Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Coaliția PSD-PNL. Blocaj în negocirile pentru calendarul alegerilor. Ultimele calcule și scenarii

Coaliția PSD-PNL. Blocaj în negocirile pentru calendarul alegerilor. Ultimele calcule și scenarii

scris de A.P.
130 Afisari

Se menține blocajul în coaliție după câteva ore de negocieri intense pentru a stabili calendarul alegerilor. PSD și PNL susțin propuneri diferite pentru organizarea prezidențialelor și nu reușesc să ajungă la un compromis. Ședința s-a încheiat, dar negocierile continua în zilele următoare.

Ședința coaliției s-a încheiat după câteva ore de negocieri, cu un nou blocaj în ce privește stabilirea datei alegerilor. Varianta rămasă în discuție ar fi 29 septembrie – 13 octombrie, potrivit unor surse politice

În discuțiile de joia trecută, liderii PSD au înaintat o variantă a datei alegerilor prezidențiale, cu primul tur pe 29 septembrie și al doilea, pe 13 octombrie. Dar, la discuțiile de astăzi, liberalii au venit cu o altă propunere: aceea de a împinge alegerile prezidențiale spre luna noiembrie: turul întâi organizat în jurul datei de 27 octombrie, iar turul al doilea în luna noiembrie. Liberalii spun că liderii din teritoriu s-au plâns că nu vor putea să se mobilizeze și să facă acea campanie electorală pe timpul verii, când românii sunt în concediu.

Social-democrații par să nu fie de acord cu această idee cu atât mai mult cu cât cei de la PNL sper ă să suprapună turul al-II-lea al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.

Discuția are loc înaintea ședinței de guvern de miercuri în care ar trebui adoptată o hotărâre privind data alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, vineri, ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, menţionând că, în urma deciziilor din coaliţie, săptămâna viitoare va fi stabilită data primului tur de scrutin în 15 sau 29 septembrie.

„În urma deciziilor luate în coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date – 15 sau 29 septembrie – se va desfăşura primul tur”, a precizat Ciolacu.

Potrivit surselor, liberalii au rămas surprinși de somația venită din partea premierului Marcel Ciolacu către ministrul de Interne. Acesta i-a cerut ca până săptămâna viitoare să vină cu un proiect de hotărâre de guvern privind data alegerilor prezidențiale, asta în contextul în care liderii PNL și PSD nu au ajuns la un consens în ședința coaliției și au stabilit să nu facă deocamdată declarații publice.

Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii insistă pentru septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS