Acasa Actualitate-InternaPolitica interna CONFLICT Băsescu-Ponta, pe tema redesemnării premierului

CONFLICT Băsescu-Ponta, pe tema redesemnării premierului

scris de C.S.
10 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. În replică, Victor Ponta a precizat că declaraţiile lui Băsescu sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul.

CONFLICT Băsescu-Ponta, pe tema redesemnării premierului.

„Mă uit la ridicolul situaţiei, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie şi viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală şi cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia.  Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate Crin Antonescur-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. „Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare… A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului”, a explicat Băsescu.

Băsescu a susţinut că noul program al Guvernul va „suferi modificări consistente”, precizând că ştie câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are „în spate un protocol secret”.

Şeful statului a precizat că dacă premierul Victor Ponta nu va cere redesemnarea pentru această funcţie, va avea loc o încălcare a Constituţiei. „Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituţiei României”, a mai spus Traian Băsescu.

Ponta: Băsescu vorbeşte fără bază constituţională. Eu schimb compoziţia politică, nu programul

Imediat după aceste declaraţii, Victor Ponta a precizat, la postul de televiziune România TV, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul.

Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redesemnarea prim-ministrului, arătând că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, transmite

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

11 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-03-2014 - 16:01

Allo-baietzi ! INVERS parca !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-03-2014 - 16:15

Din contra ILEGITIMUl IMPOSTOR mentzinut la Cotroceni doar prin TRADARE di LASITATE a bravului POPOR ROMAN, a afirmat ca PONTA este atat de c o r u p t , incat …E L ..C I NS T I T U L nu il va mai reconfirma , niciodata ca P M !
sa dea DUMNEZEU !Ar fi un gest dovedit ANTICONSTITUTIONAL, motiv de
D E M I T E R E !( Este acelasi gest pe care l-a initiat si …crapaceanul crin ,
opharit de propria prostie)
HALAL conducatori !

UnUL 02-03-2014 - 16:40

Tu ai un fix ca riscă să devină paranoia, Bășinel.

mircea 02-03-2014 - 17:05

hai ca asta mai lipsea ca jeegarica sa mai fie si primministru.Poate trebuie sa mai distruga niste documenta compromitatoare la fel ca dosarul de turnator si actele din PMBV-casa din mihaileanu,documentele de constituire a propietatii NANA

UnUL 02-03-2014 - 18:07

mirciulică, ești obsedat? Ai fost tu de față când s-au distrus documente? Dacă nu, ține-ți naibii gura!!!

ancuta 02-03-2014 - 19:17

base nu-i chiar de talia lui ponta!
ponta e politician tare!
tare prost.

Antibasistul 02-03-2014 - 19:22

Foarte corect l-ai descris pe Basescu!!!,

UnUL 02-03-2014 - 19:31

Băsescu face – ca om politic, intelectual, moral, ca simț patriotic, etc., etc. etc. CÂT 10 VICTORI TONȚI ȘI 10 C Ă C Ă R Ă I îMPREUNĂ.

Tache 02-03-2014 - 23:46

Circ FSN-ist !!! Circul asta ce dureaza de 25 de ani i-a costat foarte scump pe romani.

România, pe ultimul loc în UE la nivelul de trai al pop.ulației

https://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/romania-pe-ultimul-loc-in-ue-la-nivelul-de-trai-al-pop.ula%C8%9Biei-215664.html

Tache 03-03-2014 - 02:05

Avem doi „eroi” in poza. Un „erou” in lupta cu comunismul, cu statul ticalosit, cu mogulii si pensionarii nesimtiti, ca „sa traiti bine”. Aflat langa un alt „erou”, in lupta cu tictatura si tiranul, cu incompetenta si jaful, militand impotriva proiectului Rosia Montana si a gazelor de sist.

Totusi NU trebuie sa uitam cum arata un adevarat erou, Dobri Dobrev, 99 de ani si in curand, cu voia Domnului, 100.

http://www.viralnova.com/compassionate-homeless-person/

salut 03-03-2014 - 02:55

Constitutia ar trebui sa aiba 10.000 de pagini si nici alea nu ar fi de ajuns pentru a bloca apetitul de dictator al Canaliei Nationale. Bineinteles ca vorbeste in dodii, nici spiritul Constitutiei, nici precedentele nu-l sustin, dar vrea sa fie la butoane.

Daca n-ar fi ocupat sa-l traga de urechi pe Putin, ce i-ar face Canalia Nationala lui Ponta …. hehehe, 😉

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult