Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce a făcut Tokes cu medalia “Steaua României”

Ce a făcut Tokes cu medalia “Steaua României”

scris de A.B.
6 afisari

Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, duminică, Bisericii Reformate din Timişoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

Tokes a predat Bisericii Reformate medalia "Steaua României"

Tokes a predat Bisericii Reformate medalia "Steaua României"

Tokes a făcut referire, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Bisericii Reformate din Timişoara, unde a izbucnit Revoluţia din Decembrie 1989, la distincţia „Steaua României” în grad de Cavaler, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu. „Să vină la Timişoara, dacă vrea cineva să ia înapoi distincţia «Steaua României» în grad de Cavaler”, a spus Tokes. El a predat Bisericii Reformate din Timişoara, pentru a le păstra, atât medalia, cât şi ordinul de conferire a acestei distincţii, semnat de preşedintele Traian Băsescu în anul 2009.

Tot duminică, la sediul Bisericii Reformate din Piaţa Maria, chiar sub fereastra de unde pastorul Laszlo Tokes îndemna lumea să înceteze să îl mai susţină, în 15 decembrie 1989, au fost depuse coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit la Revoluţie.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate lui Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului, declara Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu declara că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat”, spunea Băsescu.

19 comentarii

digital 15-12-2013 - 17:48

păi biserica măssii reformate i-a dat-o gunoiului?!

Virgiliu Soare 15-12-2013 - 17:57

Desigur, retragerea medaliei pentru C. V. Tudor a putut fi ceruta. El era nationalist roman si trebuia pedepsit. Domnul Laszlo Tokes, vajnic luptator pentru dezmembrarea Romaniei nu poate fi deranjat. Dumnealui e vocal, iubeste scandalul si nu ca ar pune vreun pret pe inalta distinctie refuza s-o predea, ci pentru a prelungi cat mai mult criza. Cei care i-au conferit-o refuza sa creada ca au gresit. Sunt timorati in fata acestui individ bolnav de ura se tem de veninul cu care-i improsca si mai ales de consecintele scandalului pe care domnul Laszlo Tokes il conduce cu dibacie. Iata unde duc faptele gandite cu alte parti ale corpului si nu cu capul. Acest individ duce in derizoriu orice ordin pe care nici pe departe nu l-ar fi meritat. Iar consecintele le suportam tot noi. Sa ne fie de invatatura pentru atunci cand vom mai conferi cuiva inalta cinste!

UnUL 15-12-2013 - 21:11

Problema e că Laszlo Tökes nu a fost decorat pentru prostiile antiromânești pe care le debitează acum, ci în 2009, la aniversarea a 20 de ani de la Revoluție, “în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste” (deci pentru faptele din 1989 Nu încape comparație cu Vadim Tudor, care la Revoluție a stat ascuns sub birou, în vreme ce Tokes a fost elementul declanșator al Revoluției.
În al doilea rând, în temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, „calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a. – condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului”. Ori Tökes, că ne place sau nu, nu se află în niciuna dintre aceste situații. Oricât ne-ar supăra Laszlo Tökes prin iresponsabilele lui declarații naționaliste (dl. Băsescu a spus de altfel că o persoană care face asemenea declarații n-ar merita să dețină cetățenia română), nu se pot încălca legile țării pentru a i se retrage decorația.
În schimb ar trebui retrase o serie de decorații unor persoane condamnate, de exemplu Steaua României a lui Năstase. În aceeași situație se mai află 10 politicieni decorați de Iliescu și condamnați definitiv. Printre acestia se numara Irina Jianu, decorata in 2004 cu Ordinul pentru merit in grad de cavaler, dar condamnata alaturi de Adrian Nastase la 6 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, spalare de bani, fals in inscrisuri si fals intelectual.
Pe lista se mai afla Ionel Mantog, decorat in anul 2000 cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler si condamnat in 2012 la cinci ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul „Stramutatilor de lux”.
Inca mai au distinctiile primite Emilian Cutean, decorat in anul 2000 cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler si care executa o pedeapsa de cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, dar si Dumitru Cioflina, decorat in 2000 cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Mare Cruce, care a primit lunile trecute o condamnare definitiva la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul lui Gigi Becali.
Tot o pedeapsa cu executare a primit si Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare. Decorat in 2004 cu Ordinul pentru merit in grad de cavaler, acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

urbos 15-12-2013 - 18:02

Grohaitoru Basescu si grohaitorii lui, tot grahoiau ca nu i se poate retrage pentru ca ba consiliu, ba ne-consiliu… Cand toata procedura s-a indeplinit, grohaitorul Basescu si grohaitorii lui, se fac ca ploua.
Chiar grohaitorul „unul’ grohaia p-aici…

CONGO 15-12-2013 - 18:16

„se fac ca ploua”….ce sa priceapa ciobanu la politici?

digital 15-12-2013 - 18:08

o altă probă de „român”!

ww.dantanasa.ro/2013/12/13/traian-igas-cu-drapelul-ungariei-si-fara-drapelul-romaniei-foto/

e mișto cu băsiștii!

ValVerde 15-12-2013 - 18:23

Dar daca e asa de complicat cu documente si aprobari si hirtzogarii, oare nu ar fi mai usor sa se aranjeze sa i-o shterpelim?
Un comando de romani verzi mai intunecati la culoare (din cauza caciulii de schior, la ce va ginditi ?) in toiu’ noptii, iuteala de mina si nebagare de seama si s-a rezolvat dilema in spirit national !

Ghenosealupu 15-12-2013 - 18:48

poate incerci tu, „valverde” , ca vorbesti ca unul cu mare experienta la ciordit !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-12-2013 - 19:22

Gandire sanatoasa ! Neaos rrumaneasca ! Ciorditori de ieri , ciorditori de …maine !
Ai noshtri ca brazi ,pe bancomate si muzee !Gia la rrumanu …gia!

Antibasistul 15-12-2013 - 19:51

Se referea la bronzații tai, țiganii!

teo 15-12-2013 - 20:01

Marea gresala a lui Ceausescu a fost ca nu te-a impuscat ca pe orice caine turbat !

Tom Cc 15-12-2013 - 21:46

corect !!!!!

UnUL 15-12-2013 - 21:32

Degețel, ești tâmpit (lucru evident de mult)! Tokes mi-e profund antipatic – tot atât ca și V,C. Tudor, care, cel puțin, are cultură și umor!. Enunțam doar niște truisme care merită reamintite.

UnUL 15-12-2013 - 21:33

Hopa! Iar a dispărut postarea căreia îi răspundeam !

CONGO 15-12-2013 - 21:39

Pai daca era ultra-tâmpita?
Degețel asta nu mai scrie doar prostii ca pe vremuri.

ValVerde 15-12-2013 - 21:41

A mai imbatrinit si el…

Radu Banciu 16-12-2013 - 03:27

Traian Basescu se teme ca demersul lui de a-i retrage decoratia lui Tokes va da gres in fata instantei? Asta nu e altcevad ecit o gluma. Indiferent cit de greu ar parea acest demers el tot trebuie inceput. E clar pentru oricine ca lui Tokes nu-i pasa de aceasta deocratie pe care nu o merita absolut deloc. Nici un roman, sunt sigur de acest lucru, nu e de acord ca cea mai inalta decoratie romaneasca sa-i fi for daruita acestui aprig antiroman. Personalitatea lui Tokes este personalitatea unui om imoral, care si-a strivit in batai repetate sotia, care a curvasarit pe unde-a umblat, care nu are nimic de-a face cu credinta, singurul lui scop in viata fiind acela de a vedea o treime din Romania rupta de la trupul tarii si alipita samavolnic Ungariei. Si, acest demers ii reuseste foarte bine pina acum din cauza nu a priceperii lui in politica ci dusmanilor Romaniei, politicienii.Politicienii din arlament al caror unic scop in viata este sa fure cit mai mult, sa devalizeze statul de cit mai multe milioane de euro in contracte masluite, umflate, pe banii amaritului astuia de popor. Romanii au fost lasati cu chilotii in vine de catre acesti nemernici de politicieni si nimeni si nimic nu mai poate opri procesul de destramare a acestei tari. Aceasta afacere cu Tokes e inca una cae demonstreaza neputinta unei tari adusa in prag de destramare si de dezastru. Romanii au ajuns sa fie de acord cu ideea ca tara lor poate fi preluata si de Zanzibar daca noii colonisti or sa le redea simtamintul patriotic si o viata decenta. In halul asta ne-au adus usl-ul, pdl-ul Ponta, Basescu, antena 3, digi 24, tvr-ul, realitatea, rtv-ul, etc.

Ad 16-12-2013 - 07:54

Ce atata gargara? In tara asta de molai nu se gaseste unul sa-i bage un glont in cap?

Hekmatiyar 16-12-2013 - 13:43

Ajentul asta dublu trebuia expulzat, dar securitatea a vazut in el o oportunitate si asa a ramas pe plaiurile mioritice sa-si faca lucrarea pana la capat si adica umilirea poporului roman. Apropos, securistii nu au tara, nu au Dumnezeu, nu au …..!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult