Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce spune Iohannis despre refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultări

Ce spune Iohannis despre refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultări

scris de G. D.
14 afisari

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seara, că refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultări înainte de constituirea noului Parlament reprezintă ”o atitudine nepolitocoasă”.

iohannis-dragnea”E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă articolul din Constituţie potrivită căruia a convocat consultările este cel adecvat, Iohannis a răspuns: ”A fost interpretat corect”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, că social-democraţii nu pot merge la consultările convocate de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru că vor să respecte Constituţia, iar miercuri este în funcţiune actualul Parlament.

Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

”Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret”, a precizat Liviu Dragnea.

El a arătat că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie. Acest articol prevede că ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult