Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a sustinut sambata ca alesii locali ai partidului au cerut conducerii centrale si membrilor Executivului prezenti la intrevederea de la Turnu Severin programe clare de infrastructura si plata arieratelor agentilor economici, transmite Agerpres.
„Oamenii nostri, primarii, presedintii de CJ am cerut programe clare de infrastructura de drumuri, care din pacate nu arata foarte bine”, a declarat Flutur, la finalul intrevederii de sambata dintre alesii locali ai PDL, conducerea centrala a partidului si membri ai Executivului.
Potrivit lui Flutur, una dintre doleantele reprezentantilor PDL din teritoriu a fost ca programele de infrastructura sa cuprinda inclusiv orasele mici, care sunt ocolite de finantare. „Un oras de 15-20.000 de locuitori nu este eligibil nici pe programe de dezvoltare rurala, pentru ca sunt orase, nu comune, si nici pe marile programe, pe Programul Operational Regional”, a exemplificat Flutur.
De asemenea, oficialul PDL a afirmat ca alesii locali au solicitat solutii urgente pentru plata arieratelor. „Toate judetele simtim ca mediul de afaceri este afectat din cauza acestor datorii” a spus el. Flutur a sustinut ca premierul Boc nu ar fi acordat un termen pana la care vor fi platite arieratele.
„Este foarte important ca administratia publica sa stie ce o asteapta in 2011. La orizont va fi legea bugetului de stat pe 2011. Cred ca trebuie sa se tina seama de ce cer primarii si presedintii de consilii judetene si s-a discutat nevoia unor strategii regionale, in care judetele sa tina cont unele de altele de prioritati. Sa facem drumuri care sa lege judete sau bazine (…) si aceste strategii regionale sa fie strategii la care sa fim chemati noi, alesii”, a sustinut Flutur.
In ceea ce priveste fondurile europene, Flutur a anuntat ca cei prezenti la sedinta de sambata au convenit sa aiba o noua intrevedere peste sase luni, pentru un bilant al accesarii banilor comunitari, dupa care intalnirile vor avea loc din trei in trei luni.
Flutur a informat ca a fost formulata si o propunere privind parteneriatul stat-biserica si implicarea clericilor in proiectele sociale, de ajutorare a copiilor si batranilor.
Totodata, alesii locali ar fi cerut insistent transferul unor unitati de patrimoniu aflate in administrarea ministerelor pentru a avea o utilitate si eficienta corespunzatoare. Flutur a mai declarat ca reprezentantii PDL in teritoriu au cerut armonizarea unor legi in domeniul sanatatii, proceduri de intocmire a bugetelor, reactualizarea standardelor de cost la asistenta sociala si alocarea de resurse si contractele pentru spitale, in perioada urmatoare.
Flutur a sustinut ca alesii locali nu s-ar fi plans de scaderea PDL in sondaje. „Daca in fiecare zi ne gandim cate kg cantarim politic pe cantar, daca diseara candidam, este o greseala”, a apreciat el.
Si premierul Boc a declarat, la randul sau, ca reprezentantii PDL nu au avut plangeri fata de scaderea in sondaje si nu si-ar fi exprimat dorinta sa plece din partid.
„Nu, chiar nu au fost asemenea discutii astazi. Ele au fost timp de sapte ore si focalizate pe probleme pragmatice, care tin de descentralizare si absorbtia fondurilor europene si alte probleme legate de modul in care administratia locala abordeaza relatia cu cetatenii si din perspectiva guvernului central”, a afirmat Boc.