Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cine va bate toba la Ministerul de Interne

Cine va bate toba la Ministerul de Interne

scris de G. D.
14 afisari

Actualul șef de cabinet al prim-ministrului, Paul Gheorghiu, va fi nominalizat pentru funcția de șef al Cancelariei premierului, în locul lui Dragoș Tudorache, desemnat pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne.

dragos tudoracheŞeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, este propunerea înaintată preşedintelui Klaus Iohannis pentru a prelua portofoliul Afacerilor Interne, a declarat premierul Dacian Cioloş.

„Am decis să îi propun domnului preşedinte pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici de la Guvern. Dânsul a avut ocazia în activitatea profesională a dânsului din anii trecuţi să colaboreze cu MAI, deci cunoaşte cât de cât cum funcţionează ministerul. În acestă perioadă de când este la Guvern, la fel, a colaborat îndeaproape şi cu Tobă şi cu MAI şi cred că dânsul e în măsură să facă faţă la provocarea care este în faţa acolo la MAI”, a spus Cioloş.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora şi-ar fi numit ”omul” la conducerea MAI pentru a influenţa alegerile şi a subliniat că i-a cerut viitorului ministru să se întâlnească cu liderii partidelor şi să-şi explice public planurile.

Cioloş a confirmat că a analizat şi posibilitatea unui interimat, dar a renunţat pentru că nu a dorit ”să prelungească o stare de incertitudine”, optând pentru un civil pentru ”cât mai multă echiditanţă şi echilibru”.

„Am hotărât în cele din urmă să merg cu un civil, la fel pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru, dată fiind sensibilitatea perioadei următoare. Nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru 4 luni pentru un minister care este greu şi cu activitate importantă”, a spus Cioloş.

Premierul a spus că Tudorache nu se va implica în politică şi nu va candida la alegerile parlamentare, pentru a da asigurări suplimentare cu privire la „echidistanţa” sa, având în vedere că, după ce numele lui Tudorache a ajuns în presă, au venit acuzaţii că „Cioloş îşi trimite omul pentru a influenţa alegerile”.

„I-am cerut să aibă discuţii cu liderii de partide politice şi să explice clar ce are de gând să facă şi cum va organiza lucrurile cât mai transparent şi echidistant. (…) Un lucru este cert. În niciun caz nu va candida la alegeri, va rămâne până la sfârşitul mandatului, după care mi-a spus că intenţionează să îşi vadă de treabă, deci nu cred că poate să fie acuzat că vor exista alt gen de interese de a influenţa alegerile”, a afirmat premierul, referindu-se la revinirea lui Tudorache la Bruxelles, aşa cum anunţase şi el imediat ce a ajuns în Cabinetul Cioloş.

Cine este noul ministru de Interne

Dragoş Tudorache şi-a început cariera ca judecător la Judecătoria Galaţi, în anul 1997, funcţie pe care a deţinut-o timp de cinci ani. O parte din această perioadă a fost şi şef de unitate şi coordonator al celulei de analiză în cadrul Departamentul pentru Statul de Drept şi Protecţie a Drepturilor Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în Kosovo. Ulterior, din 2003 până în 2005 a condus departamentul juridic al echipei Judecătorilor Internaţionali ONU, Administraţia Interimară ONU pentru Kosovo. În perioada martie 2005 – mai 2007 a fost Task Manager în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Din mai 2007 până în martie 2009 a fost coordonator al proiectului Facilitatea Schengen la Comisia Europeană, iar apoi, până în 2013, a ocupat poziţia de şef de unitate, director executiv interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT la Comisia Europeană.

Din noiembrie 2013 până în 2015 a fost şef al unităţii Afaceri Internaţionale în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne şi Migraţie a Comisiei Europene, iar apoi a devenit şeful cancelariei premierului Dacian Cioloş.

Tudorache îl înlocuieşte pe Petre Tobă, care şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

„Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI”, precizează procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit „Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult