Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Circ in Parlament: Imbranceli, acuzatii si injuraturi

Circ in Parlament: Imbranceli, acuzatii si injuraturi

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Sedinta de luni a plenului Camerei Deputatilor, la finalul careia Mircea Stefan Minea a fost desemnat judecator la CC, a fost o premiera in politica romaneasca de dupa 1990: deputatii puterii si ai opozitiei s-au imbrancit, si-au adresat injurii si au incercat, fizic, sa se impiedice sa voteze, transmite Mediafax.


Au existat acuzatii de vot dublu si de furt, iar parlamentarii nu au ezitat sa se catalogheze unii pe altii „nesimtiti” si „vagabonzi”, totul intr-o sedinta care a durat aproape opt ore si care s-a incheiat mult dupa miezul noptii.

Disputa putere-opozitie a pornit de la miza votului legat de desemnarea, din partea Camerei, a unui judecator la Curtea Constitutionala , institutie care se va pronunta in legatura cu constitutionalitatea masurilor Guvernului in cazul in care acestea vor fi contestate de PNL si PSD dupa un eventual esec al motiunii de cenzura care se dezbate si voteaza marti.

Candidatul propus de PSD, Valer Dorneanu, a obtinut, in plen, recent, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul sau propus de PDL stefan Minea a obtinut 123 de voturi. Presedinta Camerei a refuzat insa sa-l valideze pe Dorneanu ca judecator la CC.

sedinta in care PDL a cerut reluarea votului pentru desemnarea unui judecator la Curtea Constitutionala a inceput, luni, cu o intarziere de o ora si jumatate, sub conducerea lui Ioan Oltean (PDL), fapt care i-a iritat pe reprezentantii opozitiei. Acestia intrebau unde umbla presedinta Camerei Deputatilor, sustinand ca Roberta Anastase asteapta ordin de la Cotroceni legat de reluarea votului pentru CC.

Deputatii opozitiei i-au acuzat de pe cei ai puterii de abuz, sustinand ca votul castigat de Dorneanu este valid si nu trebuie reluat. Plenul Camerei a aprobat, insa, suplimentarea ordinii de zi a sedintei de luni cu reluarea procedurilor pentru desemnarea unui judecator la Curtea Constitutionala.

La un moment dat, deputatul PSD Nicolae Banicioiu s-a deplasat catre grupul PDL, acuzand un vot dublu dat in legatura cu suplimentarea ordinii de zi. El i-a reprosat Doinitei Chircu, deputat PDL, ca a votat in locul unui deputat PDL absent. in apararea Doinitei Chircu a sarit deputatul PDL Cristian Boureanu, care s-a imbancit cu Banicioiu. Mai multi deputati, din PSD si PDL, s-au adunat imediat in zona din sala unde stau democrat-liberalii, discutand in contradictoriu pe ton ridicat si gesticuland.

Deputatul PSD Adrian Nastase a luat cuvantul si a spus ca nu a mai intalnit in Parlament o astfel de atmosfera si ca este regretabil ce se intampla. El a vorbit, vizibil iritat, despre sfarsitul statului de drept, microfonul fiindu-i insa taiat. De asemenea, un discurs al lui Ludovic Orban a fost inrerupt prin suprimarea amplificarii de catre Ioan Olteanu. in amebele cazuri, Oltean a invocat faptul ca oratorii nu abordau probleme de procedura, ci faceau declaratii politice.

sedinta a fost prelungita in cateva randuri, initial pana la ora 21.00, apoi pana la ora 24.00, apoi fara termen , din cauza tensiunii existente si a faptului ca opozitia se opunea vehement, existand, de asemenea, nenumarate pauze de consultari.

La lucrarile de plen ale Camerei si-au facut aparitia, intre orele 22.00 si 23.00, ministrii Elena Udrea si Laszlo Borbely, fostul ministru Monica Iacob Ridzi, dar si presedintele PSD, Victor Ponta, semn ca opozitia si puterea si-au mobilizat toate efectivele in aceasta disputa.

 

La un moment dat, s-a constatat ca microfoanele de la prezidiul salii de plen nu sunt functionale. Oltean i-a acuzat pe deputatii opozitiei ca au taiat cablurile de la microfoanele prezidiului salii de plen.

De asemenea, un deputat PSD i-a smuls practic din mana un microfon mobil deputatului PDL Mircea Toader. „Din 25 septembrie 1991, de cand minerii lui Cosma au navalit in Parlament, nu am mai trait un asemenea moment. Nici minerii nu au taiat microfoane si nu au amenintat pe presedinte. E un gest primitiv care dovedeste ca minoritatea vrea sa impuna dictatura impotriva majoritatii. Este fara precedent”, a spus, in replica, Ioan Oltean.

Deputatii PSD si PNL, pe de o parte, si deputatii PDL, pe de alta parte, si-au aruncat injurii si invective unii altora, dintr-o parte in alta a salii de sedinte. Astfel, din partea dreapta, loc rezervat deputatilor PDL, s-au „aruncat”, de catre diferiti membri ai Camerei, catre stanga salii, unde stau deputatii PSD si PNL, expresii precum „Vagabonzilor”. Totodata, democrat-liberalii le-au strigat „Rusine!” social-democratilor si liberalilor. Pe de alta parte, din partea stanga a salii, deputatii PSD si PNL au raspuns acuzelor, transmitandu-le, sec: „Ridzi la puscarie!”.

Pe de alta parte, deputatii PSD si PNL au lipit, in fata tribunei Parlamentului, afise pe care se poate citi „Boc, Romania iti cere demisia!” si au scandat „Hotii!” din fata prezidiului.

in momentul in care s-a ajuns la votul cu buletine pentru desemnarea judecatorului CC, deputatii opozitiei au facut un lant uman in jurul urnelor, pentru ca puterea sa nu poata vota. Deputatii PSD si PNL s-au tinut de maini, formand mai multe cercuri concentrice in jurul urnei de vot. in acest timp, acestia strigau „Jos hotii!”, iar de la tribuna, un reprezentant al puterii citea lista de vot.

Ioan Oltean a solicitat, la un moment dat, ca deputatii care au „furat” capacele de la urnele de vot sa le aduca inapoi, pentru a putea fi continuata procedura de vot. „Cei care au furat capacele de la urne sa le aduca pentru a continua votul. inteleg ca ati taiat cablurile de la microfoane, ca ne-ati injurat, dar de furt e prea mult sa va acuzam”, le-a spus el deputatilor PSD si PNL.

Presedintele PSD, deputatul Victor Ponta, a propus, dupa miezul noptii, suspendarea sedintei si reluarea acesteia, din aceeasi faza, miercuri dimineata, insa propunerea sa a fost respinsa. in aceste conditii, PNL a decis sa se retraga de la sedinta de plen, iar cei ai PSD au decis sa ramana, fara insa a participa la vot.

In cele din urma, deputatii din arcul guvernamental au reusit sa cumuleze majoritatea calificata necesara, de 168 de voturi, pentru a-si impune propriul candidat, in conditiile in care PSD si PDL nu au votat. Rezultatele au fost anuntate de deputatul PDL Daniel Buda, iar Ioan Oltean a afirmat ca, dat fiind votul, Minea este declarat judecator al Curtii Constitutionale. Anuntul a fost aplaudat de reprezentantii PDL prezenti, printre care Elena Udrea si Monica Iacob Ridzi.

Oltean a spus, la final, ca votul demonstreaza ca majoritatea parlamentara exista si ca motiunea de cenzura va fi, marti, respinsa.

Tot luni, rezultatul votului privind desemnarea judecatorului pentru CC a fost anuntat oficial la Senat, Antoanella Motoc, candidat propus de PDL, primind 71 de voturi, in timp ce liberalul Teodor Melescanu a obtinut 65 de voturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS