Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Chifu: Prezenţa la CE, judecată de Curtea Constituţională

Chifu: Prezenţa la CE, judecată de Curtea Constituţională

scris de A.B.
5 afisari

În lipsa unui consens între Traian Băsescu şi  Victor Ponta privind prezenţa la Consiliul European, problema poate ajunge în atenţia Curţii Constituţionale, a atenţionat consilierul prezidenţial Iulian Chifu. 

ponta si basescu

foto: nasul.ro

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a avertizat că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională.

Constituţia spune clar, explicit, că reprezentarea este unul dintre atributele acordate preşedintelui. Faptul că se consideră că în anumite reuniuni problematica ţine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem şi într-o perioadă electorală, iar USL, care vroia şi suspendarea preşedintelui, trebuie să maximizeze subiectul, a explicat Chifu.

„Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu ţine de relaţia dintre cei doi, preşedinte şi premier, şi de discuţia lor, iar dacă nu, nu poate fi rezolvată decât în faţa instanţei, la Curtea Constituţională. Nu e normal ca chestiuni politice să fie rezolvate de o instituţie care arbitrează, dar e posibil să se ajungă şi acolo”, a declarat pentru Mediafax Chifu.

La rândul său, fostul consilier prezidenţial Cristian Preda,  a declarat, referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PSD Corina Creţu, că, în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă.

Şi Corina Creţu a susţinut că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă.

Premierul Ponta a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita o situaţie ridicolă.

„Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu – important este ca acela care merge – şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun – să aibă un mandat”, a spus Ponta, la la PRO TV.

2 comentarii

Marian 15-05-2012 - 12:36

Unde vrea si Nea’ Base sa mearga ca si asa afara nu-l baga in seama decat SPP-istii lui si ce sa faca , sa fluiere a paguba? E ridicol ca merge la reuniuni internationale asa cum l-am vazut la televizor si nu are dialog cu nimeni , ba ii mai si irita pe ceilalti sefi de stat cu care incearca sa aibe discutii. Intentia lui este sa-l faca de ras pe Ponta si este in stare sa-si puna poalele in cap si sa-l puna in dificultate in fata celor prezenti. Base a uitat ca plagea la usa Internationalei Socialiste in 2004 sa primeasca PDL -ul ca membru si apoi a plecat miseleste la Popolarii europeni pe DREAPTA. Cine crede ca-i mai da credibilitate in Europa acestui personaj de basm romanesc?

Mache 15-05-2012 - 14:35

Pe Ponta nu ma trebuie sa-l faca nimeni de ras. E ridicol din nastere. 🙂

Eu nu inteleg nicicum o chestie: Daca tot ati pus in fruntea PSD-ului un evreu (pe ma-sa o cheama Naum), macar de ce nu ati gasit un evreu destept?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult