Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce înseamnă România normală în planul politicii externe

Ce înseamnă România normală în planul politicii externe

scris de Bogdan Crețu Roman
98 afisari

 Klaus Iohannis și-a lansat programul pentru alegerile prezidențiale, intitulat ”Împreună pentru România normală”. Documentul conține numeroase referiri la realizările președintelui în planul politicii externe și la modul în care va continua în acest domeniu.

 Datorită Președintelui Iohannis, România este un membru activ la nivelul Uniunii Europene și are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunității europene, se menționează în document. Relațiile noastre cu SUA sunt la cel mai înalt nivel din istoria lor. Președintele Iohannis a avut două întâlniri foarte consistente cu Președintele SUA, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este tot mai puternic. Datorită Președintelui Iohannis, rolul țării noastre în NATO este întărit. La inițiativa sa, s-a ajuns la un Acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare la 2%.

În program, se detaliază liniile directoare pentru al doilea mandat. Cei trei piloni care stau la baza politicii externe a ţării noastre au fost și rămân întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, creşterea rolului şi efortului României în UE, respectiv în NATO.

Un capitol important este cel dedicat relației cu Uniunea Europeană. Aderarea la Zona Euro, cât mai curând posibil, este un obiectiv naţional fundamental și un pas esenţial, atât pentru consolidarea economică a ţării, cât și pentru întărirea rolului României la nivelul european. Aderarea rapidă a României la Spaţiul Schengen este un alt obiectiv esenţial,  care va contribui la consolidarea securităţii pentru întregul spaţiu de liberă circulaţie din Uniune. Klaus Ioahnnis susţine, totodată, încheierea convingătoare a angajamentelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiţiei și luptei împotriva corupţiei, pe baza unor progrese reale în ceea ce privește independenţa și eficienţa sistemului judiciar românesc.

Atragerea fondurilor europene

Creșterea importanţei și a rolului României în procesul decizional la nivel european înseamnă aprofundarea integrării europene în beneficiul cetățenilor. Un alt obiectiv este  creșterea ratei de absorbție și utilizarea eficientă a fondurile UE  astfel încât România şi cetăţenii săi să poată beneficia pe deplin de avantajele statutului de stat membru UE. ”În accesarea fondurilor europene, voi acţiona pentru simplificarea procedurilor la nivel naţional, dublată de oferirea de sprijin pentru beneficiarii fondurilor în fază de implementare a proiectelor.România va susţine continuarea politicii de extindere, una dintre politicile de succes ale Uniunii”, menționează Klaus Iohannis.

În ceea ce privește relația cu SUA și NATO, președintele Klaus Iohannis vorbește despre creșterea prezenţei militare americane în România, ca garanţie de securitate complementară NATO. O altă țintă este întărirea rolului şi capabilităţilor Alianţei în domeniul apărării colective şi descurajării ameninţărilor venite dinspre Est. Este vizată și întărirea parteneriatului NATO–UE deoarece securitatea UE, în sens larg, depinde de cea a SUA și reciproc, formând o comunitate unică de securitate transatlantică.

Programul menționează și dezvoltarea și adâncirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, pe baza comunităţii unice de limbă, identitate, istorie și cultură. Sprijinirea parcursului european al Chișinăului se va face  prin consolidarea instituţiilor democratice, proiecte bilaterale de interconectare strategică și alte măsuri cu beneficii directe pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Potrivit documentului, politicile publice din domeniul securităţii naţionale trebuie concepute și implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, care trebuie să ştie şi să simtă că este protejat şi apărat în ţara lui. ”Avem nevoie de continuitate în raporturile cu aliaţii și partenerii noștri externi, de continuitate în ceea ce privește angajamentele asumate de către România. Predictibilitatea în acţiuni ne consolidează statutul de ţară credibilă și reprezintă o resursă de încredere într-o regiune deosebit de complicată”, se afirmă în document.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult