Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Compromiterea Casei Regale a Romaniei – Scurta istorie a manevrelor de sorginte kaghebista prin care Regele a fost scos din joc si transformat in fantosa

Compromiterea Casei Regale a Romaniei – Scurta istorie a manevrelor de sorginte kaghebista prin care Regele a fost scos din joc si transformat in fantosa

scris de Ziua Veche
15 afisari

.„Ce e asta, maica?” Prin telefon aud suier si bubuituri de gloante care musca din tencuiala blocurilor. In toata zona Pietei Moghioros se trage ca in filmele lui Nicolaescu. E 23 sau 24 decembrie 1989. Ai mei merg aplecati prin casa de frica tirului bezmetic. Dar bunica vrea informatii. Nu te cocosezi asa, de pomana, fara sa stii motivul. E nascuta in 1902, are doar doua clase, au trecut peste ea doua razboaie mondiale si cincizeci de ani de comunism, de cativa ani buni nu mai iesise din casa din cauza unui accident stupid, dar pofta de viata si curiozitatea ii sunt intacte. I-a luat telefonul din mana maica-mii. A vrut neaparat sa vorbeasca cu mine, sa afle de la nepotul ei „care citeste mult” ce se intampla.


 

 

„Ce e asta, maica?” „Revolutie, bunico”, raspund eu cu superioritatea lui Gulita in glas, „gata, s-a terminat cu Ceausescu si cu comunismul!” „A venit Regele?” Intrebarea ei ma lasa masca. Baigui ceva despre schimbare, popor, libertate. „Daca n-a venit Regele, nu-i nici o revolutie”, imi taie bunica vorba.

Avea dreptate. Mie mi-au mai trebuit vreo trei-patru zile sa ma dumiresc. Mai rau ca dracul de tamaie s-au temut esaloanele II si III din nomenclatura si securitate de Regele Mihai. Era singurul care le putea strica jocurile de acaparare a puterii dupa 1989. Cand, de Inviere, in 1991, in Bucuresti au iesit pe strazi un milion de oameni sa-si aclame Regele, iar micul print Nicolae, nepotul Regelui, fiul principesei Elena, a fost adoptat pe loc de multime ca urmas la tron au capatat sens toate sicanele bolsevice, (opriri pe aeroport, „Bai, Majestate!” al lui Sergiu Andon in Adevarul, urmariri gangsteresti cu masina pe autostrada Bucuresti – Pitesti). Regimul cocotat pe mortii din decembrie si de la mineriade s-a ingrozit. In ceafa ii sufla, rece, Legitimitatea. Era nevoie de marile manevre. Casa Regala trebuia scoasa din joc urgent. Iar metoda aleasa a fost tot una kaghebista: compromiterea.

 

Poveste de Hollywood: Printesa si Duda

 

Momentul 1996 e crucial. Emil Constantinescu castiga alegerile prezindentiale. Dar, stupoare: dupa ce s-a vazut cu boii in caruta la Cotroceni, isi calca angajamentul facut in fata lui Coposu, de a-l aduce pe Rege pe tron. Coposu, mort cu un an inainte, se invarte in mormant. Tabara anticomunista se divide, jumatate din ea se multumeste cu inlocuirea lui Iliescu si nu i se pare ca, in noile conditii, mai e nevoie de monarhie.

In timpul asta, departe de tara, se petrecea un miracol hollywoodian: mai varstnica principesa Margareta face cunostinta, bineinteles intamplator, cu un actor aratos si cu zece ani mai tanar. Focul se aprinde. Sentimentele nu tin seama de varsta si nu pleaca urechea la suspiciuni, cum ar fi pedigriul junelui Duda, al carui tata a fost secretar PCR, a detinut functii in PSD si, colac peste, ca sa zicem asa, pupaza, mai era si bun prieten cu Ion Iliescu, din perioada ieseana a acestuia. Degeaba a bombanit batranul Rege, n-a avut spor in fata femeilor. Dupa doi ani de curte, casatoria e gata. Radu Duda devine print.

Intr-un articol din revista Caminul Romanesc care apare la Geneva, Nicolette Franck, autoare a mai multor carti despre viata Regelui Mihai, afirma ca Duda a fost infiltrat in Familia Regala de catre serviciile secrete, la ordinul lui Iliescu. Presa publica un document incendiar care provine din biroul fostului prim-secretar PCR de la Iasi: intr-un proces verbal de predare incheiat la 25 decembrie 1989 apare un „opis alfabetic strict secret cu nr. 001248 din 9 august 1984; securitate, aprobari, judet”. In fapt, un tabel cu nume de persoane si datele la care PCR a aprobat ca acestea sa devina persoane de sprijin pentru Securitate. Pe lista, Radu Duda, actor la Teatrul National din Iasi, pentru care PCR daduse aprobare sa devina persoana de sprijin a Securitatii la 9.03.1986. Seful Securitatii Iasi, Constantin Ciurlacu sustinea in 2006 ca lista este reala, si ca cele 1000 de persoane „erau o categorie aparte de surse care nu puteau fi folosite decât pe perioade determinate, pentru misiuni precise, dupa care se raporta organului de partid care a dat aprobarea daca persoana in cauza şi-a indeplinit sarcinile de membru al partidului. Persoana de sprijin nu avea angajament semnat, nu era informator, nu primea bani, era racolat mai ales din rândul celor care calatoreau in strainatate şi numai dupa aprobarea şefului filialei PCR”.

Noul Print respinge indignat toate acuzatiile de colaborare cu Securitatea inainte de 1989. De altfel, va si obtine o patalama corespunzatoare de la CNSAS, in ciuda vociferarilor lui Mircea Dinescu. Din toamna lui 2002, legaturile sale cu PSD se oficializeaza: devine emisar pentru integrare euro-atlantica al guvernului Nastase.Se molipseste de apetitul pentru afaceri dubioase si implica Familia Regala in scandalul fregatelor britanice, pentru achizitionarea de la fier vechi a carora, spune presa, s-ar fi dat o mita de 7 milioane de lire sterline. Schimbarea de putere din 2004 nu inseamna o schimbare si pentru Duda. El ramane emisar al guvernului DA, gratie puntilor trainice care leaga PSD de grupul Tariceanu – Patriciu din PNL.

 

Casa Regala e trasa in cloaca politica

 

Estimp, Regele Mihai dispare tot mai mult de pe scena publica, imaginea sa se topeste. Prezentele sale devin tot mai decorative. In toate ocaziile, ceremonii, sarbatori, singurul care vorbeste pentru Familia Regala este Printul Duda. Victoria sa este deplina la sfarsitul lui 2007, cand Regele trece peste legea salica si o desemneaza pe principesa Margareta drept mostenitoarea tronului. Printul Nicolae este scos din joc. Dupa decesul Regelui, Duda va deveni Print Consort. Adevaratul conducator al Casei Regale a Romaniei. Insistentele mai vechi ale batranului taranist Ion Diaconescu pe langa Rege de a-l nominaliza pe Printul Nicolae s-au lovit de opozitia vehementa a Reginei Ana. Se vorbeste chiar ca Regina ar fi intrat ca o vijelie, agitand bastonul, in biroul unde Regele si Diaconescu tainuiau, si ar fi impus numirea Margaretei.

Lovitura de gratie pentru Casa Regala vine in 2008, cand Printul Duda, sotul viitoarei Regine a Romaniei, isi anunta candidatura la presedintia tarii. Modelul liberal era cunoscut din vremea cand Radu Campeanu ii propusese Regelui Mihai sa candideze la presedintie in 1992. Batranul Rege, depasit de situatie, accepta cu jumatate de gura situatia penibila in care a fost pus: „Nu este un lucru obisnuit pentru un membru al Casei Regale. Dar viata ne-a pus in fata multor situatii neobisnuite, pe care am reusit sa le trecem cu bine”. Totul s-a terminat: Casa Regala a Romaniei recunoaste republica impusa de tancurile sovietice! Dupa aceasta a doua abdicare a Regelui, printul-candidat, cotat cu 3% in sondaje, se retrage grabnic din competitie. Manevra de anihilare si compromitere a reusit! Mai mult, prin prestatia sa in campania electorala, Duda atrage Casa Regala in batalia politica. O scoate din neutralitate si o pozitioneaza pe esichier, ceea ce reprezinta ultimul grad de injosire a Coroanei.

Plasarea in tabara anti-Basescu vine firesc, date fiind antecedentele. Mai ales ca, in perioada suspendarii lui Basescu, Casa Regala, sub influenta aceluiasi Duda, se implica direct in scandal printr-un comunicat cu totul impotriva uzantelor de neutralitate politica, acuzand gravele derapaje de la democratie, cu aluzii transparente catre presedinte. Urmeaza o campanie de presa dirijata de cele trei mari trusturi conduse de Patriciu, Vantu si Voiculescu, in care monarhia este prezentata ca alternativa la republica lui Basescu. Impetuosul Duda ia din nou fata intregii Familii Regale, gata sa isi asume conducerea tarii. Basescu il ia peste picior pe Duda: „Nu cred ca romanii vor primi bine acest proiect. Am foarte mult respect pentru Regele Mihai, pentru alte persoane care sunt sustinatoare ale monarhiei, precum Marie Rose Mociornita. Am insa foarte putin respect pentru Radu Duda. Mare print, mare caracter!”

Asa se face ca, la nunta de diamant a Regelui cu Regina Ana, in vara lui 2008, seful statului nu e invitat, Este invitat, insa prim-ministrul Tariceanu, si toata floarea coalitiei anti-Basescu: Patriciu, Voiculescu, Emil Constantinescu, Bogdan Olteanu. Stupoare: nu lipsesc nici Ion Iliescu si Petre Roman. Cu 17 ani in urma il faceau pe Rege albie de porci si il fugareau pe autostrada… Lista invitatilor a fost supervizata direct de acelasi Duda.

Razbunarea lui Basescu

Presedintele Romaniei il va boteza, la 22 mai, pe copilul lui Paul Lambrino. Cunoscutii spun ca Basescu nu uita si nu iarta. Mesajul gestului este limpede: Casa Regala, prin Duda, s-a implicat in lupta politica si l-a atacat. Acum e randul lui Basescu sa dea o lovitura grea Casei Regale. Paul Lambrino este fiul fratelui vitreg al Regelui Mihai, Carol Mircea, nascut in urma casatoriei morganatice a lui Carol al II-lea cu Ioana (Zizi) Lambrino. Casatoria nu a fost niciodata recunoscuta de Casa Regala a Romaniei si nici de statul roman, iar Carol Mircea nu a fost recunoscut de Carol al II-lea.

Paul Lambrino, care-si zice Paul de Romania, a aparut pe scena publica romaneasca curand dupa 1989, revendicandu-si dreptul de mostenitor. El pretinde 62,5% din averea Familiei Regale, bazandu-se pe hotararile unui tribunal din Portugalia pe care se straduieste sa le impuna si in Romania. Lambrino a fost rapid adoptat de noua putere, fiind folosit ca sah la Rege. Pe masura, insa, ce operatiunea de anihilare si compromitere a Regelui Mihai avansa, lui Paul Lambrino i-a fost redus rolul si a fost trecut pe linie moarta. Singurele sale prezente, impreuna cu nevasta Lia, au inceput sa fie prin tabloide si pe la emisiunile mondene. Numai ca, iata, cei doi reusesc sa aiba un copil la batranete (pe cai naturale, sustin tatal in varsta de 63 de ani si mama de 58) pe care il anunta ca mostenitor al tronului Romaniei. Iar seful statului il boteaza. Un nou sah la Rege. Intrebare: cresc sansele micutului crestin la mostenirea Familiei Regale, daca este finul lui Basescu?

Basescu isi sparge propria imagine

Basescu face o potlogarie cumplita. Si cea mai mare greseala politica a sa. El arata astfel sustinatorilor si demonstreza oponentilor ca nimic nu-l deosebeste de „ceilalti”. Ca nimic nu-l distinge de restul cloacei politice pe care de atatea ori a acuzat-o. Joaca la fel de mizerabil. Exista o coalitie mediatica Vantu-Voiculescu-Patriciu? Isi gaseste si el la repezeala un mogul, pe George Constantin Paunescu, cel care l-a cununat pe Lambrino, pentru a face un trust pentru operatiuni de tamaieri scarboase. Exista o gasca de afaceristi anti-Basescu? Imediat se grupeaza o alta la umbra Cotrocenilor, din care acelasi Paunescu nu lipseste. Este atacat cu bolovani de un print de mucava? Imediat ia in brate un print de chirpici si se incumetreste cu el.

Casa Regala a Romaniei este un simbol urias: al statalitatii, al independentei, al demnitatii intregii tari. Ea nu trebuie anexata intereselor de grup si folosita in galcevile gastilor politico-economice. Regele este Unsul lui Dumnezeu, orice atac la adresa sa, este un pumn ridicat impotriva proniei divine. Daca manevra Duda a reusit, Basescu nu avea dreptul sa raspunda cu o manevra la fel de abjecta. Las deoparte micimea vrednica de dispret a dorintei de razbunare. Dar seful statului isi da foc la imputernicirea, pe care singur si-a luat-o, de a executa testamentul Pietei Universitatii, acolo unde in 1990, zeci de mii de oameni strigau in fiecare zi „Regele si Patria! Iliescu la Jilava!” In aceste conditii, avem tot dreptul sa privim gesturile admirabile ale lui Basescu, precum condamnarea comunismului, procesul revolutiei si al mineriadelor sau legea lustratiei nu ca pe acte de justitie nationala, ci ca pe niste tertipuri de lupta politica.

 

P.S. Regele Mihai va participa la parada de 9 mai de la Moscova. Bineinteles, insotit de Radu Duda. Un gest trist, mai ales in comparatie cu atitudinea demna a presedintelui interimar de la Chisinau, Mihai Ghimpu: „Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare!”

Sarman rege! Nu era de ajuns ca esti folosit in rafuiala politica din tara ta? Trebuia sa servesti si propagandei Moscovei!

4 comentarii

CALUGARUL 03-03-2010 - 18:19

Cind dati drumu la ,,jucarie” ?, ca ies la pensie si nu mai apuc ! … Auleu, nene Doruleee, ati uitat-o pe Mihaela in canal cu Busturica ala, bre ? De ce nu mai apare, de la martisor incoace ? Are vreo jena ?, sau ne pregateste ceva ? Apropou ! A luat acel interviu lu’ tanti aia care era in charge cu soarta lui Busturngica ala (sau cum l-o mai chema !) … Asa, ca sa nu uit !, tocma’ froiam s-o intreb : avocado-urile ieste bune de mincat in cantitati mari ? Cam la vreo doua kile pe zi ?, ca de cind cu postul asta, am inceput sa tremur din degetele de la picioare, de atita varza si cartofi ! Da’ cu mazarea ? Ce stie despre aceasta leguma nenorocita ? A studiat-o si pe-asta vro universitate, ceva ? Saru’ mina, si sa-i spuneti ca io inca o mai iubesc cum scrie ! … Apropou, ca iera sa uit : ceva poze nu mai faceti ? M ? Da Oglinda aia mare si sparta, cind o-nlocuiti ? Dar Irinel ? Tot asa de frumoasa este … fara ,,plovar” ? Sa-i spuneti ca daca-am sa mor, am sa ma reincarnez intr-un martisor sa stau infipt pe sinul iei ! (unde-i cald si bine !) … Asa-s io, bre ! Iubaret si bine ,,crescut” ! Sa-i transmiteti ce va zisei io acilea, si sa nu va mai amestecati intre mine si ia ! :-))))))))

CALUGARUL 03-03-2010 - 19:01

Pagina Zilei a disparut cu totul si cu totul de pe mapamond ? Uraaa ! Acum puteti ciordi forumul vostru inapoi ! Dar arhiva Zilei ? Unde ieste ? La Patriciu-acasa ?, tu-l in buzunare azi si miine !

Nicusor 04-03-2010 - 15:42

Vad ca pe zi ce trece ,Singurul ziar din Sarindar e tot mai prost.Sunteti slabi si hamesiti.Cat era Nasu’ cu voi ,va mai dadea va mai dadea cate-un ciolan de ros,acum insa se vede ca sunteti fomisti si galbejiti!hai pa!

Nicusor-viena 29-01-2011 - 10:51

Nu exista dovezi si nici martori la scena descrisa de ramolitul,care sa-i
motiveze actul tradator de abdicare ?!Un rege cu adevarat patriot si legat
de tara care l-a adoptat,ar fi ramas in tara si sa lupte alaturi de”poporul sau”
Dar cum sa lupte impotriva lui Stalin,cand Mihai I era decorat si bea sampanie cu Monstrul de la Cremlin?!
Mihai de Hohenzolern,este un uzurpator,ca si „printesa si printul”,atunci cand se afiseaza ca Rege,printesa si print ai Romaniei!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult