Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Chiuariu vrea o Romanie fara presedinte

Chiuariu vrea o Romanie fara presedinte

scris de Ziua Veche
2 afisari

„Tanarul mafiot obraznic”, cum l-a numit Basescu pe fostul ministru al Justitiei, are un plan traznit de revizuire a Constitutiei care desfiinteaza functia de sef al statului. “Prima Constitutie postdecembrista a fost scrisa pentru Ion Iliescu. A doua pentru Adrian Nastase. Trebuie sa evitam ca a treia Constitutie sa fie scrisa pentru Traian Basescu, sau pentru mostenitorii sai politici – Boc, Udrea, EBA etc”, isi incepe demersul de revizuire a Constitutiei fostul ministru Tudor Chiuariu. El nu spune pentru cine vrea o noua lege fundamentala, ci doar ca “in buna traditie liberala”, a pornit de la o abordare minimalista.

 

 

Principalul punct al viziunii fostului ministru de Justitie este desfiintarea functiei de presedinte al tarii. Nu face referire la vreun model din Europa sau de aiurea, si nici daca ar vrea ca Romania sa ramana republica sau sa devina regat sau imperiu etc. Criticile sale asupra existentei functiei de sef de stat sunt, de fapt, critici la persoana, nicidecum la adresa institutiei prezidentiale.

1. Desfiintarea functiei de Presedinte.

2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.

3. Un Guvern cu maxim 15 ministere.

4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.

5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.

6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si prin controlul de constitutionalitate parlamentar al ordonantelor.

7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta, un buget minim alocat justitiei.

8. O Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.

9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, functia publica neutra si profesionista, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.

10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie. Prezentam proiectul lui Tudor Chiuariu integral, asa cum a fost remis presei.

 

Ministrul cel viteaz

Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe Tudor Chiuariu in fruntea Miniserului de Justitie, in primavara lui 2007, imediat ce a reusit sa scape de Monica Macovei si restul ministrilor PD. In noua luni de mandat, Chiuariu a executat o serie de fapte de vitejie de neuitat.

@ S-a straduit din rasputeri sa desfiinteze DNA, demers mascat printr-un act normativ ce prevedea comasarea DNA cu DIICOT. Ordonanta nu a aparut in presa, ci a fost citata de politicieni, dar nu a fost adoptata din cauza scandalul ce-ar fi fost creat.

@ Una dintre persoanele a carei schimbare a vizat-o insistent a fost procurorul Doru Tulus de la sectia a II-a a DNA, dar demiterea nu a reusit.

 

@ S-a plans jurnalistilor straini acreditati la Bucuresti ca eforturile Romaniei de a combate coruptia sunt impiedicate de Comisia Europeana (CE). In fapt, era vorba de desfiintarea DNA, institutie a carei activitate a fost constant apreciata de CE.

 

@ Presedintele Traian Basescu il numeste pe Chiuariu, intr-o emisiune de televiziune: „tanar mafiot obraznic care serveste o clientela, o oligarhie, care a fost juristul lui Fenechiu si a fost pus ministru al Justitiei in baza subordonarii pe care Tariceanu o are fata de grupurile de interese”.

 

@ Spre deliciul presei, Chiuariu ii raspunde sefului statului: „Din dorinta de a clarifica unele lucruri (…”) Mama mea ma va intreba de ce sunt mafiot. Eu stiu ca nu sunt. Dumneavoastra, domnule Presedinte, stiti ca nu sunt. Cu toate acestea, ati facut aceasta afirmatie. Fara sa argumentati sau sa dovediti intr-un fel”.

 

@  Modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala (CPP) au stirnit reactii severe, atat din partea magistratlori, cit si a politicienilor. In esenta, anumite modificari aduse in Parlament CPP in sesiunea de toamna din 2007, si girate de Ministerul justitiei condus de Chiuariu, faceau imposibila condamnarea teroristilor sau a capilor crimei organizate. Acestea prevedeau ca nu pot fi folosite ca mijloace de proba inregistrarile telefoanelor sau cele ambientale decit dupa declansarea urmaririi penale, care presupune ca procurorul informeaza persoana respectiva ca face obiectul unui dosar penal. Textul dinamita orice ancheta penala de proportii.

@ In septembrie 2007, DNA se sesizeaza in privinta legalitatii unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor ei in diferite firme. Chiuariu a fost acuzat de emiterea unor note de fundamentare si a avizelor care au stat la baza emiterii unei Hotariri de Guvern privind transferarea, in apilie 2007, a unei cladiri, de pe Calea Victoriei, din administrarea Consiliului General al municipiului Bucuresti in cea a companiei Posta Romana. Cladirea era proprietate publica a statului. Chiuariu a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea unui avantaj patrimonial, infractiune conexa celor de coruptie.

@ Pe 10 decembrie 2007, Tudor Chiuariu şi-a depus demisia la cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu si in semn de recunostinta este ales imediat secretar general adjunct al PNL.

 

 

0 comentariu

eva 24-02-2010 - 13:03

Sa fie de bun augur vizita si sa se obtina pentru cetatenii ucraineni posibilitatea de a intra fara vize in UE!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult