Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Codurile de Procedura Civila si Penala merg la promulgare

Codurile de Procedura Civila si Penala merg la promulgare

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, in calitate de for decizional, Codurile de Procedura Civila si Penala. Noul Cod de Procedura Civila, care nu a fost amendat in plen, asigura, a sustinut secretarul de stat in Ministerul Justitiei Rodica Constantinovici, accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, dar si premisele pentru solutionarea corecta a cauzelor.


Constantinovici a subliniat ca au fost eliminate si cauzele care au condus la condamnari ale statului roman la CEDO. In privinta Codului de Procedura Penala, au fost acceptate o serie de amendamente, cele mai multe propuse de deputatul UDMR Marton Arpad. Introducerea posibilitatii fotocopierii dosarului de catre avocat pe cheltuiala clientului, obligarea martorului de a depune juramant de credinta sau declaratie solemna in fata instantei, posibilitatea prelevarii obiectelor si a inscrisurilor informatice cu aprobarea judecatorului de drepturi si libertati au fost acceptate de plenul Camerei. De asemenea, a fost adoptat si un text conform caruia: “Procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, cu acordul judecatorului de drepturi si libertati poate solicita unui furnizor de servicii identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii, a unui mijloc de telecomunicatii ori a unui punct de acces la un sistem informatic, sau comunicarea daca un anumit mijloc de comunicatii sau punct de acces la un sistem informatic este folosit sau activ, ori a fost folosit sau activ la o anumita data, in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”.

Reprezentantul opozitiei pesedistul Florin Iordache a concluzionat: “Codurile de procedura reprezinta un semnal politic pe care Romania trebuie sa-l transmita in afara, ca nu mai are nevoie de monitorizare in justitie, pentru ca cele doua proiecte puse in concordanta cu Codurile Civil si Penal pot revolutiona viata sociala si politica din Romania”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult