Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Comisia Europeană: Acordul de Parteneriat trimis de România este lipsit de viziune

Comisia Europeană: Acordul de Parteneriat trimis de România este lipsit de viziune

scris de G. D.
18 afisari

Experţii Comisiei Europene au transmis Guvernului României că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică și este prea vagă, după cum scrie Mediafax.

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene (FOTO: AGERPRES.RO)

Ceea ce a primit Comisia Europeană reprezintă o versiune de lucru a acordului, dar o formă avansată, reprezentând un plan al administrației de la București privind modul în care și-a propus să atragă fondurile europene în perioada 2014 – 2020. Documentul a fost prezentat inițial de Victor Ponta și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în Parlamentul României, apoi trimis la Bruxelles. Ministrul Teodorovici declara în iulie 2013, despre acest proiect că va fi „un document de calitate”. La momentul respectiv, o primă formă a documentului trimisă Comisiei Europene generase o altă apreciere: „incoerent și fără priorități clare”.

Documentul final ar trebuie să fie aprobat la sfârșitul lunii ianuarie, pe baza observațiilor făcute de experți pe marginea lui. Contactat de MEDIAFAX, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat că aceste observaţii au fost preluate în documentul final.

Documentul obţinut de MEDIAFAX şi care include toate aceste observaţii relevă că experţii CE i-au atenţionat pe oficialii români că textul final al Acordului trebuie ajustat, deoarece dimensiunea documentului a devenit acum „excesivă” când, de fapt, ar trebuie să se concentreze asupra datelor şi indicatorilor relevanţi.

„Sunt detalii/repetiţii extensive pentru anumite necesităţi în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesităţile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă şi pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente şi avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar şi prin politici de cercetare şi inovare şi investiţii în capitalul uman”, se arată în document.

În aceste condiţii, serviciile Comisiei transmit că îşi menţin o „rezervă generală” în ceea ce priveşte indicatorii propuşi pentru alocări financiare deoarece, în prezent, nu este posibilă o evaluare corespunzătoare a priorităţilor propuse şi a necesităţilor de dezvoltare, având în vedere modul larg şi generic în care sunt prezentate.

„Global, documentul demonstrează insuficientă orientare spre rezultat. Rezultatele propuse sunt descrise într-o manieră prea vagă, nu sunt suficient de concrete şi ar trebui reconsiderate, împreună cu obiectivele propuse. Realizările aşteptate trebuie să fie mai concrete, stabilind legături mai bune între zonele de finanţare identificate şi rezultatele aşteptate”, afirmă experţii CE.

10 comentarii

UnUL 10-01-2014 - 20:18

Păi pontacii n-au viziune, doar vizuină.

urbos 10-01-2014 - 20:21

Si Udrea ce mai are?

UnUL 10-01-2014 - 20:25

Ce treabă are Udrea cu tâmpeniile guvernului Tonta?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-01-2014 - 20:40
UnUL 10-01-2014 - 23:30

????????!!

Pribeagul 10-01-2014 - 21:42

🙂

Ce “incoerent și fără priorități clare”.!

Motivul real pentru care nu ne dau banii este ca nu s-a reusit sa se faca regionalizarea. Din nou, Ponta a avut dreptate: n-avem regiuni, europenii nu ne dau fondurile noastre.

Hai cu regionalizarea! De ce sa ne conduca un ministru de la B, mai bine ne conduce baronul local cu ceata lui de feudali aserviti.

digital 10-01-2014 - 23:27

…….“Sunt detalii/repetiţii extensive pentru anumite necesităţi în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesităţile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă şi pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente şi avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar şi prin politici de cercetare şi inovare şi investiţii în capitalul uman”, se arată în document…………..
***************
ce formulare de kkt!

hahaha!
vorbește ciob, de oală spartă !
plecați mă, la furat, boii dreq !

UnUL 10-01-2014 - 23:33

De kkt ești tu, Degețico ! Nu e nimeni de vină că tu n-ai făcut școală și nu pricepi decât fraze cu maximum subiect, predicat și complement, de tipul ”Calul fuge repede.”

digital 10-01-2014 - 23:49

am înțeles acu, documentul ăstora era pentru clujeni !
de ce dreq l-or fi trimis la Guvern ?!
știi ce înseamnă CFC ?!

UnUL 11-01-2014 - 00:07

Degețico, devii tot mai inteligentă pe zi ce trece, ba chiar din clipă în clipă. Sunt de-a dreptul copleșit.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult