Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce scrie în avizul CCR privind suspendarea preşedintelui Băsescu

Ce scrie în avizul CCR privind suspendarea preşedintelui Băsescu

scris de A.B.
683 Afisari

Curtea Constituţională  a evitat să dea un verdict negativ sau favorabil cererii de suspendare a presedintelui, judecătorii pronunţându-se pe fiecare punct în parte. Este pentru a doua oară când Traian Băsescu este pus în faţa suspendării.

AVIZ CONSULTATIV Nr 1 din 6 iulie 2012 privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Traian Basescu

Ce scrie in avizul CCR privind suspendarea presedintelui Basescu (foto: dcnews.ro)

Potrivit CCR, Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. În orice caz, exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei.

Astfel cum a statuat Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, din aceste prevederi constituţionale rezultă că Preşedintele României are atribuţii importante în procesul de constituire a Guvernului şi a altor autorităţi publice, în procesul legislativ, în domeniul politicii externe, în domeniul apărării naţionale, în garantarea independenţei justiţiei. Totodată, potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, iar potrivit alin.(2) al aceluiaşi articol, are rolul de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice şi exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Prerogativele constituţionale ca şi legitimitatea democratică pe care i-o conferă alegerea lui de către electoratul întregii ţări îi impun Preşedintelui României să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la un exerciţiu simbolic şi protocolar. Funcţiile de garanţie şi de veghe consacrate în art.80 alin.(1) din Constituţie implică prin definiţie observarea atentă a existenţei şi funcţionării statului, supravegherea vigilentă a modului în care acţionează actorii vieţii publice – autorităţile publice, organizaţiile legitimate de Constituţie, societatea civilă – şi a respectării principiilor şi normelor stabilite prin Constituţie, apărarea valorilor consacrate în Legea fundamentală. De asemenea, prin acelaşi act, Curtea a constatat că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional. Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor. Avizul CCR privind suspendarea preşedintelui este consultativ. Citiţi textul integral al avizului Curţii Constituţionale.

AVIZ CONSULTATIV Nr 1 din 6 iulie 2012 privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Traian Basescu

7 comentarii

kapa 06-07-2012 - 15:39

vine sova -gaysi stersul ala de la pnl si imi spun ca si afirmatiile politice sunt incalcari ale legii,insasi afirmatiile lor au fost incalcari ale legii,iar daca le mai caut in pravila va trebui sa ii execut,dar le vine vremea repede,o saii vad cufuriti,in lirita lor comunista,sa nu mai invoce legile democratiei cand vor fi executati,precum detinutii politici de la sighet,sunteti condamnati,raul trebuie taiat de la radacina,iar comunistii scosi inafara legii,doamne ajuta dar doamne si da-mi puterea sa-ti aduc ca jertfa niste comunisti,poate imi vei ierta gandurile criminale.

pathfinder 06-07-2012 - 17:54

Bre, dupa virgula se lasa un spatiu.
Ce scrii tu acolo nu-i rau, dar tare trebuie sa mai lucrezi la exprimarea ideilor.
Daca nu e prea tarziu…

BULA 06-07-2012 - 15:45

Adica SERVICIILE l-au lasat din brate pe Basescu ? Si cat de dragi ii erau.
Chiar si AXA l-a parasit ?

BULA 06-07-2012 - 16:08

Uitati-va si voi la uratii aia din poza si spuneti daca merita giga-salariile pe care le primesc de la buget. Nu va vine sa le suciti gatul ?

pathfinder 06-07-2012 - 17:57

Bula, Bula, iar ai postat de 2 ori consecutiv.
Mai bine asteptai juma’ de ora si scriai totul intr-un singur comentariu.
Acuma referitor la salariile uratilor aia din poza: daca si-ar face treaba corect cred ca le-ar merita.
Indiferent de cat de urati sau frumosi sunt.
N-asa? 😉

BULA 07-07-2012 - 08:34

De ce sa merite salarii de 10-20 de ori mai mari decat ale altor categorii de bugetari cu studii superioare (care au absolvit facultati chiar mai grele, cu multa matematica si fizica, de ex) ? Ce fac uratii astia pentru societate, ce produc ei ?

Si sa nu mai folosesti expresia „n-asa”, ca devii enervant si te faci singur prost.

salut 06-07-2012 - 21:11

Hahaha, pana acum ii spuneam Curca Constitutionala, dar cred ca Curva Constitutionala e mai potrivit.

Institutia asta trebuie desfiintata si recladita din temelii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS