Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Ce a făcut premierul David Cameron la Bucureşti

UPDATE – Ce a făcut premierul David Cameron la Bucureşti

scris de A.P.
8 afisari

UPDATE – Premierul britanic David Cameron a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie și România pot să-și consolideze cooperarea în domeniile apărării, migrației și reformei Uniunii Europene.

david cameron iohannis„Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migrație și în reforma UE”, a spus Cameron.

El a subliniat că Marea Britanie și România au relații bilaterale importante, arătând că cele două țări sunt partenere în UE, în NATO și „buni parteneri de afaceri”. Cameron a indicat că schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro.

„Suntem, de asemenea, parteneri energetici și sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa”, a punctat el.

David Cameron a salutat faptul că România deja investește 2% din PIB pentru Apărare până în 2017, amintind că forțele celor două state se instruiesc împreună.

„România își consolidează flota navală și există și o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie”, a susținut el.

În ceea ce privește migrația din Orientul Mijlociu și din Africa, David Cameron a precizat că discuțiile au vizat modul în care pot fi abordate cauzele.

„Trebuie să spargem legătura între traficanții de persoane. Marea Britanie își joacă rolul său în acest domeniu, donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană și oferim asistență practică țărilor europene din prima linie cu vameși din Marea Britanie care ajută la monitorizarea și înregistrarea migranților”, a spus premierul britanic.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că situația generată de fluxurile migratorii va continua să fie o preocupare majoră mult timp și a reamintit poziția țării noastre în acest caz.

„Am reiterat poziția României conform căreia obiectivul prioritar al acțiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migrației. Dialogul cu țările de origine și de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse în aplicare cât mai repede cu putință. În acest context am discutat și despre situația din Siria”, a precizat Iohannis.

UPDATE – Premierul Marii Britanii, David Cameron, a venit miercuri după-amiază la clubul Colectiv, unde a depus o coroană de flori și a aprins o candelă în memoria victimelor tragediei din 30 octombrie.

Oficialul britanic a fost însoțit de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, și de ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell.

După ce a depus coroana de flori, David Cameron s-a recules câteva momente în fața clubului și a privit fotografiile celor dispăruți în incendiu.

David Cameron, care efectuează o vizită oficială în România, s-a întâlnit miercuri cu premierul Dacian Cioloș, iar după-amiază a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Prim-ministrul britanic David Cameron se va afla miercuri în vizită la București, urmând să fie primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni și să aibă convorbiri, la sediul Guvernului, cu premierul Dacian Cioloș.

David Cameron

David Cameron

David Cameron se va întâlni cu premierul Cioloș, la ora 15,30, la Palatul Victoria, iar la ora 16,45 va fi primit la Palatul Cotroceni.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat, marți, că România dorește rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, precizând că acest lucru ar fi benefic pentru ambele părți: atât pentru Londra, cât și pentru Bruxelles.

„România în mod clar a afirmat deja: dorim rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, e un lucru atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii Europene. În mare parte, pornim cu o abordare pozitivă a punctelor puse în discuție de către Regatul Unit al Marii Britanii”, a declarat Cioloș, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut marți cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene.

El a adăugat că la Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare Regatul Unit al Marii Britanii va face câteva propuneri de „reformare sau de adaptare a modului de funcționare a Uniunii Europene” în contextul în care Londra pregătește un referendum legat de rămânerea sau părăsirea UE.

„Chiar mâine (miercuri — n.r.) o să am o întâlnire cu premierul Cameron, care vizitează și România înaintea acestui Consiliu”, a precizat Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult