Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce spune Victor Ponta despre “starea naţiunii” DOC

Ce spune Victor Ponta despre “starea naţiunii” DOC

scris de M.A.
2 afisari

Starea naţiunii şi bugetul cetăţeanului. Premierul Victor Ponta susţine că România va împrumuta 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă în 2013 pentru finanţarea deficitului bugetar.

Ce spune Victor Ponta despre “starea naţiunii”

Ce spune Victor Ponta despre “starea naţiunii” si bugetul cetateanului roman in 2013

În acest an, 22,3 miliarde euro vor fi cheltuite pentru plata salariilor şi pensiilor, 4,4 miliarde de euro pentru protecţia socială, în timp ce pentru investiţii vor fi alocate 7,8 miliarde euro, reiese din documentul “Bugetul cetăţeanului român. Anul 2013”, prezentat joi de premierul Victor Ponta. Din documentul prezentat de primul ministru reiese că pentru salarii şi pensii cheltuielile pentru 2013 vor fi de 10,2 miliarde euro, respectiv 11,1 miliarde euro, în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii sunt estimate la 7,6 miliarde euro.

Alte 4,4 miliarde euro vor fi alocate pentru cheltuieli cu protecţie socială. La acest capitol, premierul Victor Ponta a precizat că “poate părea mult, dar este ponderea cea mai mică de cheltuieli sociale din toate statele Uniunii Europene”. Pentru investiţii vor fi alocate 7,8 miliarde euro, din care 2,5 miliarde euro din fonduri europene. Pentru plata dobânzilor la credite vor fi cheltuite 2,5 miliarde euro, iar alocările pentru subvenții sunt de 1,1 miliarde euro. Contribuția României la UE este în acest an de 1,4 miliarde euro, iar 2,9 miliarde euro sunt trecute ca “alte transferuri și cheltuieli”.

Premierul Victor Ponta a precizat că în această prezentare cifrele au fost rotunjite, pentru o mai bună înţelegere.

Guvernul va readuce România în anul 2013 la nivelul PIB din 2008, dacă avem stabilitate, credibilitate și consecvență, se precizează în documentul “Bugetul cetăţeanului român. Anul 2013”, prezentat joi de premierul Victor Ponta. Pentru acest an, Guvernul estimează un PIB de aproximativ 140 miliarde de euro, la fel cu cel din anul 2008. “Politicienii vorbesc mereu de PIB. Aceasta, pe întelesul tuturor, echivalează cu rezultatul muncii tuturor într-un an”, a spus primul ministru, în timpul prezentării documentului amintit.

PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro. În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană). Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la „Starea naţiunii din punct de vedere bugetar”. Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă. Datoria pentru fiecare cetăţean este de 2.500 de euro, se arată în documentul Guvernului. „În ultimii patru ani, datoria României a crescut. Acum patru ani, datoria României era de 19% din PIB (28 miliarde euro) echivalentul a 1.400 euro datorie pentru fiecare cetăţean”, a indicat seful Executivului. Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană – acestea vor refinanţate. România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document.

Citeşte aici documentul “Bugetul cetăţeanului român. Anul 2013”

2 comentarii

geek-a-contra 10-01-2013 - 20:55

DOC din titlu vine de la „de origine controlata”? :). sec, demi sau dulce?

Huhu Ciu 11-01-2013 - 00:18

Din pacate DXN s-a repezit ca musca la urbos, fara sa judece. Doc, adica vezi documentul (pdf) link mai jos, la sfarsitul articolului.
Dar, asta este situatia, trebuie sa ne obijnuim cu oligofreni d-astia, caci tot omul trebuie sa aiba acces la exprimare, sa zica si el ceva sa nu adoarma.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult