Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CEDO: După 20 de ani, România condamnată

CEDO: După 20 de ani, România condamnată

scris de A.B.
2 afisari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991.

cedo

foto: dcnews.ro

Curtea de la Strasbourg deplânge faptul că, după 20 de ani de la producerea faptelor şi în pofida interesului public de a-i cunoaşte pe responsabili, ancheta şi procedura penală încă nu s-au terminat, notează AFP, care aminteşte că România a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului în 1994.

Potrivit AFP, judecătorii CEDO relevă numeroase lacune în anchetă şi menţionează că aceasta a fost încredinţată unor procurori militari supuşi principiului subordonării conform ierarhiei militare, în condiţiile în care acuzaţii se numărau între cei mai înalţi responsabili ai armatei aflaţi încă în funcţie.

Fără a subestima complexitatea cazului, CEDO consideră că doar contextul general socio-politic al perioadei în cauză nu poate justifica nici durata anchetei, nici modul în care a fost desfăşurată aceasta în tot acest interval.

În consecinţă, România va trebui să acorde câte 30.000 de euro apropiaţilor fiecăreia dintre cele două victime, cu titlul de daune morale. Totodată, fiecare parte poate solicita reexaminarea deciziei în faţa instanţei supreme a CEDO, Marea Cameră.

Astfel, Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al CEDO, privind dreptul la viaţă

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul guvernului, care era încercuit de manifestanţi.

Cererea soţului Auricăi Crăiniceanu şi a părinţilor lui Andrei Frumuşanu a fost remisă CEDO în martie 2004.

3 comentarii

Stefan Caliga 25-04-2012 - 13:59

Romania de astazi va fi obligata sa plateasca pentru greselile conducatorilor sai faptuite acum aproape un sfert de veac. Acest moment trebuia sa vina candva. Multi dintre vinovatii de atunci ocupa inca pozitii importante si ne invata „cum este cu democratia…

digital 25-04-2012 - 14:42

vorbești prostii,mai mari decât tine….ai impresia că victimele sunt,România?!ai impresia că vinovații fără nume,sunt,România?!
ce a condamnat CEDO?!
a dat vreo sentință ca cineva să sufere sau altcineva să aibă măcar liniștea sufletească,pentru victime?!
citește ce a condamnat CEDO:”Curtea de la Strasbourg deplânge faptul că, după 20 de ani de la producerea faptelor şi în pofida interesului public de a-i cunoaşte pe responsabili, ….”
vezi vreun vinovat,cumva?!
fix pix!!!
daune pentru apropiați,iar asta nu înseamnă dreptate pentru victime….

Dacă(Doamne Ferește!)ai fi tu în situație ai fi mulțumit de condamnarea,României?!
fugi de-aici cu textele oligofreno-patetice….

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 25-04-2012 - 15:06

In curind, CEDO, va reveniasupra Romaniei, cu un alt mega-scandal, acela inchiderii unui post tv independent, cum este otv-ul. Nicaieri in lume nu s-a inchis vreun post de televiziune, asa cum incearca mega-ciocoii din Romania sa o faca cu otv-ul. Nici Chavez nu a facut-o, nici Castro, daramite mega dictatorul Basescu? Nicaieri intr-o tara democrata, nu a existat vreun scandal prin care un post tv privat sa fie inchis pentru motive care nu au nimic de-a face cu democratia. Acesti mega-escroci de la CNA, invoca cica ! – o lege a audiovizualului. care lege/ Aceea nu este o lege ci un pumn in gura libertatii de opinie si libertatii asupra cuvintului, fapt condamnat de CEDO. Romaniei ar fi trebuit sa i se retraga imediat toate drepturile de aprticipant la UE sau NATO, in momentul cind a legiferat aceasta mega-escrocherie cu CNA-ul. Acest cadavru mirositor, CNA-ul, nu are ca obiect al afacerilor lor, decit mega-spagile, pe care le primesc de la posturile radio si tv, pentru a exista, pt. a primi intiietate la publicare de publicitate din care patronii televiziunilor falimentare si aservite fac averi si-si paltesc si parandaraturile membrilor cna-ului,c are nu sint nimic altceva decit trepaduse de partid, megaciocoi, care string ban-pe-ban pentru campaniile electorale, dar si pentru buzunarele sefilor de partid, pentru ca, sarmanii de ei, sa-si cumpere si ei mega viloaie si mega apartamente ca traiesc din amaritul de salariu primit de la stat, de numai 2000 de euro pe luna.

Dan Diaconesc a inaintat deja o plingere impotriva CNA-ului si a statului roman care patroneaza aceasta mega scirbosenie antidemocratica. Toate televiziunile lumii vor vorbi in curind, dupa data de 29 mai, despre felul mizerabil in care un mega ordinar ciocoi si dictoator, Basescu, a inchis o televiziune care este vinovata pentru un simplu motiv: el, acest post tv este vocea poporului. Romania va intra din nou in gura lumii, inrautatindu-si din nou imaginea, care si-asa e de cacao!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult