Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Campaniile de presa la comanda sunt amenintari la adresa securitatii nationale (Document)

UPDATE: Campaniile de presa la comanda sunt amenintari la adresa securitatii nationale (Document)

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.

  UPDATE 17.40: Strategia de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratiei 

O serie de ONG-uri, printre care ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Conventia Organizatiilor de Media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania Romedia

acuza pericolul pentru democratie reprezentat de Strategia de Aparare a Tarii, trimisa de Traian Basescu la Parlament.

 

 

In comunicatul comun, dat publicitatii, se arata: “Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de CSAT si inaintata astazi, 23 iunie 2010, Parlamentului. Conform Strategiei Nationale de Aparare, ‘fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului reprezinta o (…) vulnerabilitate a statului roman’. Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa ‘raspandeasca informatii false’ este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au o posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa.Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile ‘campanii de presa la comanda’. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista ‘presiuni exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului’. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei. Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnam afirmatiile din Strategia CSAT si facem un apel la Parlamentul Romaniei sa aduca modificarile necesare acestui document, eliminind referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa”. 

–––––––––––– 

UPDATE 17.30: Strategia de Aparare discutata in CSAT realizeaza un inventar al vulnerabilitatilor tarii si include si campaniile de presa reflectand astfel realitatea din ultimii ani, indiferent daca acest lucru place sau nu, a declarat miercuri premierul Emil Boc. El a sustinut ca mass-media benefiaza de o totala libertate, dar a cerut jurnalistilor sa efectueze o comparatie intre articolele de presa publicate in mandatul Guvernului PSD si perioada actuala, transmite Mediafax. 

  Credinta presedintelui Traian Basescu si a PDL este ca trebuie inchise toate vocile care inca mai indraznesc sa mai conteste puterea actuala sau sa o critice, a declarat, miercuri, presedintele PSD, Victor Ponta.. „Trebuie inchise toate partidele care inca mai au curaj sa fie in opozitie, trebuie inchise toate mijloacele mass-media care nu lauda Guvernul si presedintele, trebuie distrus financiar acest sistem al mass-media independente. Este foarte clar aici ca vor urma pasi si mai hotarati exact spre ceea ce face un stat autoritar si autoritar, spre distrugerea celor care mai au opinie, indiferent ca e vorba de sindicate, de partide de opozitie sau de mass-media”, a spus Ponta, citat de Agerpres.
Liderul PSD a precizat ca, potrivit documentului dat publicitatii miercuri, unul dintre dusmanii acestei puteri, alaturi de opozitie, alaturi de sindicate, este presa „care nu vrea sa inteleaga ca trebuie doar laudata puterea in frunte cu presedintele Traian Basescu si Guvernul domniei sale”. 
 

 

La randul sau, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat miercuri ca, in opinia sa, incadrarea campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutiile statului in categoria „vulnerabilitati”, din Strategia de Aparare, reprezinta un precedent periculos. „Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos aceasta incadrare la vulnerabilitati, pentru ca aduce atingere principiului libertatii presei”, a spus Melescanu, raspunzand unei intrebari. „Ceea ce ar trebui sa faca obiectul – daca se doreste de catre presedinte – unei preocupari in materie de impact asupra strategiei nationale si securitatii sunt manipularile din presa, informatiile mincinoase, bazate pe interceptari telefonice, pe alte lucruri. O campanie de presa este un lucru natural, pe care orice organ de presa il face. Nu vad de ce o campanie este rea in sine daca e bazata pe documente reale, pe informatii reale si reflecta o preocupare a societatii. Daca e vorba de dezinformare, de manipulare, putem discuta”, a spus Melescanu, potrivit Mediafax.  

Presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, a declarat, miercuri, ca incriminarea presei de la cel mai inalt nivel este o „obisnuinta trista”, care, prin referirile din proiectul de Strategie de Aparare a Tarii, „tinde sa devina o politica oficiala a autoritatilor”. „Incriminarea presei de la cel mai inalt nivel este o obisnuinta trista, care, prin referirile din proiectul de Strategie de Aparare a Tarii, tinde sa devina o politica oficiala a autoritatilor. Cei care au conceput acest document important lasa impresia ca presa este un inamic public si arunca anatema, invocand motive ca «presiuni» si «campanii de presa cu scopul de a denigra»”, a declarat Crasnea.

–––––––––––––-

UPDATE 15.45: Stationarea trupelor Federatiei Ruse in regiunea separatista transnistreana din Republica Moldova reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Romaniei. De asemenea, eliminarea barierelor care separa natiunea romana va putea fi realizata prin integrarea statului vecin in Uniunea Europeana, se arata in Strategia de Aparare. „Republica Moldova reprezinta un caz aparte ce beneficiaza de un interes special din partea Romaniei si de sustinere in vederea integrarii in familia europeana. Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune. De asemenea, vor fi create premisele pentru extinderea spatiului de securitate si prosperitate in vecinatatea estica a Europei si solutionarea conflictului transnistrean, in conformitate cu principiile de drept international si angajamentele luate de catre toate partile implicate. Stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei constituie o amenintare la adresa securitatii nationale, din acest motiv tara noastra intelege sa continue sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si a armamentelor stationate ilegal”, scrie in documentul citat.   

–––––––

Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora” este considerat una dintre vulnerabilitatile Romaniei mentionata in Strategia Nationala de Aparare inaintate Parlamentului de presedintele Traian Basescu. Alaturi de campaniile de presa comandate sunt mentionate si “presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”. Crima organizată, presiunile si influenta pe care aceasta incearca sa le exercite asupra institutilor statului, asupra mass media si asupra unor reprezentanti ai clasei politice este, de asemenea, un punct care poate afecta securitatea statului roman.  

 

Politizarea excesiva a institutiilor statului

 

 

Documentul mai mentioneaza ca puncte vulnerabile ale Romaniei si diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, capacitatea administrativa redusa la nivel central si local, politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local cat si national, coruptia, cu implicatii asupra functionarii institutiilor statului si cu efecte negative asupra vietii cetateanului, evaziunea fiscala, contrabanda si practicile specifice economiei subterane. In Strategia de Aparare Nationala este denuntata si lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoza, programare, planificare, executie si control pe care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual si pe baza de rezultate si dezechilibrele bugetare generate de decizii politice gresite.

 

Alte puncte vulnerabile mentionate in document:

 

@ calitatea slaba a serviciilor publice de sanatate,

@ decalajul de dezvoltare intre regiunile Romaniei,

@ tendintele demografice negative si procesul de imbatranire a populatiei,

@ calitatea scazuta a sistemului de educatie prin degradarea actului educational, cu efecte directe asupra evolutiei societatii romanesti prin deprofesionalizarea acesteia,

@ degradarea coeziunii familiilor ca urmare a fenomenului de migrare, cu consecinte puternic negative asupra copiilor si tinerilor,

@ deficientele in protectia si functionarea infrastructurii critice.

 

Definirea riscului din perspectiva apararii si securitatii

 

In zona apararii si securitatii nationale, riscul este definit drept probabilitatea de a se produce o paguba semnificativa la adresa intereselor, valorilor sau obiectivelor nationale de securitate. In contextul acestei strategii, amenintarile sunt factori cu origine externa prin care sunt afectate grav interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate. Factorii din interiorul societatii care potenteaza actiunea amenintarilor sunt denumite vulnerabilitati. Scopul Strategiei nationale de aparare este de a asigura un management modern si eficent al riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatiilor, urmarind, intr-o prima faza, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor si, ulterior, combaterea acestora”, se mai arata in textul Strategiei.

 

0 comentariu

raul 09-03-2010 - 14:55

Ce se intampla cu cei care au aderat la pilonul 3 si nu mai pot plati pentru ca au ramas fara loc de munca?

Gigi Duru 10-03-2010 - 06:08

1. avand in vedere ca speranta de viata la barbati in Romania este pe undeva la 68 de ani si se iese la pensie la 65 de ani (parca), ce rost mai are sa cotizez pentru pensie cateva zeci de ani si sa ma bucur de ea doar trei?!?! nu mai bine imi traiesc viata de banii aia? nu cumva e un fel de loterie? cel care are mai multe zile se bucura de banii celorlalti?

2. ce fel de garantii exista ca o sa apuc sa ma bucur de pensia pentru care cotizez? de unde stiu ca nu va aparea un nou premier Boc intr-o noua criza economica si ma va lasa fara banii mei?

3. de ce trebuie sa tin eu in spinare trei-patru pensionari, dintre care cel putin doi sunt capabili de munca si mai si muncesc?

poate ca intrebarile nu fac parte din domeniul dvs, insa eu unul nu vad sensul sistemului de pensii, dvs il vedeti?

maria selavartea 10-03-2010 - 11:51

Am mai multe intrebari, pe care le voi pune pe rand:
1 – care sunt diferentele intre diferitele sisteme de pensii (de stat, administrate privat, private) si care ar fi avantajele si dezavantajele fiecaruia in parte; asta ca sa stiu la care dintre aceste sisteme sa ma insriu
2 – care au fost anul trecut randamentele la aceste sisteme de pensii
3 – pentru stagiul minim de cotizare (de exemplu 25 de ani), suma minima cotizata (de exemplu – salariul minim pe economie) si o inflatie anuala de 2%, care ar fi suma pe care as primi-o, lunar, la pensie
4 – ce parere aveti ca intregul sistem de pensii (adica si cel care acum este de stat) sa fie administrat privat?
5 – cand preconizati ca statul nu va mai fi capabil sa plateasca pensiile?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult