Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce le zice de la obraz Ponta premierilor Boc şi Ungureanu

Ce le zice de la obraz Ponta premierilor Boc şi Ungureanu

scris de P.C.R.
10 afisari

Victor Ponta, preşedintele PSD si copreşedinte al USL, i-a transmis duminică o scrisoare deschisă premierului Mihai-Răzvan Ungureanu şi fostului premier Emil Boc, prin care atrage atenţia asupra faptului că ”mecanismul absorbţiei fondurilor europene este într-o criză sistemică”.

Ce le zice de la obraz Ponta premierilor Boc şi Ungureanu

‘Am luat act cu deosebită îngrijorare de anunţul conform căruia României îi vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum pentru prima dată, atunci s-ar fi putut spune că situaţia este gravă. Din nefericire pentru România, situaţia este una de-a dreptul dramatică, întrucât este cel puţin a treia oară, în mai puţin de 12 luni, când primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene.

Prima data în iunie 2011, când Comisia Europeană a suspendat plăţi în valoare de aproximativ 800 milioane euro, pentru Axa 2 a POR, din cauza neregulilor descoperite pe achiziţiile publice. A doua oară în ianuarie 2012, când aceeaşi Comisie a ameninţat România cu procedura de infringement, pentru că s-au încălcat normele europene în materie de achiziţii publice pe un contract atribuit de Primăria sectorului 3 din Bucureşti. Răspunsul autorităţilor coordonate de dumneavoastră a fost şi este, invariabil, acelaşi: să stăm liniştiţi, e o problema punctuală care se rezolvă. Din nefericire, problema nu este punctuală, ci sistemică, şi nici nu se rezolvă, ci dimpotrivă, constatăm că se amplifică’, a arătat Ponta, în scrisoarea deschisă remisă Agerpres de Biroul de presă al PSD.
El a susţinut că în fiecare dintre problemele enumerate există ‘aceleaşi recurenţe’: ‘suspiciuni de fraudă sau nereguli în privinţa achiziţiilor publice şi deficienţe majore ale sistemului de management şi control’. ‘Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviţi către clientela PDL, fie risipiţi pe proiecte controversate. În tot acest timp, controalele, atunci când se fac, se fac superficial. Acest lucru generează neîncredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care România gestionează fondurile europene’, a adăugat liderul USL.
Potrivit acestuia, problema se amplifică pentru că, în primul rând, ‘se fura mai mulţi bani decât se atrag’. ‘Există rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arată că, în România, frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor constatate în gestionarea fondurilor europene. Dacă vorbim de POSDRU, nu trebuie decât să ne amintim de cazurile Botiş, Mandas Vergu sau Sorina Plăcintă’, a susţinut el.

Sotia lui Victor Ponta, Daciana Sarbu, este membru al Parlamentului European.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult