Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ce vrea Tokes si ce ofera Romania

Ce vrea Tokes si ce ofera Romania

scris de Ziua Veche
1 afisari

La Baile Tusnad am asistat sambata la un dialog al surzilor: presedintele Traian Basescu a sustinut ca maghiarii din Romania se bucura de autodeterminarea interna, in vreme ce Laszlo Tokes a mers pe ideea lui de autonomie. Premierul maghiar Viktor Orban a preferat sa vorbeasca despre dificultatile economice prin care trece Ungaria – iar Plutonul Secuiesc al Garzii Maghiare a afisat o plancarda prin care ii cerea lui Basescu sa prezinte pasaportul la intrarea in “Tinutul Secuiesc”. Ce vor si pot realiza actorii de mai sus? Conform tratatelor internationale este destul de greu de crezut ca teza autonomista a lui Laszlo Tokes va putea avea succes.

 

Autodeterminare interna versus autonomie/secesiune

 

Conventia ONU cu privire la libertatile civile si politice ratificata de Romania in 1974 si intrata in vigoare in 1976 afirma la articolul 1 urmatoarele: „Toate popoarele au dreptul la autodeterminare. Prin virtutea acestui drept ele sunt libere sa isi hotarasca statutul politic si sa isi urmareasca liber dezvoltarea economica, sociala si culturala”. Acesta este articolul in baza caruia evolueaza discursul lui Laszlo Tokes si al tuturor suporterilor autonomiei in „Tinutul Secuiesc”.

Pe de alta parte, un alt document al ONU, Declaratia Principiilor de Drept International Referitoare la Relatiile dintre State afirma ca „Fiecare Stat se va abtine de la orice actiune care are ca scop distrugerea partiala sau totala a unitatii nationale si a integritatii teritoriale a oricarui al Stat”. Aici gasim explicatia discursului economic al premierului maghiar Viktor Orban: orice referire din partea sa la o alta forma de autodeterminare a maghiarilor in afara de cea interna putea fi incadrata la acest articol.

Autodeterminarea interna este oferta facuta minoritatii maghiare de catre statul roman si cuprinde urmatoarele drepturi: dreptul de a participa la guvernare, libertatea de exprimare, libertatea de folosire a limbii materne in toate domeniile, libertatea religioasa. Pe scurt maghiarii din Romania au aceleasi drepturi pe care le-ar avea si in Ungaria – doar ca platesc impozite catre statul roman.

 

Varianta Tokes: violenta si secesiune

 

Prin declaratiile si actiunile sale, Laszlo Tokes merge in directia crearii unui climat de violenta – absolut necesar pentru punerea in practica a autodeterminarii prin secesiune. Solicitarea ca „maghiarii sa isi ceara drepturile iesind in strada” – imediat dupa avizul Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind independenta Kosovo – se incadreaza in rationamentul lui Laszlo Tokes de anulare a autodeterminarii interne. De asemenea, Laszlo Tokes promoveaza permanent ideea existentei unui „conflict interetnic” in Romania si a unei „discriminari” practicate de statul roman fata de etnicii maghiari. Comparatia „Kosovo-Tinutul Secuiesc” intretinuta de Laszlo Tokes nu este justificata, atata vreme cat situatia albanezilor din Kosovo nu poate fi comparata sub nici o forma cu situatia maghiarilor din Romania. Mai degraba situatia romanilor din judetele Harghita si Covasna ar putea fi comparata cu cea a albanezilor kosovari.

 

 

 

 

0 comentariu

curios 16-03-2010 - 09:34

pot sa imi achizitionez un camaro prin programul rabla?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult