Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce îi va permite şi ce nu funcţia de preşedinte interimar lui Crin Antonescu

Ce îi va permite şi ce nu funcţia de preşedinte interimar lui Crin Antonescu

scris de Z.V.
6 afisari

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va prelua, în cazul în care actualul preşedinte Traian Băsescu va fi suspendat, atribuţiile funcţiei de preşedinte interimar al României. Ce înseamnă concret această poziţie?

crin antonescu

Crin Antonescu - limitele de putere ale functiei de Presedinte Interimar

În calitate de preşedinte interimar, Crin Antonescu va păstra mare parte din atribuţiile lui Traian Băsescu, printre acestea fiind şi cele care permit graţierea fostului premier Adrian Năstase, dar şi schimbarea mai rapidă a procurorului şef al DNA, Daniel Morar şi a procurorului general Codruţa Kovesi. Însă, Crin Antonescu nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

În rest, conform mediafax, toate atribuţiile vor fi în mâna preşedintelui interimar. De exemplu, potrivit articolului 94 din Constituţie, şeful statului numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi acordă graţierea individuală. În plus, preşedintele – conform articolului 91 din Constituţie – are atribuţii în domeniul politicii externe: „(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice„.

Pentru toate acestea, preşedintele emite decrete. Tot preşedintele este cel care îi numeşte pe magistraţi. Preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă. Conform articolului 134 din Constituţie, Consiliul Superior al Magistraturii propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei. Mandatul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a expirat, el fiind delegat în această funcţie, potrivit legii, până în 16 august, de către şeful său ierarhic, procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Mandatul lui Kovesi expiră în 2 octombrie, însă ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie.

36 comentarii

briel 06-07-2012 - 16:45

3. POLITICIANUL
TRAIAN BASESCU si-a inceput activitatea politica, in 1991 cand a fost numit Ministru al Transporturilor in Guvernul Roman. In 1992 cind s-a produs scindarea FSN in doua tabere,
in jurul lui Ion Iliescu si in jurul lui Petre Roman, TRAIAN BASESCU a ales tabara Roman.
Adevarata afirmare politica a lui TRAIAN BASESCU a inceput insa in 1996. Cu cateva luni inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 1996, cand fiind acuzat de adversarii politici ca este principalul vinovat pentru disparitia flotei, a facut un gest foarte spectaculos, demisionand din functia de Deputat, renuntand astfel la imunitatea parlamentara si punandu-se la dispozitia
justitiei. In realitate acest demers politic, care i-a atras foarte multa simpatie in randurile electoratului, a fost foarte bine calculat, TRAIAN BASESCU stiind foarte clar ca timpul scurt ramas pana la alegeri, nu permitea organelor de
ancheta sa definitiveze un dosar extrem de amplu cum era si este dosarul Flota. Mai mult decat atat, TRAIAN BASESCU a obtinut numirea ca Director de campanie electorala al lui Petre Roman, si primul loc pe lista de candidati ai PD pentru Camera Deputatilor in judetul Vaslui.
In acest mod TRAIAN BASESCU si-a asigurat o altfel de imunitate, stiind foarte bine ca nici un organ de ancheta nu va avea curajul sa-l aresteze pe directorul campaniei electorale ale unuia din primii trei candidati la Presedentie, si pe unul dintre cei mai mediatizati candidati
ai opozitiei din acea vreme, in conditiile in care toate sondajele indicau ca PD-ul va participa
la guvernare dupa alegerile din 1996.
TRAIAN BASESCU a considerat ca actionand astfel are sanse sa inchida o data pentru totdeauna chestiunea Flota atat din punct de vedere mediatic cat si juridic. Dupa alegerile din 1996, TRAIAN BASESCU este numit Ministru al Transporturilor in Guvernul Ciorbea.
Activitatea ca Ministru a lui TRAIAN BASESCU din perioada 1997-2000 am prezentat-o sintetic mai sus, dar foarte importanta a fost activitatea politica a acestuia din perioada respectiva. Initial TRAIAN BASESCU s-a plasat in randurile baronilor PD, alaturi de Victor Babiuc, Radu Berceanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, oameni care au constituit
trupa de soc a lui Petre Roman in disputa cu adversarii politici din PDSR, dar si din CDR.
TRAIAN BASESCU s-a remarcat rapid ca varful de lance al PD-ului, in lupta cu colegii din coalitie. Prima victorie importanta a fost schimbarea Primului Ministru Victor Ciorbea, in primavara anului 1998, actiune inceputa de TRAIAN BASESCU in decembrie 1997 prin
declansarea crizei guvernamentale. TRAIAN BASESCU a stiut sa exploateze foarte bine
aceasta victorie, asigurandu-si o imagine de luptator pe scena politica romaneasca, locul doi in partid, dar mai ales locul doi in Guvernul condus de Radu Vasile.
Din acest moment si pana la alegerile din 2000 TRAIAN BASESCU a sustinut in permanenta o stare de conflict in cadrul coalitiei de guvernare, initiind dispute cu colegii de Guvern, dar si cu alti lideri ai partidelor aflate la putere. Valeriu Stoica, Radu Sarbu, Andrei Marga, Nicolae
Noica, Traian Remes, Varujan Vosganian, Ion Diaconescu, Emil Constantinescu, Mugur Isarescu, Theodor Stolojan etc.

briel 06-07-2012 - 16:47

Banuiesc ca asta a fost din propriul dosar de la Secu, care umbla prin email printre romani si este semnat „cu stima Ulpia”.
Sa nu uitam cum e jocul presedintelui jucator.

Dorin C. 06-07-2012 - 18:49

D-le Neacsu, mai demult v-ati autointrebat retoric oare cine o sa faca ceva pentru tara asta? Ati vazut, banuiesc, postarile lui Briel despre marele marinar. Eu stau si ma intreb, oare cine n-o fi precum asta dintre toti cei care administreaza tara?

Toma 06-07-2012 - 21:27

La fel ca ion iliescu presedintele fondator a-l USL (noul FSN), Antonescu Narcias printr-o lovitura de stat ajunge presedinte.

Cel de-al doilea presedinte bagat pe gitul romanilor din afara tarii .dupa 20 de ani o noua lovitura aplicata Romaniei din est.Noile cutii de conserva au ajuns la putere fraudulos.

Blocarea justitiei urgent ,prioritate pe agenda presedintelui marioneta Antonescu Crin Narcis Laurentiu George Viasarionovici.

Adevaratul presedinte a-l Romaniei Traian Basescu,cel mai performant presedinte post decembrist executat miseleste de cei 300+1 de alunecosi neispraviti ..

Razboi total, Romania sub ocupatie straina, Fanariotii din USL …doresc mentinerea propiilor priviilegii obtinute prin furt si jaf!

salut 06-07-2012 - 22:02

Tare esti prost, mai Tomica. Nici nu vreau sa amintesc de cretinatatile gen „Basescu cel mai performant presedinte”. Nu trebuie sa amintesc eu ca de performant ce-a fost, a reusit in numai trei ani sa indatoreze Romania cat toti ceilalti presedinti in 20 de ani. Ca „performantele” economice ale Romaniei din perioada in care Basescu a fost tartorul absolut incep cu semnul minus (-), desi aia „neperformanti”dinaintea lui produceau cresteri de 8% pe an.

Dar ma voi referi un pic la justitie. Ti-e teama ca Antonescu va schimba justitia, nu-i asa. Daca ai fi altceva decat un idiot util, ar trebui sa te bucuri. Cu sistemul obedient de justitie lasat in urma lui de Basescu, in 6 luni intrati toti pedelicii la parnaie. Sistemul de justitie va canta si va dansa cum dirijeaza Antonescu si Ponta…pentru ca e deja obisnuit asa; schimba doar stapanul. Nu vezi ca deja Curva Constitutionala o scalda intre doua ape? Si astia au fost dirijati direct de Basescu; iti inchipui ce se va intampla in alte zone, mai putin datoare lui Basescu?
Asa ca, ar fi o sansa monumentala pentru tine sa nu intri la parnaie daca justitia se schimba si chiar isi face treaba (pana la urma urmei poate esti doar un dobitoc-idiot util, nu un pedelic care a bagat mana pana la cot in avutia publica).

Asa ca, ai grija ce-ti doresti; s-ar putea sa se indeplineasca!

Toma 07-07-2012 - 16:13

La pirnaie intri tu si acoliti tai dobitocimea ta …ati reusit sa oripilati UE..performanta atinsa de Iliescu presedintele USl.

La fel ca acel individ primitivimpus in ro tot prin intermediul unei lovituri de stat a ajuns si maimutoiul asta de Antonescu presedinte…emanatul…

digital 07-07-2012 - 16:21

băi asterix-ombelix,ue e defazată pentru cetățenii ei,a creat norme care le încalcă drepturile minime,în favoarea unor grupuri din ce în ce mai restrânse și mai obediente!
tu crezi că oamenii mai poț fi ținuți în minciună ca în perioada interbelică,mă rahatule?!și-n sărăcie când alții se-mbuibă și epatează prin lux,atâta timp cât se declamă criză la nivel mondial?!boi mai sunteți și voi și cei care vă mestecă kkt-ul!
vai de cercurile unde te-nvârți!

digital 06-07-2012 - 22:09

băi nostalgie cretină,nu-ți mai vomita în poale,prostule!
crăcănează-ți măcar picioarele,bou bălții ce ești!

Toma 07-07-2012 - 16:17

Ce doresti sulica ?!

Ma ei la bagi boturi, eh?

Ti-au promis si tie diploma de revolutionar ,fascistilor antisemiti …incultii dreacului.T

u de unde ti-ai cumparat diploma .masterul ,doctor in nimic …de unde ai copiat …..rahatule ..tu nu vezi ce limbaj de grota ai

Toma 06-07-2012 - 21:31

Ce va putea face noul presedinte ?

BLOCAREA JUSTITIEI !

in cel mai fericit caz sa dejavue-ze ….

Intoarcerea Romaniei in anii „gloriosi ” 90.

Dizidentii comunisti palmuiti, calcati in picioare de marele neispravit Antonescu noul tortionar a-l poporului roman.

salut 06-07-2012 - 21:35

Mai pacaliciule, tu crezi ca esti la scoala de vara pedelica sa mai agiti fantome moarte de 20 de ani pe aici?

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult