Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Concluziile lui Iohannis după consultările de la Cotroceni

Concluziile lui Iohannis după consultările de la Cotroceni

scris de P.C.R.
11 afisari

Klaus Iohannis a declarat luni, după consultările cu partidele și formațiunile parlamentare, că există un acord pe legislația privind alegerile locale, finanțarea partidelor, alegerile parlamentare și pe votul din diaspora.

klaus iohannis declaratii cotroceni 20 aprilie 2015„Ca o primă concluzie, pot să spun că există un acord pe trei mari chestiuni: în primul rând până la jumătatea lunii mai să fie adoptate de Parlament și trimise spre promulgare Legea privind alegerilor locale și Legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale„, a anunțat șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a reafirmat, cu privire la Legea privind finanțarea partidelor, că nu promulgă legi care încalcă principii constituționale sau care au lacune juridice.

„Lucrul bine făcut începe cu legislația temeinic făcută și din perspectivă constituțională și din perspectivă juridică. Știm foarte bine că în ultimii 25 de ani de foarte multe ori legislația prost făcută a dus la stagnare și de multe ori și la ineficiență”, a precizat șeful statului.

Iohannis a menționat că a vorbit la consultări despre corectarea prevederilor care „dau impresia că partidele doresc să-și lase portițe pentru finanțări”, în special cele referitoare la împrumuturile de la persoane fizice, dar și despre necesitatea transparenței și necesitatea existenței unui mecanism de verificare, declarându-se bucuros să constate că partidele politice au fost de acord cu aceste modificări.

El a afirmat că a doua zonă asupra căreia s-a căzut de acord cu partidele și formațiunile parlamentare a fost legislația privind alegerile parlamentare, arătând că s-a convenit ca acest proiect să se finalizeze până la finele acestei sesiuni parlamentare.

Șeful statului a adăugat că în ceea ce privește votul pentru diaspora toate partidele au dat asigurări că există voință politică și că o soluție legislativă va fi adoptată în timp util.

Ce a declarat Ponta după consultările de la Cotroceni cu Iohannis

„Nu mi-am ascuns preocuparea cu privire la acest subiect și la întârzierea dezbaterii. Toate partidele astăzi au dat asigurări că există voință politică și că o soluție legislativă va fi adoptată în timp util. Aștept ca stadiul declarativ să fie depășit și vă asigur că voi urmări cu mare atenție ce se întâmplă în continuare în această speță”, a arătat Iohannis.

El afirmat că în ceea ce privește votul prin corespondență ar fi optim ca această soluție să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară sau cel târziu undeva până la mijlocul toamnei, indicând că la consultări nu a fost stabilită o dată limită.

Președintele Iohannis a constatat că „încet, dar sigur” cu acest tip de consultare a partidelor și formațiunilor parlamentare se intră în normalitate.

„Cred că este un pas, un nou pas făcut spre alt fel de politică, o politică a normalității. Următorul pas sigur este ca aceste discuții să se și concretizeze în proiecte așteptate și de politicieni și de cetățeni. Pot să spun că în urma discuțiilor de azi am convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun”, a spus Iohannis.

Iohannis a declarat că ar trebui analizat dacă pensiile speciale „ca și formă” ar trebui să existe, arătând ca un asemenea subiect trebuie clarificat de cei care sunt aleși să o facă și că politica în acest domeniu ar fi bine să fie definită de către Guvern.

„Dacă pensiile se impun sau nu e o discuție care ar fi trebuit să pornească de la situația mai generală, dacă este bine să existe pensii speciale sau dacă nu este bine. Din păcate, constat că iarăși se ajunge la a discuta anumite chestiuni importante foarte personalizat. Ar fi excelent dacă cu această ocazie în Parlament chestiunile ar fi tranșate un pic la modul mai general. (…) Ar trebui să ne gândim dacă pensiile speciale ca și formă trebuie să existe, pentru ce ar mai trebui să existe sau dacă se rămâne la sistemul general. Aștept cu mare interes această chestiune să fie clarificată de cei care sunt aleși pentru a o clarifica. Politica la modul general în acest domeniu ar fi bine să fie definită de Guvern”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă, după consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare.

Întrebat dacă va promulga o lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în cazul în care aceasta ar fi adoptată de Legislativ, șeful statului a răspuns că așteaptă să vadă ce se întâmplă în Parlament.

„După știința mea, nici nu s-au lămurit parlamentarii, dacă inițiază sau nu, cine rămâne pe listă și cine se retrage”, a spus Klaus Iohannis.

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la finalul consultărilor cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult