Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cine este Liviu Voinea, propunerea PSD pentru premier

Cine este Liviu Voinea, propunerea PSD pentru premier

scris de D.P.
24 afisari

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României Liviu Voinea este propunerea social-democraților pentru ocuparea postului de premier, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, luni la Palatul Cotroceni.

Liviu voinea„Ne-am gândit care să fie persoana pe care noi să o propunem și ne-am gândit la domnul Liviu Voinea, care îndeplinește atât criterii de integritate, cât și criterii de expertiză, care se bucură de credibilitatea unor instituții financiare importante, care are experiență în acest domeniu”, a declarat Liviu Dragnea.

El a adăugat că a discutat luni cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a dat asigurări că în cazul în care Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul instituțional.

„Țin să vă spun că am avut astăzi o discuție cu guvernatorul BNR, care m-a asigurat că, dacă domnul Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul instituțional al BNR și expertiza respectivă. Un premier și un Guvern care să aibă un mandat limitat, un mandat foarte clar și precis și care să asigure că cele două runde de alegeri, locale și parlamentare, se vor desfășura în condiții corecte, în așa fel încât în România să nu fie incidente în ceea ce privește cele două procese”, a precizat Dragnea.

Liderul PSD a punctat că a avut o întâlnire cu copreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, care au spus că Liviu Voinea e „o propunere rezonabilă”.
Voinea, care s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

El are o specializare în „sociologia bunăstării”, la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

Voinea a fost numit, în presă, „analistul de serviciu” pe teme economice al PSD şi, ulterior, al USL.

Numele lui Voinea a fost vehiculat, în 2009, şi în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de premier, presa speculând că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.

În 2009, Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, instituţie condusă de Ionuţ Costea, cumnatul candidatului la prezidenţiale la acea vreme Mircea Geoană.

Presa a relatat că Voinea a încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, circa 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declaraţiilor de avere trimise la ANI de către funcţionarii publici.

Tot din postura de membru în CA al Eximbank, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcţie remunerată de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult