Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce crede Mugur Isărescu despre un guvern tehnocrat

Ce crede Mugur Isărescu despre un guvern tehnocrat

scris de A.P.
4 afisari

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că un guvern tehnocrat ar putea să facă faţă provocărilor, dacă are un mandat clar şi limitat, cu obiective de macrostabilitate economică, admiţând că premierul ar putea proveni chiar din banca centrală, cu condiţia să fie tânăr.
mugur isarescu euroŞeful BNR a fost întrebat care sunt şansele unui guvern tehnocrat, în condiţiile în care se vehiculează tot mai mult această variantă, de a fi format, dar şi de a reuşi, având în vederea experienţa sa de premier tehnocrat în anul 2000.

„Înţeleg că sunt şanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat – n.r.). În asemenea perioade, nu poţi să extrapolezi ce s-a întâmplat în trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isărescu. (…) În trecut, în parametrii daţi de o criză politică, de potenţialul unor tensiuni sociale mai puternice şi de nevoia de alegeri, cred că un guvern de tehnocraţi poate să facă faţă”, a afirmat Isărescu într-o conferinţă, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a specificat însă că un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar şi limitat, pentru că „nu poţi să le ceri orice”, având în vedere că nu sunt politicieni şi sunt oameni care n-au ieşit în faţa publicului.
Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins, precum alegeri clare, liniştite, păstrarea macrostabilităţii economice şi creştere economică, ceea ce este „perfect fezabil”.

„V-aţi referit la poziţia mea din anul 2000 (de premier – n.r.), atunci n-aveam nici stabilitate, nici creştere economică. Şi s-a revenit la un minim de creştere economică, dezechilibrele s-au atenuat şi alegerile au fost libere şi corecte. De ce n-ar fi şi în 2015, dacă există un consens politic asupra unui astfel de guvern?”, a punctat şeful băncii centrale.

Isărescu a întărit ideea că este esenţială păstrarea macrostabilităţii economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodată guvernul ar trebui să aibă „ambiţia de a mai face ceva” şi pentru mediul de afaceri.

Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiţia ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziţia de prim-ministru.

„De ce nu? (premierul să provină din BNR – n.r.) Dar să fie tânăr. Alte generaţii, alte aspiraţii”, a conchis Isărescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult