Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CC: Hotărârea Senatului în cazul Şova, neconstituţională

CC: Hotărârea Senatului în cazul Şova, neconstituţională

scris de R. C.P.
11 afisari

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, miercuri, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională. Decizia judecătorilor constituţionali este definitivă şi general obligatorie.

dan sova vot senatCC arată, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie”, se arată în decizia CC în cazul sesizării formulate de 46 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova este neconstituţională.

Reacţia lui Tăriceanu 

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că instituția pe care o conduce va pune în aplicare decizia CCR cu privire la neconstituționalitatea hotărârii referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, însă după publicarea motivării acesteia în Monitorul Oficial.

„Indiferent care este decizia CCR, Senatul se va conforma și va pune în aplicare această decizie. Până la publicarea motivării deciziei Curții nu vă pot face niciun alt comentariu și numai atunci vom lua act, la nivelul Biroului permanent, de motivarea Curții și vom proceda conform Regulamentului, adică vom analiza motivarea, vom sesiza Comisia juridică a Senatului și vom proceda pe cale de consecință pentru punerea în aplicare a deciziei CCR”, a afirmat Tăriceanu.

El a explicat că senatorii din Comisia juridică vor trebui să întocmească un punct de vedere, care va fi supus atenției plenului Senatului.

Întrebat dacă se impune reluarea votului în Senat în cazul Dan Șova, Tăriceanu a spus că dorește să evite speculațiile pe acest subiect și că așteaptă motivarea deciziei CCR.

„Ca președinte al Senatului vă spun că decizia Curții va fi pusă în aplicare, dar trebuie să așteptăm publicarea motivării. Până nu văd motivarea deciziei CCR, nu vă pot face niciun comentariu. Nu vreau să mă lansez în niciun fel de speculații”, a afirmat Tăriceanu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult