Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CNMT someaza autoritatile sa schimbe data Zilei nationale a Romaniei si face un nou partid

CNMT someaza autoritatile sa schimbe data Zilei nationale a Romaniei si face un nou partid

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

Adunarea generală a delegaţilor Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a votat, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, o Hotărâre prin care somează autorităţile române să schimbe data Zilei naţionale a României

.

Propunerea a fost făcută de preşedintele CNMT Mureş, Jakab Istvan, care a declarat, de la tribuna adunării, că “somează” autorităţile româneşti să mute Ziua naţională a României la o dată în care şi maghiarii să se regăsească. “Având în vedere că maghiarii din România, adică 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodată motive de sărbătoare pe 1 Decembrie, somăm autorităţile româneşti să mute Ziua naţională a României la o dată în care atât românii, cât şi maghiarii să se regăsească reciproc”, a afirmat Jakab Istvan, citat de Agerpres. Hotărârea a fost votată cu 213 voturi pentru, zece împotrivă şi şapte abţineri.

 

Partidul Popular Maghiar din Ardeal

La aceeaşi reuniune, liderii CNMT au decis înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), Hotărâre votată de 222 de delegaţi din cei 230 prezenţi, in timp ce opt s-au abţinut de la vot, informează Mediafax. Potrivit hotărârii, acest partid se înfiinţează pentru reprezentarea intereselor politice ale comunităţii maghiare din Ardeal.

PPMA “se va construi pe fundamentul sistemului de valori al CNMT”, trebuie să fie un partid în care fiecare maghiar trebuie să îşi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreo organizaţie maghiară.

“Conducerea CNMT este împuternicită să negocieze cu organizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal ca într-adevăr partidul să poată fi o instituţie a dialogului, consensului şi acţiunii comune în vederea obţinerii diferitelor forme de autonomie. Totodată, prezidiul CNMT este împuternicit ca, până la înregistrarea PPMA, să iniţieze negocieri cu implicarea societăţii civile şi a bisericilor tradiţionale privind posibilitatea formării unor colaborări electorale de viitor destinate asigurării reprezentării maghiarilor în Parlament şi în autorităţile locale”, se arată în hotărârea de înfiinţare a PPMA.

Întrebat de ce era nevoie de înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor, preşedintele executiv al CNMT Toro T. Tibor a declarat: “Noi credem că aceste două partide care există nu îşi fac datoria, nu reprezintă interesele comunităţii maghiare, privind dezideratul nostru strategic, privind obţinerea autonomiilor comunitare. UDMR este interesată de o politică dâmboviţeană, colaborează cu toate partidele care sunt la guvernare, dar nu pentru a crea cadrul juridic al drepturilor comunităţii maghiare privind autonomiile comunitare. PCM nu a reuşit să depăşească acea fază după naştere, şi nici nu dă semne că s-ar revigora, are o conducere care nu este interesată în dezvoltarea partidului şi cu toate străduinţele noastre de până acum nu am reuşit să ajungem la un numitor comun nici cu UDMR, nici cu PCM, pentru obţinerea acestor interese strategice”.

Manifestarea a fost prezidată de europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, de preşedinele regional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos, de preşedintele regional pentru Transilvania centrală, Gergely Balazs din Cluj, de preşedintele regional Partium, Orban Mihaly din Oradea, şi de vicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt. La Adunarea generală a CNMT a participat, din partea Guvernului de la Budapesta, locţiitorul secretarului de stat pe probleme de politici naţionale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

Argumentele lui Laszlo Tokes

Înainte de a se decide prin vot înfiinţarea PPMA, Laszlo Tokes  a susţinut că maghiarii au nevoie de un nou partid, care să fie “purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie”, adăugând că UDMR ar trebui “să se hotărească dacă îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor”. “Cu mijloace învechite nu putem face nimic. Nici UDMR nu se poate îmbunătăţi şi nici greşelile celuilalt partid aflat la conducerea României nu se pot repara prea uşor. Avem nevoie de un nou partid„, a subliniat europarlamentarul Tokes, citat de Mediafax. El a adăugat: “Din ’89 nu îmi amintesc să avem o asemenea şansă să revenim pe drumul cel bun. Este păcat să ne împotrivim Ungariei şi să ducem o politică diferită. Partidul Popular din Ardeal este singurul care poate fi purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie. Trebuie să ne găsim aliaţi şi în alte partide, pentru că doar aşa vom putea realiza integrarea noastră în politica europeană”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult