Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Cabinetului Orban şi prima şedinţă de Guvern

UPDATE – Cabinetului Orban şi prima şedinţă de Guvern

scris de R. C.P.
81 afisari

UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ceremonia de învestire a lui Bogdan Aurescu în funcţia de ministru de Externe, că politica externă a României a avut de suferit în ultimii trei ani şi jumătate, întrucât „lideri PSD-işti diletanţi” au decredibilizat ţara în relaţia cu partenerii.

„Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat ţara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil, după mulţi ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eşuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimişti că preşedintele şi Guvernul României vor colabora loial”, a spus Iohannis. Reorganizarea Fiscului este una dintre priorităţile mandatului, alături de ţinerea sub control a deficitului bugetar, a declarat, marţi, noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, care a ajuns la minister în această dimineaţă. Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat marţi la sosirea la minister că îşi dedică mandatul tinerilor, cel al Muncii Violeta Alexandru a dat asigurări că nu vor fi tăiate salariile şi pensiile, iar ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a precizat că rolul ministrului este să găsească soluţii.După-amiază sau în această seară ar urma să aibă loc şi prima şedinţă de Guvern, în principal pentru adoptarea OUG privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, ca urmare a modificării structurii Executivului.

UPDATE – Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a declarat că aşteaptă să vadă ce situaţue găseşte în minister.

”Problemele sunt multe şi foarte multe. Eu ca ministru trebuie sa caut soluţii”, a conchis el.

UPDATE – Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat că vrea să se asigure că în avest moment oamenii primesc cele mai corecte mesaje.

”Oamenii să ştie din sursă sigură că nu se taie pensiile şi salariilre”, a subliiat Violeta Alexandru.

UPDATE – Ministrul Educaţiei Monica Anisie a ajuns la minister, ea afirmând că îşi dedică mandatul tinerilor

”Acest mandat îl dedic tinerilor”, a spus ea.
Legat de ce va face la minister, Anisie a precizat: ”Trebuie să văd despre ce este vorba. Am o întâlnire cu secretarii de stat”.
Ea a afirnat că se va întâlni cu  fostul ministru al Cercetării, pentru preluarea mandatului/

Miniştrii Cabinetului Orban sunt instalaţi marţi în funcţii, în prezenţa prim-ministrului Ludovic Orban sau a preşedintelui Klaus Iohannis, iar după-amiază sau în această seară ar urma să aibă loc şi prima şedinţă de Guvern, în principal pentru adoptarea OUG privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, ca urmare a modificării structurii Executivului.

Noii miniştri îşi vor prelua funcţiile, iar la unele dintre ministere va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis este aşteptat la ministerele  de Externe, Justiţiei, Afacerilor Interne şi Apărării, începând cu ora 11:00, conform programului făcut public marţi dimineaţă de Administraţia Prezidenţială.

LA ora 11:00, preşeditele se va afla la la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan-Lucian Aurescu, la 11:45 la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Interne de către Marcel Ion Vela.

De la 12:30, preşedintele Iohannis va fi prezent la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Apărării Naţionale de către Ionel Nicolae Ciucă, iar la 13:15 la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Justiţiei de către Marian Cătălin Predoiu.

Primul act normativ care va fi adoptat în şedinţa deGuvern care ar urma să aibă loc marţi după-amiază sau marţi seară este OUG privind prganizarea Guvernului şi a ministerelor, pentru că noul Executiv are16 ministere, mai puţine decât ale Cabinetului Dăncilă, ca urmare a comasării unora dintre ele.

Deja pagina Guvernului a fost modificată fiind postată componenţa noului Cabinet.

Guvernul Orban a fost învestit luni în Parlament primind 240 de voturi, inclusiv de la PSD şi de la Pro România. Tot luni, miniştrii au depus jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Luni seară, Guvernul Orban a avut şi prima şedinţă informală, la care a fost prezent pentru scurt timp şi preşeditele Iohannis, pe care Ludovic Orban l-a invitat şi la următoarea şedinţă a Cabinetului, precum şi oricând va considera necesar.

În aceeaşi şedinţă, Orban a trasat câteva sarcini miniştrilor.: pregătirea ordonanţei de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea guvernului, care trebuie adoptată într-un termen cât mai scurt,    un inventar de probleme stringente din fiecare minister, alte acte normative urgente.

”Domnule ministru al economiei şi domnule ministru al muncii, să nu uităm de minerii blocaţi în subteran, trebuie prelungită ordonanţa sau adoptată o ordonaţă care să aibă prevederi foarte clare, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea şi viaţa. De asemenea, sunt multe alte acte normative care trebuie pregătite şi adoptate”, a spus Orban.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult