Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Caz incredibil la Năvodari: Un procuror a blocat un flagrant pentru a salva primarul

Caz incredibil la Năvodari: Un procuror a blocat un flagrant pentru a salva primarul

scris de Doru Dragomir
91 afisari

Deși a existat un autodenunț, întărit  cu probe video, procurorul de serviciu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Vasile Balaican, a găsit de cuviință să blocheze și să îngroape un caz concret de dare de mită, în care un viceprimar oferă bani unor memebrii ai unei secții de votare pentru a “închide ochii” la numărarea voturilor.

Chelaru Florin, omul primarului din Navodari

După ce toate autoritățile statului, secretari de stat, miniștri și chiar premierul Victor Ponta au repetat în mod constant, în ultima perioadă, că fac se fac eforturi reale pentru ca alegerile să se desfășoare în condiții transparente și fără implicare politică, iată că magistrații de la Constanța s-au coordonat impecabil și au acționat în sensul blocării unui flagrant evident pentru a-l proteja pe primarul din Năvodari, Nicolae Matei, și pe oamenii lui.

Denunțătorul plimbat între Parchete

Povestea halucinantă pentru România anului 2012 a început sâmbătă 9 iunie, când Ilie Dan, soțul reprezentatei PNL din secția de votare numărul 9 din Năvodari s-a prezentat la ofițerii de Poliție pentru a face un autodenunț referitor la faptul că a fost abordat de viceprimarul din Năvodari, Chelaru Florin (PSD) și i s-a promis o sumă de bani pentru ca, la momentul potrivit, soția sa “să nu bage in seama ce se va petrece la numararea voturilor”, adica anumite nereguli din procesul electoral. Pentru ca autodenunțul să fie cât mai solid, bărbatul a adus și un set de probe video în care se vede clar cum viceprimarul Chelaru îi promite “500 de euro înainte și 500 de euro după, dacă treaba merge bine”.

Cu hârtiile scrise și cu imaginile concludente la purtător, grăbiți să regizeze flagrantul fiindcă vicele aștepta un raspuns până seara, bărbatul și ofițerii de Poliție s-au prezentat la procurorul de serviciu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, Andrei Camelia, care, observând că este vorba de un caz clasic de dare de mită a declinat competența către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

“Îi întind eu până rezolvăm!”

La Tribunal, de serviciu, în ziua de sâmbătă 9 iunie 2012, era procurorul Balaican Vasile care după ce a citit denunțul, în loc să pregătească flagrantul, a pus mâna pe telefon și l-a informat pe comandantul IPJ Constanța despre “ce fac băieții lui”. Următorul telefon a avut ca destinație mobilul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gigi Ștefan Valentin, care a vociferat destul de puternic auzind această speță, convorbirea încheindu-se destul de interesant: “Da, să trăiți, îi întind eu până rezolvăm!”, a conchis Balaican. În loc să se apuce de procedura flagrantului procurorul Balaican îi trimite pe polițiști și pe denunțător înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, spunând că speța nu e treaba lui, fiind o faptă ce se încadrează pe Legea Electorală, nici vorbă de dare de mită de către o autoritate publică. Conform surselor noastre, se pare că Balaican s-ar fi grăbit să-și elibereze biroul întrucât avea de sunat “urgent, un mare boss de politician”.

Ajunși înapoi la Judecătorie, procurorul de aici le-a explicat că, de fapt, nu este o speță ce poate fi încadrată pe Legea Electorală, ci au de face cu un caz clasic de dare de mită și că trebuie să revină la Tribunal. Doar că, înainte de a reveni la Parchetul lui Gigi Ștefan, ofițerii de Poliție i-au contactat și pe colegii lor de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne, care au venit pregătiți cu tehnica necesară pentru flagrant. În biroul lui Balaican, aceștia au reușit să obțină un număr de înregistrare pentru denunț (841/P/2012), în schimb procurorul insista ca ofițerii să se apuce de flagrant fără ca el să le completeze mandatul necesar pentru această operațiune, insistând că “lăsați, mă, că o rezolvăm noi mâine dimineață”. Doar că, flagrantul fără mandat este nul, din punct de vedere legal.

Mușamalizare demnă de mafiile sud-americane

Cu toate asta, ofițerii DGA au pornit către Năvodari încercând să pregătească cât mai bine flagrantul viceprimarului mituitor, Florin Chelaru. Numai că, mai ceva ca în filmele italienești, când au ieșit din clădirea Parchetului, procurorul a fugit după ei pe scări precizându-le că “nu mai e valabil numărul de înregistrare, nu mai e bun, l-am șters. Și poate ar fi mai bine să facem flagrantul mâine seară!”. Adică după ziua alegerilor, când întreaga infracțiune s-ar fi consumat și vicele Chelaru ar fi fost complet acoperit.

“Vă rog nu dați la ziar, ancheta este în desfășurare”

După mai bine de patru ore de tergiversări, văzând că nu are loc niciun flagrant, colegii noștri de redacție au contactat-o pe doamna procuror Camelia Andrei, încercând să afle ce se întâmplă cu denunțătorul și cu speța în cauză. Fără absolut niciun fel de jenă, procurorul ne-a cerut să nu ieșim cu subiectul în presă, întrucât “ancheta este în desfășurare”, deși i s-a specificat că nu mai are loc nici un flagrant iar denunțătorul a fost trimis acasă. Cu toate astea, procurorul a reiterat că n-ar fi bine să publicăm acest caz.

În Constanța, sunt renumite conexiunile primarului Matei Nicolae cu șeful IPJ, Burlacu Valentin, cu prim-procurorul Gigi Ștefan și cu Vasile Balaican, mai multe dosare penale ale edilului din Năvodari, fiind ținute pe loc în urma intervențiilor acestora. În cazul de față, avem de a face cu un caz clasic în care magistrați, cadre cu functii inalte in  Poliție și politicieni au colaborat într-un mod aproape perfect pentru a ascunde o viciere gravă a procesului electoral.

Matei: “Florin Chelaru este omul care-mi ține spatele”

Ca un făcut, de parcă ar fi știut că lucrurile aveau să evolueze în acest fel, Nicolae Matei declara în urmă cu două luni: “Florin Chelaru este omul care imi tine spatele!”.

Evident, nu este singurul caz în care, similar grupurilor mafiote, reprezentanți ai autorităților, au interese comune cu infractorii aflați în cercurile de putere, dar am sperat că lucrurile se vor schimba. Deocamdată, “la oameni noi, tot noi”, dar, sincer, avem încredere ca prim-ministrul Victor Ponta se va ține de cuvânt. Îl așteptăm…

Stenograma discutiei

Chelaru Florin – viceprimar- ……….stiti se vreau….., va dau acuma cinci sute de euro……..in timpul numaratorii voturilor…..ca sa fie treaba buna pentru dumneavoastra nu trebuie decat…..sa va lasati punte…..

Chelaru Florin – viceprimar-…………nu vreau sa faci tu…..deci, cei care sunt acolo sunt ai nostrii, in momentul in care numara voturile ies toti observatorii,…da?,…bun!, pana in momentul in care se termina numaratoare, observatorii vor avea treaba lor, deci, nu va incurcati cu ei……

Chelaru Florin – viceprimar-………….chiar si cei de la PNL….., ascultati-ma, daca i trimit cu urna de votare,….ii trimit oriunde si atunci ramanem impreuna……, ii trimit si de zece ori si………….cinci acuma, cinci atunci……dupa caz…..

Chelaru Florin – viceprimar-…………daca duceti vorba mai departe…….va caut, va dau o duma…….., va vedeti si voi de treaba si eu imi vad de treaba……..

1 comentariu

ciufulici 10-06-2012 - 15:18

A, niste pesedisti fura si niste pesedisti ii acopera marlaneste … dar ce e suprinzator aici?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult