare/dezvoltare finanţate de Banca Mondială, UNESCO, UNI DO, UNDP, Comisia Europeană.
Potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2014, Curaj are, împreună cu soţia sa, două terenuri intravilane – unul dobândit între 2004 şi 2006, iar celălalt în 2005, la Otopeni şi Comarnic. De asemenea, el are un teren agricol de 750 de metri pătraţi, cumpărat în 2004 în localitatea Agigea, precum şi o casă de peste 350 de metri pătraţi, în Otopeni, construită între 2005 şi 2007, dar şi un apartament de 45 de metri pătraţi în Bucureşti, moştenit.
Adrian Curaj are şi patru maşini – trei autoturisme Opel Corsa fabricate în 2007 şi un Ford Focus din 2012.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Curaj are două depozite bancare – unul, de peste 41.000 de lei, la CEC, iar celălalt, de peste 11.100, la Raiffeisen, precum şi un cont curent cu peste 8.000 de lei, dar şi un fond de investiţii la ING. El are şi un credit de 175.000 de lei, contractat în 2006 şi scandent în 2021.
În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, Adrian Curaj a obţinut 44.686 de lei ca profesor la Politehnică, şi 34.919 lei ca director la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior. De asemenea, el a obţinut venituri şi de la SNSPA (14.173 lei).
Adrian Curaj este căsătorit şi are doi copii. Soţia sa este lector la Universitatea Bucureşti.

 

Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului

Costin Grigore Borc

Costin Grigore Borc

Costin Grigore Borc, propus vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, lucrează de 15 ani pentru producătorul de materiale de construcţii Lafarge, în România şi în alte ţări, şi este fostul şef de cancelarie al premierului Radu Vasile.
Premierul desemnat Dacian Cioloş l-a prezentat pe Costin Grigore Borc drept o persoană ”cu vastă experienţă în management”.
Costin Borc a fost prima persoană nominalizată de Cioloş pentru postul de ministru.
”Am să încep cu Costin Grigore Borc, propus vicepremier, ministru al Economiei. Este absolvent Politehnicii Bucureşti, are o vastă experienţă în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge”, a spus Cioloş.
În vârstă de 50 de ani, Costin Grigore Borc este licenţiat al Universtităţii Politehnica din Bucureşti, în Inginerie Energetică (1989), obţinând ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). În cadrul acestei instituţii, a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.
În perioada 1991 – 1994, Grigore Borc a fost asistent special al preşedintelui Ion Iliescu, din partea Partidului Naţional Ţărănesc şi, ulterior, între 1998 – 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu.
El a lucrat şi ca inginer la Institutul Hidrologic şi IPROMET SA.
În iunie 2000, devine Project manager la Lafarge Ciment, în Kansas, Missouri, în Statele Unite ale Americii. Borc revine în România în 2002, ca director general al Lafarge Agregate Betoane SA. În perioada 2006-2008, el a fost directorul de strategie al Lafarge Ciment în Franţa, iar din 2008 şi până în 2013 a fost director general al Lafarge Serbia. Din 2013, el a revenit ca director general al sucursalei din România a Lafarge, actual CRH, perioadă în care a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie.

Dan Costescu – ministru al Transporturilor

Dan Marian Costescu

Dan Marian Costescu

Dan Marian Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.
În vârstă de 46 de ani, Costescu este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi a publicat mai multe studii în domeniul transporturilor, sector de care ar urma să se ocupe şi în Cabinetul Dacian Cioloş.
Costescu a fost responsabil pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat ori autoritatea tutelară a unor companii precum Romvag SA Caracal (România, cu 900 salariaţi), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/ Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).
Costescu a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania, în perioada aprilie 2001-mai 2004) şi Sistematic Engineering România, la conducerea căreia s-a aflat timp de 11 ani. A reprezentant, totodată, Căile Ferate Române în Comitetul Director pentru Cercetare Aplicată şi Elaborare a Normelor Feroviare Internaţionale, din cadrul European Railway Research Institute – ERRI (din Olanda), Organismul de Cercetare al UIC.
De asemnenea, el a oferit consultanţă pentru privatizarea SC Electroputere Craiova, cu 5.000 de angajaţi şi a fost responsabil pentru preluarea de către Waggonbau Brunninghaus-Krupp a unui producător de vagoane cu 300 de salariaţi.
În luna martie a acestui an, Dan Costescu a fost numit director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, preluând conducerea executivă a companiei.

Lazăr Comănescu – ministru de Externe

Lazăr Comănescu

Lazăr Comănescu

Lazăr Comănescu, propus pentru postul de ministru de Externe în Guvernul Cioloş, este diplomat de carieră, în prezent consilier prezidenţial pe probleme de politică externă, el urmând să revină la conducerea acestui minister după ce a mai deţinut această funcţie în 2008, în Cabinetul Tăriceanu.
Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, în 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică.
A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 – 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale – Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer.
Este autor de cursuri şi manuale universitare printre care „Economia Mondială”, „Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale” şi „Dicţionar de relaţii economice internaţionale”. S-a remarcat de asemenea şi prin materiale publicate în numeroase reviste româneşti şi străine.
În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale.
În perioada 1982 – 1990, a fost lector universitar la catedra de relaţii economice internaţionale, Academia de Studii Economice, Bucureşti.
După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune.
În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 – 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2008.
Lazăr Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.
Din 2009, Comănescu a fost ambasadorul României în Germania, post în care s-a aflat până la sfârşitul anului 2012, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare din funcţie.
El a fost numit apoi consilier prezidenţial pe probleme de politică externă.
În septembrie 2015, consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu declara, pentru MEDIAFAX, cu privire la intenţia Ungariei de a ridica un gard metalic la frontiera cu România împotriva imingranţilor, că astfel de abordări nu sunt „în linie” cu realităţile actuale, istoria dovedind ineficienţa unor astfel de măsuri.
„Într-o lume a globalizării, a crede că se pot rezolva probleme construind garduri de separare nu mi se pare că este o abordare care este în linie cu realităţile actuale şi viitoare. În istorie s-au mai construit ziduri şi acele ziduri nu au dus la ceea ce credeau cei care au fost autorii lor”, a spus atunci Comănescu.
El a făcut referire la acel moment şi la sancţiunile invocate de Germania, în contextul discuţiilor privind cotele de refugiaţi.
Comănescu spunea că obiectivele Uniunii Europene nu pot fi realizate dacă state membre „pun presiuni sau impun sancţiuni”, considerând „surprinzătoare” declaraţiile oficialilor germani cu privire la sancţionarea ţărilor care se opun cotelor obligatorii.
„Asemenea idei sunt surprinzătoare, pentru că vin de la politicieni de înalt nivel şi care cunosc foarte bine cum funcţionează Uniunea Europeană. Statele membre participă la activităţile Uniunii Europene în conformitate cu reglementările comunitare, în conformitate cu prevederile tratelelor europene şi eu nu cred că recurgerea la presiuni sau la sancţiuni, atunci când ne aflăm într-un proces efectiv de negociere pentru a ajunge la o soluţie care să fie agreabilă tuturor membrilor UE, poate să dea rezultatele scontate”, declara atunci Lazăr Comănescu, şeful Departamentului de Politică Externă de la Palatul Cotroceni, întrebat despre afirmaţiile ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit căruia Germania este favorabilă sancţionării prin reducerea fondurilor structurale a ţărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaţilor.
Comănescu preciza că astfel de afirmaţii nu sunt „nici în litera şi nici în spiritul reglementărilor comunitare”.
„Este vorba de discuţii, de negocieri, pentru a găsi cele mai adecvate modalităţi de răspuns, într-un spirit autentic de solidaritate în interiorul Uniunii Europene, dar şi faţă de oamenii care sunt confruntaţi cu asemenea probleme, cum este cazul acestor refugiaţi”, adăuga acesta.
Victor Grigorescu – ministru al Energiei

Victor Vlad Grigorescu

Victor Vlad Grigorescu

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloş, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experienţa în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.
Grigorescu este licenţiat în drept al Universităţii Bucureşti. Este, de asemenea, specializat la Joint Vienna Institute în proceduri de soluţionare a diferendelor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (în colaborare cu Secretariatul OMC).
Are experienţă în domeniul administraţiei publice, atât în România, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanţă în domeniul politicilor publice. Din această postură a consiliat clienţi din domeniul privat, abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH.
În perioada 2007-2011, Victor Vlad Grigorescu a fost secretar II în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablităţi au vizat politicile UE în domeniul comerţului cu produse industriale, instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping şi antisubvenţie, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations).
A reprezentat România în mai multe grupuri de lucru permanente la nivelul Comisiei Europene şi Consiliului UE, respectiv, Comitetul antidumping şi antisubvenţie.
Anterior detaşării la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, începând cu anul 2004, Grigorescu a ocupat poziţia de expert UE în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, Departamentul de Comerţ Exterior, partipând la negocierile de aderare a României la UE, mai ales capitolul 26 – Relaţii Externe sau acordul privind recunoaşterea reciprocă a denumirilor de origine şi indicaţii geografice pentru anumite produse agricole.
Începând cu 2006, a fost reprezentant al României în Comitetul 133 Oţel, ca invitat, în perioada de preaderare, iar apoi ca membru cu drepturi depline, după 1 ianuarie 2007. Înainte de a lucra în administraţia publică, a fost director de dezvoltare pentru o firma de comerţ cu produse textile şi alte produse industriale, principalele responsabilităţi vizând business development, planificare financiară, previziuni şi bugete, cat si management de proiect pentru deschiderea unităţilor de retail în Bucureşti.
În prezent , Victor Vlad Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.

 

Vlad Alexandrescu – ministru al Culturii

Vlad Alexandrescu

Vlad Alexandrescu

Filologul Vlad Alexandrescu, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcţia de ministru al Culturii în viitorul Guvern.
Vlad Alexandrescu s-a născut pe 22 iunie 1965, la Bucureşti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu.
Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 – în perioada în care oraşele Sibiu şi Luxemburg au deţinut titlul de Capitală culturală europeană, mai precis în anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare „Fundamentele Modernităţii Europene” al Universităţii din Bucureşti, al cărui director este din 2001.
Între anii 1998 – 2000 şi 2003 – 2005, a fost preşedinte al Asociaţiei cercetătorilor francofoni în ştiinţe umane din Bucureşti.
Domeniile sale de competenţă cuprind istoria ideilor (secolele XVI – XVIII), literatură franceză, pragmatică şi filosofia limbajului şi hermeneutică, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro.
În 2014, şi-a susţinut teza de abilitare în filologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea „Summa cum Laude”, la aceeaşi instituţie de învăţământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot.
Din 2000, este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri, la nivel de licenţă şi master, de filosofia limbajului (pragmatică şi teoria
enunţării), filosofii ale modernităţii, cursuri speciale pe autori ca René Descartes, Blaise Pascal, literatură şi cultură franceză a secolului al XVII-lea.
Începând cu anul 2011, este conferenţiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură, unde predă un curs de filosofii ale modernităţii, la nivel de master.
A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.
Vlad Alexandrescu este membru în mai multe societăţi ştiinţifice, printre care se numără The Warburg Institute, Londra (2005), Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell’Università
del Salento, Lecce (2005), Asociaţia română de istorie a religiilor (2002) şi Société d’étude du dix-septième siècle, Paris (1998), dar şi al Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti.
Numele lui Vlad Alexandrescu este legat şi de numeroase lucrări de specialitate, precum „Nature et Surnaturel. Philosophies de la nature et métaphysique aux XVIe – XVIIIe siècles”, Zürich şi New York (2010), „Branching Off: The Early Moderns in Quest for the Unity of Knowledge”, Bucureşti, Zeta Books (2009), „Esprits modernes. Études sur les modèles de pensée alternatifs aux XVIIe – XVIIIe siècles”, apărută la Editura Universităţii din Bucureşti, „Vasile Goldiş” University Press (2003), „Pragmatique et Théorie de l’énonciation. Choix de textes”, Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti (2001), „Autour de Descartes”, Bucureşti (1998), şi „Le paradoxe chez Blaise Pascal”, Berna (1996).
Vlad Alexandrescu este căsătorit şi are doi copii.
Predecesorul său este parlamentarul PSD Ionuţ Vulpescu, numit ministru al Culturii în decembrie 2014.

 

Elisabeta Lipă – ministru al Tineretului şi Sportului

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedinte al Federaţiei de Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, vicepreşedinte COSR, dar şi „cea mai bună canotoare a secoului XX”, titlu conferit de forul internaţional de profil.
Născută la Siret, în judeţul Suceva, Elisabeta Lipă a împlinit în 26 octombrie vârsta de 51 de ani. Ea absolvit în 1997 Facultatea de Educaţie Fizic şi Sport, iar în 2007 Colegiul Naţional de Apărare. În 2009, Lipă a obţinut titlul de doctor în Educaţie fizică şi sport.
Ca sportiv, Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la şase ediţii ale JO), plus alte 13 medalii obţinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă şi rezultatele de excepţie fiind unice în canotajului românesc şi mondial.
Elisabeta Lipă a fost campioană olimpică în trei probe: dublu vâsle (1984), simplu vâsle (1992) şi cu echipajul feminin de opt plus 1 (1996, 2000 şi 2004). La JO de la Sydney din 2000 şi la ediţia următoare, de la Atena, ea a fost portdrapelul delegaţiei României.
Astfel, titlul de „cea mai bună canotoare a secolului XX”, conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi „Colanul de aur” din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general, din această poziţie conducând CS Dinamo Bucureşti, începând cu anul 2009.
Tot din 2009, deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, în 2013 primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.
În mai 2014, Lipă a candidat la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în competiţie cu antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, şi cu preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache. Acesta din urmă a câştigat detaşat cu 143 de voturi, în timp ce Bellu a primit 33 de voturi, iar Lipă 21 de voturi. Cu toate acestea, Elisabeta Lipă a rămas în cadrul forului olimpic, în funcţia de vicepreşedinte, post pe care îl ocupă din 2013.

 

Mihnea Motoc – ministrul Apararii

Mihnea Motoc

Mihnea Motoc

Mihnea Motoc, propus pentru portofoliul de la Apărare, lucrează în MAE din 1991, a fost ambasador în Olanda, reprezentant al României pe lângă ONU şi UE, acum şef al misiunii de la Londra. A fost la un pas să devină ministru de Externe în Guvernul Ponta, în plin scandal privind votul din diaspora.

Mihnea Motoc (49 de ani) este, în prezent, ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, funcţie pe care o ocupă din august 2015, când a fost numit de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE.

La audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, Motoc declara că mandatul său ar trebui concentrat pe patru direcţii majore: cea care ţine de aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE şi Marea Britanie, şi anume referendumul anunţat pentru 2017, şi din perspectiva ţării noastre, centrarea pe problemele şi preocupările, dar şi oportunităţile unei comunităţi de români bine ancorate în societatea britanică.

În noiembrie 2014, Motoc a fost propus de premierul de atunci Victor Ponta pentru funcţia de ministru de Externe, ca înlocuitor al lui Teodor Meleşcanu, în plin scandal legat de votul din diaspora pentru alegerile prezidenţiale care se soldase deja cu demisia ministrului Titus Corlăţean, succedat de Meleşcanu.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut şi lui Meleşcanu demisia pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO.

Contactat de MEDIAFAX, Victor Ponta confirma problema de incompatibilitate. Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

În aprilie 2008, Motoc a fost acreditat ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Motoc preciza atunci că obiectivul major pe care şi-l va asuma în noua sa calitate va consta în atingerea echivalenţei politice a ponderei pe care România o are la nivelul UE, el arătând că România trebuie să ajungă al şaptelea stat ca influenţă în Uniune.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Începând cu 1991 a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe. Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, are un master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa (Franţa), ocupând funcţia de procuror în perioada 1989-1991.

Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, cu predilecţie de spaţiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European şi Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc şi au împreună un fiu.

 

Petre Tobă – ministru al Afacerilor Interne

chestorul Petre Tobă

chestorul Petre Tobă

A absolvit Facultatea de Mașini și Utilaje pentru Construcții, Institutul de Construcții București (1989) și Facultatea de Drept din cadrul Academiei de poliție ”A. I. Cuza” (2000). A urmat un curs postuniversitar în ”Mecanisme valutare și fiscale internaționale” la Academia de Studii Economice (1999). A absolvit cursuri masterale în ”Securitate și apărare națională” (2007), postuniversitare în ”Securitate și buna guvernare” (2010) și doctorale în ”Științe militare și informații” (2011), în cadrul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”. A obținut specializarea pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici (2011).

A fost ofițer operativ de poliție la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) (1990-1994), șef birou la Secția 8 Poliție — DGPMB (1994-2000), șef al Secției nr.10. Poliție — DGPMB (2000-2002), șef al Direcției Generale de Evidență Informatizată a Persoanei, Sector 1 (2002-2003), adjunct al directorului general și șef al Direcției Poliției de Siguranță Publică din cadrul DGPMB (2003-2004), prim — adjunct director general al DGPMB (2004-2005), director general adjunct al DGPMB (2005-2007), adjunct al inspectorului general al Poliției Române (2007-2009), inspector general al Poliției Române (2009-2010), secretar general adjunct al Ministerului Administrației și Internelor (2011-2012), secretar de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică (martie-mai 2012).

Din mai 2012, a deținut funcția de inspector general al Poliției Române. Din 11 martie 2015, chestorul general Petre Tobă deține și rangul de secretar de stat, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care șeful Poliției Române primește acest rang, fiind numit de premier.

A fost distins cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler, Ordinul ”Bărbăție și Credință” în grad de Ofițer, Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler, Crucea pentru merit Clasa II — acordată de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Semnul onorific ”În Serviciul Patriei pentru Ofițeri” pentru 15 ani de activitate și rezultate meritorii, Semnul onorific ”În Serviciul Patriei pentru Ofițeri” pentru 20 ani de activitate și rezultate meritorii, Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, Emblema de Onoare a Statului Major General al Ministerului Apărării Naționale, Placheta de onoare a Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Andrei Baciu – ministru al Sanatatii

Andrei Baciu, noul ministru al Sanatatii

Andrei Baciu, noul ministru al Sanatatii

Andrei Baciu, noul ministru al Sanatatii, a fost descris de premierul desemnat Dacian Ciolos drept „un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta in managementul spitalicesc”. Andrei Baciu a absolvit in urma cu patru ani Facultatea de Medicina din Bucuresti si a lucrat doi ani in chirurgie cardiovasculara in cel mai mare spital din Rouen, Franta. De un an si jumatate s-a intors in Romania unde a lansat, impreuna cu liberalul Cristian Busoi, o campanie pentru drepturile pacientilor.
Este presedintele Asociatiei SOS Drepturile Pacientilor, cea care a lansat impreuna cu liberalul Cristian Busoi o campanie pentru drepturile pacientilor, prezenta atat prin afise stradale cat si la diverse televiziuni.

Ȋn urmă cu doar câteva zile, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a interzis un spot TV al acestei asociaţii, în care apare Cristian Bușoi, aspirant declarat la fotoliul de primar general al Capitalei. Spotul respectiv fusese  difuzat de toate posturile Intact, drept o campanie de interes public.

Reclama îl prezenta pe Bușoi în timp ce acesta discuta cu diferite persoane, scria cu markerul pe un flipchart sau vorbea, gesticulând (fără sonor). „Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților și doctorul Cristian Bușoi au creat singurul serviciu gratuit de asistență pentru pacienții din România”, spune spotul. CNA a considerat că această reclamă încalcă legislația potrivit căreia „publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Andrei Baciu a terminat Facultatea de Medicina in Bucuresti in 2011. In prima jumatate a acestui an a urmat un program de 4 luni de formare in management spitalicesc la Scoala Nationala de Sanatate Publica din Bucuresti. In domeniul managementului sanitar experienta sa mai include un program de formare la Open University din Marea Britanie, finalizat in iulie 2014.
Andrei Baciu a terminat liceul militar din Alba Iulia in urma cu zece ani. Din ianuarie 2012 pana in martie 2012 a fost rezident in sectia de chirurgie cardiaca a Spitalului Fundeni, apoi a lucrat doi ani in acelasi domeniu ca medic rezident in Spitalul Universitar din Rouen, Franta, unde a fost implicat si in studii de cercetare internationale. Andrei Baciu a urmat la Rouen cursuri unde i-a avut formatori pe profesorii Litzler si Cribier, doua nume cunoscute in chirurgia cardiovasculara.
Din august 2014 a revenit in Romania unde a efectuat stagii de chirurgie generala la Spitalul Universitar din Bucuresti si de chirurgie toracica la Institutul „Marius Nasta”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult