Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce a spus Iohannis după ce noul judecător CCR a depus jurământul

Ce a spus Iohannis după ce noul judecător CCR a depus jurământul

scris de P.C.R.
25 afisari

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcția de judecător la Curtea Constituțională de către Simona-Maya Teodoroiu a avut loc joi la Palatul Cotroceni.

Simona-Maya Teodoroiu si iohannisPreședintele Klaus Iohannis a felicitat-o, joi, pe Simona Maya Teodoroiu la depunerea jurământului în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR) și le-a transmis reprezentanților Curții că reprezintă „un stâlp al democrației”.

„Doamna judecător, vă felicit și vă doresc mult succes în această misiune nobilă de judecător al Curții Constituționale a României. Este un lucru evident că vă veți ocupa împreună cu colegele și colegii dumneavoastră de respectarea Constituției României”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că rolul CCR este importat pentru consolidarea democrației în România.

„Este important de subliniat, domnule președinte Zegrean, onorați judecători ai Curții Constituționale, că, după părerea mea, dumneavoastră reprezentați ceea ce s-ar putea numi un stâlp al democrației din România. Eu cred că munca pe care o depuneți este extrem de importantă pentru consolidarea democrației în România și vă încurajez să mergeți mai departe cu toată hotărârea, cu toată responsabilitatea, cu toată demnitatea și să dovediți și în continuare că știți să faceți față oricăror situații dificile. Vă doresc mult succes!”, a mai declarat președintele.

Simona Maya Teodoroiu a fost desemnată, miercuri, de către plenul Senatului, pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce postul deținut de Toni Greblă a fost declarat vacant ca urmare a demisiei acestuia.

Simona Maya Teodoroiu a fost propusă de către grupul PSD din Senat pentru această funcție. La 18 februarie 2015, Simona-Maya Teodoroiu a fost desemnată, de către plenul Senatului, pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce postul deținut de Toni Greblă a fost declarat vacant ca urmare a demisiei acestuia. Simona-Maya Teodoroiu a fost propusă de grupul PSD din Senat pentru această funcție.

Simona-Maya Teodoroiu a absolvit Liceul de Filologie — Istorie ”Elena Cuza” din Craiova (1988) și Facultatea de Drept a Universității din București (1993).

Este Doctor în drept — Academia Română, Institutul de Cercetări Juridice ”Andrei Rădulescu”, cu specializarea Drept civil. Teza de doctorat intitulată ”Repararea civilă a daunei ecologice”, a fost elaborată cu sprijinul Programului ”Allocation de recherche” al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF, 2002).

Cercetător științific principal gradul 3 (în prezent, asociat), la Academia Română — Institutul de Cercetări Juridice ”Andrei Rădulescu” (1993-1998); conferențiar universitar (1994-2000 — asistent universitar; 2000-2012 — lector universitar) — drept civil, dreptul mediului, Facultatea de Administrație Publică — Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), București; lector universitar și, ulterior, conferențiar universitar, Facultatea de Drept — Universitatea ”Titu Maiorescu” din București (din 2012 — prezent).

Stagiar, Comisia Europeană (Direcția Generală Mediu, unitatea Afaceri Internaționale și Mediu; 1999), absolventă a cursurilor Facultății Internaționale de Drept Comparat — Strasbourg, sub autoritatea Academiei de Drept Comparat, Paris, Franța (ciclurile de formare I și II; 2000-2001) și a unor programe de formare continuă (drept european, politici publice ale sistemului judiciar) în cadrul Institutului Național al Magistraturii (2009, 2010), precum și a cursului de pregătire ”New Quality Systems Manager”, derulat la CSM de Lloyd’s Register Quality Assurance Ltd. (LRQA Bucharest, 2011).

De asemenea, a participat la programul ”Administrarea sistemului judiciar din perspectivă organizatorică și strategică” — cursuri de pregătire, seminarii și dezbateri, organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției din Olanda (MTEC/EVD) (Haga, 2007), precum și la Conferința de constituire și lansare a rețelei JUST-PAL (în calitate de membru), Atena (Grecia) și Haga (Olanda) (2011, 2012).

A deținut calitățile de raportor național pentru protecția juridică a mediului, în cadrul rețelei ”Droit de l’Environnement” a AUPELF — UREF (în prezent, AUF), Dakar, Senegal (1996); de membru al Delegației României la Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA), Haga, pentru un mandat (2002-2009); de membru al Consiliului Național de Integritate, reprezentant al Grupului parlamentar PSD din Senat (iul. 2007 — oct. 2010; nov. 2010-nov. 2014).

Expert Guvernamental în cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană al Guvernului României (1998-2001), respectiv Secretar I — Ministerul Afacerilor Externe, Direcția Pregătire Negocieri; Desk-officer și expert în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea documentelor de poziție la capitolului 9 — Transporturi și capitolul 14 — Energie, în cadrul negocierilor de aderare a României la UE.

Membru al primei echipe române de pregătire și derulare a negocierilor de aderare la UE; membru în comisia inter-instituțională pentru pregătirea activităților de screening privind capitolul 22 — Mediu (1999) și Sub-comitetul nr.6 — Transport, energie și mediu (1998, 1999, 2000) și în alte reuniuni de lucru și de coordonare UE-România.

A deținut funcția de director al Direcției Afaceri Europene și Programe (2001-2004) și secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției (mai 2002 — ianuarie 2005). A fost Senior Project Officer, coordonator al activităților legate de implementarea programelor PHARE pentru sistemul judiciar român (2002-2004; DSPO — 2001-2002), precum și al altor programe bilaterale; membru al Delegației Române pentru negocierea cap. 24 — JAI și al Grupului interministerial pentru redactarea Tratatului de Aderare a României la UE; coordonator al activității Ministerului Justiției în calitate de membru al Comisiei Naționale pentru integrarea României în NATO, în special privind cap. 1 — Probleme politice și economice și cap.5 — Legislație; participant la rundele de convorbiri privind Protocolul de Aderare a României la NATO și la elaborarea documentației necesare în acest sens; coordonator al activității de implementare a proiectelor finanțate de Banca Mondială, în beneficiul Ministerului Justiției.

Consilier juridic asimilat magistratului, șef al Unității Programe Internaționale, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Coordonator (desk officer) al programelor finanțate de Banca Mondială (programele PAL-PPIBL, 2005, 2006, respectiv Programul privind Reforma Sistemului Judiciar, Împrumut IBRD RO — 4811, 2006-2012, în beneficiul CSM, INM, ȘNG și al instanțelor); expert național în cadrul programului PAL-PPIBL al Băncii Mondiale intitulat ”Analiza sistemului de măsurare și monitorizare a performanței judiciare în România” (2006).

La 16 mai 2012, premierul Victor Ponta a numit-o pe Simona-Maya Teodoroiu în funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, funcție pe care a deținut-o până la 16 ianuarie 2013, dată la care a fost numită secretar de stat la Departament pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine condus de ministrul delegat Dan Șova (16 ianuarie — 8 aprilie 2013). Din 8 aprilie 2013, este secretar de stat la Ministerul Justiției.

Decorată de Președintele României cu Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler (2002).

Autor sau co-autor al mai multor lucrări de cercetare, articole, studii și cărți publicate în reviste de specialitate, române și străine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult