Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE-CCR: Asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională.Băsescu: Este un test pentru soliditatea Coaliţiei

UPDATE-CCR: Asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională.Băsescu: Este un test pentru soliditatea Coaliţiei

scris de Ziua Veche
1 afisari

Boc a vrut sa-si dea demisiaUPDATE ora 15.15- Temperatura este puţin crescută în interiorul Coaliţiei. Pe de altă parte, eu cred că este şi un test al Coaliţiei această întâmplare pentru că până la urmă niciun om politic nu este cel care a decis să se întâmple aşa. Nu se poate reproşa nici preşedintelui, nici PDL, nici UDMR. Este un test puternic pentru soliditatea Coaliţiei”, a afirmat Traian Băsescu joi la postul public de radio.

Şeful statului a mers la postul public de radio, după ce a avut o discuţie de peste două ore la Guvern cu Emil Boc şi Marko Bela. “Se pot găsi soluţii. Cred că doar aparent UDMR este cel mai supărat. Şi eu sunt foarte necăjit că se tergiversează legea educaţiei”, a punctat preşedintele la postul public de radio. El a subliniat: “Decizia, după părerea mea încă neclară a CCR, a produs oarecare emoţie. Eu aştept să văd hotărârea CCR” şi motivarea acesteia.

 

Udemeriştii nu ar vrea să iasă de la guvernare

Ori reuşim să refacem soliditatea şi coeziunea coaliţiei, ori atunci (…) din punctul de vedere al UDMR se pune inclusiv problema prezenţei în această coaliţie”, a declarat joi liderul UDMR Marko Bela. El a precizat că, în discuţiile de la Guvern, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au reafirmat decizia de a fi adoptată cât mai rapid o lege nouă a educaţiei, care să aducă reformă în domeniu. Marko Bela a susţinut că discuţia cu şeful statului şi primul-ministru a vizat posibilele soluţii ale situaţiei create prin decizia CCR, la care se aşteaptă motivarea. Lideri ai UDMR au susţinut că Uniunea nu doreşte să iasă din coaliţia de guvernare, deoarece ar periclita acordul cu FMI şi interesul naţional, şi aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în cazul legii educaţiei, pentru a vedea soluţiile indicate de Curte în vederea deblocării conflictului juridic dintre Guvern şi Parlament.

 UPDATE  joi, ora  11.30 Preşedintele Traian Băsescu se află la Palatul Victoria unde discută cu premierul Emil Boc. La discuţii este prezent şi Marko Bela, liderul UDMR.

 UPDATE joi, ora 09.20  Premierul Emil Boc ar fi fost la un pas să îşi dea demisia, susţin surse din PDL. Decizia ar fi venit după ce Curtea Constituţională a decis că angajarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Problema a fost tranşată miercui seară la Guvern, chiar cu preşedintele Traian Băsescu.  UPDATE ora 19,00Judecătorul Petre Lăzăroiu, propus de Preşedinţie pentru postul de judecător la Curtea Constituţională, a votat pentru declararea drept neconstituţională a procedurii pe baza căreia guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea Educaţiei Naţionale.

 

 Decizia CCR a creat disensiuni in interiorul Coaliţiei de guvernare. UDMR va analiza în şedinţa Consiliului National posibilitatea iesirii de la guvernare. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro că reprezentanţii UDMR , radicali împotriva preşedintelui Marko Bela vor face presiuni puternice pentru părăsirea Coaliţiei şi intrarea în Opoziţie.

––––––––––––––––––––––-

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională a României (CCR), informează realitatea.net. Curtea a decis, miercuri, că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Guvern, ca urmare a deciziei Guvernului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei.

CCR a redeschis miercuri dezbaterile, cu citarea părţilor, în privinţa sesizării făcute de preşedintele Senatului privind existenţa unui conflict constituţional între Parlament şi Guvern pe Legea Educaţiei, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 28 octombrie.

CCR a luat în discuţie şi în urmă cu o săptămână sesizarea preşedintelui Senatului, însă, după mai multe ore de deliberări, judecătorii au decis să redeschidă miercuri dezbaterile.

Pe de altă parte, pe 28 octombrie, la o zi după ce moţiunea de cenzură a picat la votul în plenul Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în ciuda cererii partidelor de opoziţie, de amânare a asumării până la o decizie a Curţii Constituţionale.

Ca urmare a asumării răspunderii, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură împotriva Executivului, intitulată „Legea educaţiei naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească”.

În urma deciziei CCR, Legea Educaţiei se întoarce în Parlament. Tot în urma acestei decizii, moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie în urma asumării răspunderii îşi pierde obiectul.

Anterior, în 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.

De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.

Curtea Constituţională admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentală, printre care şi aceea legată de faptul că profesorii care deţin funcţia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, în primavara anului 2010, Guvernul a înaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educaţiei.

0 comentariu

doina iamandei 19-03-2010 - 17:01

O idee minunata, am sa urmaresc cu placere subiectul, aduce culoare si bucurie !

Geta S. 19-03-2010 - 17:12

Informatii privind opera acestui pictor sunt mult mai numeroase si mai variate pe internet decit ne-ati prezentat d-stra succint aici. Pe mine ma intereseaza motivul care v-a facut sa aduceti in discutie acest pictor oarecum controversat. Si ar mai fi ceva. D-stra va corectati textul inainte de a-l publica? Textul de fata e plin de greseli de exprimare si ortografice. Nu credeti ca meritam si noi cititorii putin respect?

El Gazpacho 20-03-2010 - 02:08

Si pe mine m-ar interesa motivul publicarii acestui articol, desi imi imaginez ca autorul este un simplu pasionat de Bouguereau. Tinind cont ca acesta e un ziar obisnuit de internet, nu vad cum ar fi putut sa scrie o biografie completa.
Totusi, ma intreb, oare citi oameni de rind au auzit de acest pictor??
Legat de greseli etc, cred ca este mai mult sarcina redactiei sa verifice…

FORESKIN 20-03-2010 - 04:54

…iar fetele erau darnice – si gata sa-ti aline durerile de la subsuoara piciorului…

Roxana P 20-03-2010 - 06:44

Un subiect interesant . Felicitari autorului !

Huhu 20-03-2010 - 07:32

Ptiuuu, tot ce au produs pictorii academici e egal cu zero, au produs numai GUNOI!!!!!!!!!

Mirina 20-03-2010 - 14:43

..un articol captivant..acest pictor nu mi-a fost cunoscut pana a citi aici..e un prilej minunat sa -mi imbogatesc cultura in arta .va multumesc, d-le Cristi si voi urmari in continuare articolele d-voastra…toate bune

Huhu 20-03-2010 - 15:42

SCUZA-MA!!!!

dispeceru 20-03-2010 - 22:54

datii mai fratilor ceva pictura rupestra de prin grotele astuia de nu-i place pozele facute cu kodakul ale pictorului.

Huhu 21-03-2010 - 06:56

Habar nu ai pe ce lume traiesti, baaa arta nu e fotografiii!!!!!

Arta e arta, e diferita de poza, nu reproduce, arta produce arta, ignorantule!!!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult