Ce nu s-a vazut la PSD

scris de Ziua Veche
1 afisari

Miron Mitrea a fost singurul, dintre cei cinci candidati, care a venit pregatit pentru campania inceputa in PSD pentru sefia partidului. In vreme ce Adrian Nastase si-a anuntat oficial candidatura la fotoliul de presedinte al PSD, ceilalti trei candidati, Cristian Diaconescu, Mircea Geoana si Andrei Alexandru au prezentat mesaje de la tribuna incercand sa-i convinga pe cei 1.500 de pesedisti.

 


 

Atmosfera tensionata

 

Consiliul National al pesedistilor nu a adus nimic nou in afara anuntului candidaturii lui Nastase precum si cateva atacuri intre unii pesedisti pozitionati de-o parte sau alta a candidatilor. Nou a fost si faptul ca sustinatorii lui Mitrea au impartit pe parcursul Consiliului mape, reviste si au amplasat bannere care ii anuntau candidatura. In acest context, atmosfera pe timpul derularii dezbaterilor a fost pe alocuri chiar tensionata avand in vedere ca unele personaje grele din partid s-au evitat pe cat au putut. Spre exemplu, daca Mitrea si Geoana au dat mana si au facut un schimb formal de zambete protocolare cel dintai l-a ignorat pe Viorel Hrebenciuc desi au stat cateva minute apropiati unul de altul.

 

Detronarea lui Mitrea

 

Si daca in general Diaconescu nu prea a fost asaltat de simpatizanti totusi cateva personaje importante au roit pe langa el. Aura Vasile si Serban Mihailescu au avut grija de candidat, iar Ion Iliescu a stat de vorba cu aceste minute in sir. Surse din PSD ne-au spus ca Miron Mitrea si Cristian Diaconescu s-au intalnit miercuri, cei doi incercand sa-si faca un plan comun de detronare a lui Geoana din fruntea partidului. Se pare ca cei doi inca negociaza care ar trebui sa se retraga din cursa pentru a-i da celuilalt mai multe sanse de a lua suficiente voturi pentru a-si asigura victoria. Aceleasi surse au mai declarat ca Mitrea s-a intalnit si cu vicepresedintele Ilie Sârbu, dar si cu senatorul Ion Vasile, cei trei purtand o discutie referitoare la sustinerea lui Diaconescu.

 Mitrea un pic suparat

 

Senatorul Vasile Ion a confirmat intalnirea ce a avut-o cu Mitrea si cu Ilie Sarbu insa nu a dorit sa dea detalii. Surse din PSD ne-au declarat ca Mitrea ar fi suparat totusi pe Diaconescu deoarece nu a inceput sa-si faca lobby printre organizatiile judetene. Tot Mitrea i-a reprosat fostului ministru de externe ca nu raspunde la telefon. Pe de alta parte, sursele citate spun ca Mitrea deja lucreaza la o strategie comuna ce ii are in vedere pe Adrian Nastase si pe Diaconescu pentru a conduce partidul la guvernare pana in anul 2012.

 Iliescu face muzica in partid

 

Ion Iliescu a demonstrat ca el este inca dirijorul PSD. Invataturile lui si chelfaneala pe care le-a aplicat-o aspirantilor la sefia partidului au ridicat sala in picioare, Iliescu plecand de la microfon in aplauze si ovatii. Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea si Mircea Geoana au ramas mofluzi dupa tot ce le-a transmis tatucu PSD, vizibil iritat de faptul ca liderii partidului sau n-au facut decat sa-si plateasca polite si sa se faulteze intre ei.

 La lucrarile Consiliului National al PSD, conduse de candidatul oficial la sefia PSD Adrian Nastase, doua figuri de marca nu au putut trece neobservate: spagarul de serviciu al lui marian Vanghelie – Catalin Voicu si edilul Constantei Radu Mazare, imbracat ca la teatru. Primul lucru invocat de presedintele de onoare al pesedistilor a fost acela ca PSD trebuie sa se delimiteze de eticheta de continuator al comunistilor. Al doilea motiv de suparare al lui Iliescu a fost ca cei din fruntea PSD au adoptat un discurs “cvasi-neo-liberal” de catre pesedisti in ultimii ani, si mai ales “luptele intestine si conspiratiile de culise”.

Irosirea in lupte intestine

“Multe din erorile PSD au la origine ignorarea democratiei interne, adoptarea de decizii in afara organismelor statutare, netransparent, incurajand conturarea unor grupari de influente si competitia dintre ele. Dupa 2004, am irosit mult timp in lupte intestine si in conspiratii”, i-a criticat Iliescu pe cei din fruntea partidului. El i-a avertizat ca eventuala alegere a noii conduceri la Congres pe baza unei motiuni este o mare greseala si a pledat pentru un numar foarte restrans de vicepresedinti, intre cinci si sapte.

Invataturile tatucului

Iliescu i-a bestelit pe mai tinerii sai colegi si pentru “festivismul deranjant”: “Nu cu spectacole de lumini si cu balonase o sa-i convingem pe oameni, ci cu idei si cu proiecte concrete. Propun sa ne debarasam de practici festiviste in munca de partid, de comploturi si aranjamente de culise in afara structurilor statutare. Sa terminam cu practica intalnirilor pe la restaurante, pe la diverse hoteluri”. “Trebuie sa eliminam criteriile subiective pentru promovarea in partid. Aici este o chestiune delicata pentru ca un partid are nevoie de resurse financiare si nu poate sa nu fie interesat sa aiba oameni cu mijloace financiare, dar nu pe baza de clientelism si nu acestia sa dicteze politica de cadre din partid”, i-a mai sfatuit Ion Iliescu.

Incaierare Pandele-Vanghelie

De altfel, lucrarile Consiliului National al PSD s-au incheiat cu scandal, edilul de Voluntari Pandele incaierandu-se cu edilul de sector 5 Vanghele. Diagnosticul pus partidului de Florentin Pandele a fost: “Cred ca ne gasim intr-o criză de diabet politic. De vina e regimul nutritionist ce ne-a fost recomandat in ultimul timp. Avem prea multa sare liberala si ceva mai multă grasime pedelista. Toate acestea, combinate cu acea miscare violet, ne-au adus intr-o situatie de pierzanie”.

0 comentariu

Gormogon 24-02-2010 - 01:39

El-Baradei asta spune ca IRANUL are WMD-urile pe care NU le-a gasit in IRAK si ca infometeaza Gaza de tot. Si USraelul il da jos pe vasalul Mubarrak si-l planteaza acolo pe El-Baradei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult