Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CCR: Primariile rămân cu banii daţi de Ungureanu

CCR: Primariile rămân cu banii daţi de Ungureanu

scris de A.B.
4 afisari

Curtea Constituţională a decis. Textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale, este neconstituţional. Altfel spus, Ponta nu poate lua banii daţi de Ungureanu primăriilor.

curtea constitutionala

foto: antena3.ro

Curtea Constituţională (CCR) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice. „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetarã la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate pânã la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate” – este textul declarat neconstituţional de către CCR. În cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţiei, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice. Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.

1 comentariu

mircea 25-05-2012 - 10:02

de unde niste militieni au ajns sa dicteze finantele in romania,de cand tov zegreanu s-a ajuns mare scula,la pus pa frsatesu mare sef la ISCIR si atriplat taxele la verificarea ascensoarelor,de s-a privatizat,mai primesc si ei ceva de acolo ca mare lucru nu fac ,agonisesc si ca doar nu se poate alt fel.Aceste specii dece nu pot fi destituiti??

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult