Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cancerul pe masa Guvernului

Cancerul pe masa Guvernului

scris de A.H.
79 Afisari

Guvernul s-a reunit joi la ora 15,00 în şedinţă extraordinară, având ca temă „Adoptarea unei hotărâri pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă al guvernului în vederea achiziţionării în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici”, a anunţat Biroul de presă al Executivului.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, foarte mulţi pacienţi vor avea dureri groaznice din cauza lipsei de morfină. Principalul producător de analgezice opioide și morfină retard a anunţat retragerea de pe piaţa din România. Motivul invocat al retragerii este legat de întârzierile la decontarea medicamentelor, dar compania a invocat şi controversata taxă claw-back, potrivit NewsIn.

Şeful CNSAS, Lucian Duţă, a asubliniat că se caută soluţii pentru rezolvarea problemei. „Ceea ce este important este ca probabil in 10-12 zile vor readuce morfina în ţară”, a spus Duţă. Medicamentele care conţin morfină sunt necesare pentru mii de pacienţi. „În lipsa acestor medicamente, pacienţii vor avea dureri cumplite„, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. Acesta a declarat că nu doar morfina le lipseşte bolnavilor de cancer. „Opt medicamente specifice oncologiei lipsesc în acest moment cu desăvârşire de pe piaţa din România„, a avertizat el.

Şeful CNSAS a admis că cel puţin un alt medicament oncologic lipseşte de pe piaţă. Este vorba de Metrotrexat tablete. Nu se găseşte în România pentru că fiind prea ieftin, nu vrea nimeni să-l aducă pentru că au profituri foarte mici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS