Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ciolacu merge marți în Israel. S-a întâlnit cu Netanyahu (VIDEO)

Ciolacu merge marți în Israel. S-a întâlnit cu Netanyahu (VIDEO)

scris de D.P.
275 Afisari

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Ierusalim, o întrevedere oficială cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, precum și întâlniri cu  reprezentanți ai comunității românești din această țară afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă.

În cadrul întrevederii cu premierul Statului Israel, prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, din partea României un mesaj de solidaritate poporului și autorităților israeliene și a condamnat cu fermitate atacurile teroriste, antisemitismul și discursul incitator la ură.

”Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate – femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas. Transmit compasiunea noastră pentru pierderile de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care, în mod tragic, s-au regăsit și cetățeni de origine română”, a declarat șeful Executivului român.

Premierul a subliniat că protejarea valorilor democratice și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru rezolvarea rapidă a acestor violențe.

”Guvernul român dorește o pace durabilă în această regiune, în care trăiește și o importantă comunitate de români cu care suntem în contact permanent. Suntem pregătiți să oferim asistență de urgență, în orice moment, dacă va fi necesar. Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile”, a adăugat prim-ministrul. De asemenea, premierul a făcut apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza și pentru a oferi asistența necesară refugiaților.

În Israel, prim-ministrul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români afectați de situația de securitate din regiune. ”Sunt alături de dumneavoastră și vă rog să aveți încredere că vom face tot ce este posibil pentru a vă sprijini și oferi siguranță”, le-a transmis premierul cetățenilor români din Israel.

Până acum, autoritățile române au oferit sprijin pentru repatrierea în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel și continua demersurile pentru a oferi asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară.

În prezența comunității evreiești, premierul a oferit domnului Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, distincție acordată de președintele României.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

Vreau să îi asigur pe românii din țara noastră că ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiționat, în momentele dificile, de aliații și prietenii noștri, apărând valorile democratice.

România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste.

În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat în ședință comună o declarație de solidaritate cu statul israelian.

Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile.

Am transmis premierului Netanyahu că în fața acestor atacuri Israelul are dreptul să se apere.

Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internațională se va implica pentru deschiderea coridoarele umanitare și pentru a oferi asistența necesară refugiaților.

Domnule prim-ministru, în ultimul rând aș dori să vă mulțumesc pentru implicarea autorităților israeliene și pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel.

În încheiere, reiterez necesitatea și urgența unei păci durabile în Orientul Mijlociu și îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza.

Sperăm că astfel de momente să nu se mai întâmple.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează marţi o vizită în Israel, unde urmează să aibă o întrevedere cu omologul său, Benjamin Netanyahu, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, şeful Executivului de la Bucureşti va fi însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi de cel al Apărării, Angel Tîlvăr.

Vizita are loc în contextul în care pe teritoriul Israelului şi în Fâşia Gaza se află cetăţeni români care au solicitat să fie repatriaţi în România.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, despre românii din Fâşia Gaza, că celula de criză comunică cu aproape fiecare dintre ei.

Premierul a transmis despre situaţia românilor din Fâşia Gaza că este vorba de persoane cu dublă cetăţenie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult