Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CCR ii da dreptate lui Boc cu Legea Educatiei

CCR ii da dreptate lui Boc cu Legea Educatiei

scris de Ziua Veche
6 afisari

Magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) au stabilit miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, condiţii în care procedura angajării răspunderii Executivului pe Legea Educaţiei îşi poate urma cursul în Parlament.


Potrivit Curţii, moţiunea odată depusă nu poate fi abandonată. În aceste condiţii, conducerile celor două Camere ale Parlamentului urmează să stabilească data la care se va citi moţiunea de cenzură şi ziua în care aceasta se va dezbate. Conform unor surse oficiale, decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Decizia judecătorilor constituţionali a fost luată la cererea lui Emil Boc,  premierul solicitând Curţii soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privind proiectul legii Educaţiei. Pe 15 noiembrie, şeful Executivului susţinea că blocajul instituţional poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educaţiei. În susţinerea sesizării sale, premierul sublinia că angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului reprezintă un gest politic prin îşi pune la dispoziţie mandatul şi că procedura asumării răspunderii Executivului nu a fost dezavuată de Legislativ deoarece a parcurs calendarul adoptat pentru desfăşurarea acestei proceduri. El menţiona în sesizare că, prin depunerea moţiunii de cenzură de către opoziţie, a fost acceptată procedura de asumare a răspunderii şi că astfel a fost exercitată funcţia de control parlamentar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult