Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Când va fi votată Moţiunea de cenzură

UPDATE – Când va fi votată Moţiunea de cenzură

scris de M.I.
208 Afisari

UPDATE – Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost citită joi în plenul Parlamentului, votul fiind programat peste o săptămână.

Cel care a citat moţiunea a fost senatorul liberal Florin Cîţu, un critic constant al măsurilor economice ale Guvernului.

UPDATE – Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” urmează să fie citită joi în plenul Parlamentului, votul fiind programat peste o săptămână.

Citirea documentului are loc după dispute între putere şi opoziţie pe tema calendarului dezbaterii moţiunii şi la o zi după ce plenul Camerelor reunite a respins ordinea de zi decisă de putere, care stabilea citirea moţiunii miercuri şi dezbaterea acesteia sâmbătă.

Această ordine de zi a fost respinsă cu 194 de voturi ”împotrivă” şi 181 ”pentru”, ceea ce, conform parlamentarilor opoziţiei, a confirmat că Guvernul PSD nu mai are susţinere în Parlament. Inclusiv preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a admis că ”matematic, PSD nu mai are majoritate”. După respingerea ordinii de zi, parlamentarii opoziţiei au scandat îndelung ”Demisia””.

Refuzul opoziţiei de a accepta ca votul asupra moţiunii să aibă loc sâmbătă a provocat şi reacţia premierului Dăncilă, care a reiterat că moţiunea nu va trece şi a afirmat că opoziţia fuge de propria moţiune şi că, de fapt, singurul lucru pe care au reuşit să îl demonstreze este că nu au numărul suficient de voturi. Mesajul său pentru opoziţie a fost: ”V-aţi arătat micimea, ipocrizia şi comoditatea”.

Cu toate acestea, liderul PNL Ludovic Orban mizează pe votul mai multor parlamentari decât cei 237 care au semnat documentul. Şi liderul ALDE Călin Piopescu Tăriceanu, până în august partener de guvernare al PSD, a declarat că ” vor fi bine peste 240 de voturi pentru moţiune, deci pentru căderea Guvernului”.

Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis miercuri, în lipsa reprezentanţilor Opoziţiei, ca dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă, de la ora 11,00.

Moţiunea va fi citită miercuri, la ora 15,00, a declarat vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache.

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marţi, la Parlament, anunţul fiind făcut de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, în prezenţa liderilor opoziţiei.

Moţunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care şi de deputaţi ai minorităţilor naţionale, de patru ai PSD şi de un deputat independent. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmă că a fost stabilită şedinţa Biroului permanent reunit imediat după depunerea moţiunii de cenzură pentru că social-democraţii au înţeles că ”este o grabă de a scăpa această ţară de PSD-işti pesedişti şi de acest Guvern”. ”Este o mascaradă”, a afirmat Marcel Ciolacu, precizând că zilele din săptămână sunt constituţionale, nu lucrătoare sau nelucrătoare. Reacţia vine după ce Opoziţia a acuzat Puterea că vrea să dezbată moţiunea ”noaptea ca hoţii”. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, spune că opoziţia a reuşit să dejoace planul malefic al PSD, şi anume de a citi moţiunea de cenzură „noaptea, ca hoţii”. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, marţi seară, că moţiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă. „Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii…Eu încă aştept să văd formula de guvern cu care vreţi să veniţi”, i-a spus el unui reprezentant al PNL.

„Parlamentarii PSD care votează la moţiune pleacă din partid. (…) Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii…Eu încă aştept să văd formula de guvern cu care vreţi să veniţi”, a spus, marţi seară, într-o emisiune la Antena 3, Mihai Fifor, adresându-i-se unui reprezentant liberal.

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marţi, la Parlament, anunţul fiind făcut de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, în prezenţa liderilor opoziţiei. Moţunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care şi de deputaţi ai minorităţilor naţionale, de patru ai PSD şi de un deputat independent.

”Am depus moţiunea de cenzură intitulată Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă! Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România, ALDE, 2 deputaţi ai minorităţilor naţionale, 4 parlamentari PSD şi un deputat independent. Pentru toată aroganţa, pentru toată incompetenţa şi toată răutatea cu care au guvernat, votul pentru căderea acestui guvern profund anti-naţional este un act necesar din partea oricărui parlamentar de bună-credinţă. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorităţi parlamentare pentru demiterea acestui guvern”, a declarat Raluca Turcan.

TEXTUL MOŢIUNII

Potrivit acesteia, ”Guvernul PSD face eforturi disperate şi presiuni de tot felul ca să-i întoarcă din drum pe unii semnatari ai moţiunii”.

”Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi.  Este pentru toată lumea un test de caracter si loialitate faţă de români. Este ori, ori! Cu fiecare oră, cu fiecare zi care trece, menţinerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. Guvernează în haos, ilegitim şi imoral, cu o incompetenţă ce face ravagii. Cinic vorbind, politicianist vorbind, poate unora le-ar conveni ca guvernul Dăncilă să supravieţuiască aşa cum e el astăzi, ca vai de el. Dar costurile pentru ţară şi pentru nivelul de trai al românilor vor fi tot mai mari. Interesele ţării trebuie să primeze. Şi interesele României dictează plecarea urgentă a celui mai prost guvern din istoria ţării. Acum se aleg apele. Acum se vede cine este om politic şi om de stat adevărat şi cine politruc fariseu”, a mai spus Turcan.
Aceasta acuză puterea că vrea să impună citirea moţiunii ”noaptea, ca hoţii”, pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare.

”Trebuie să ştim dacă PSD are sau nu majoritate în Parlament. Criza guvernamentală trebuie soluţionată. Există semnături suficiente pentru a alcătui o nouă majoritate în Parlament, rămâne ca acest lucru să fie dovedit la votul moţiunii de cenzură”, a declarat, la rândul său, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

UDMR a semnat şi va vota moţiunea, a adăugat senatorul UDMR.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, cu bile.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult