Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Casa Poporului: în ce sală încap aleşii neamului

Casa Poporului: în ce sală încap aleşii neamului

scris de A.H.
0 afisari

Prima şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor din această legislatură are loc, vineri, în sala „Al. I. Cuza” a Palatului Parlamentului, care a fost reamenajată pentru a-i putea primi pe toţi cei 588 de parlamentari, aleşi după scrutinul de la 9 decembrie.

Această sală a fost organizată special pentru legislatura 2012 – 2016, având în vedere că numărul de senatori (176) şi deputaţi (412) a crescut faţă de legislatura trecută cu 112 parlamentari, fapt ce făcea imposibilă desfăşurarea plenului reunit în sala Camerei Deputaţilor.

Este pentru prima dată după 1990 când o şedinţă a Parlamentului nu are loc în sala de plen a Camerei Deputaţilor.

Sala „Al. I. Cuza” a fost reconfigurată, de la 1.200 de locuri la 600 de locuri, utilizându-se aceleaşi fotolii şi atribuindu-se pentru fiecare doi parlamentari câte un pupitru, pe care se află sigla partidului din care provin.

Prezidiul, în faţa căruia se regăsesc locurile pentru reprezentanţii Guvernului, tribuna şi staff-ul tehnic este străjuit de drapelele României, Uniunii Europene şi NATO. Dacă în vechea configurare sala avea o organizare longitudinală, în prezent totul se desfăşoară pe întreaga lăţime a încăperii, grupurile parlamentare regăsindu-se începând din partea dreaptă – PC, PNL, PSD, UDMR, PDL şi PP-DD.

Parlamentarii, dar şi jurnaliştii, cărora li s-au rezervat locuri în spatele sălii, lângă uşile de acces, pot urmări lucrările şedinţelor şi pe două monitoare mari, plasate în spatele prezidiului, de o parte şi de alta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult