Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Consilierul prezidential Leonard Orban: Romania nu este pe deplin integrata in UE

Consilierul prezidential Leonard Orban: Romania nu este pe deplin integrata in UE

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Romania nu este inca pe deplin integrata in UE, a afirmat, miercuri, la Bucuresti, Leonard Orban, consilier prezidential pentru afaceri europene si fost comisar european, transmite Agerpres.


Un prim argument in sprijinul aceste afirmatii este prezenta mecanismului de cooperare si verificare menit sa consolideze sistemul judiciar din Romania si sa ajute la combaterea coruptiei, a declarat fostul comisar european Leonard Orban, cu ocazia conferintei „Romania – trei ani de experienta de UE”, organizata la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

Pe langa rolul benefic, mecanismul poate avea si un rol negativ, ingreunand evolutia Romaniei. Au existat chiar si voci care au dorit sa conditioneze si alte domenii, in afara celui al justitiei, de progresele inregistrate de Bucuresti in cadrul mecanismului, aici putand fi amintite aderarea la Spatiul Schengen sau acordarea de fonduri si imprumuturi. in consecinta, este de parere Orban, mecanismul pune in continuare Romania in dificultate, iar o finalizare a lui in 2011 ar fi bine venita, desi „ce s-a intamplat cu legea ANI ingreuneaza aceasta finalizare”.

Pe de alta parte, faptul ca Romania nu este inca tara membra a Spatiului Schengen sau a zonei euro sunt alte doua argumente in favoarea afirmatiei lui Leonard Orban, care a tinut sa precizeze ca ideile exprimate in cadrul conferintei reprezinta parerea sa personala.

Simplul fapt ca unii romani care calatoresc cu avionul, de exemplu, inca mai trebuie sa suporte controale multiple dovedeste ca Romania mai are de parcurs ceva drum pana a fi la acelasi nivel cu celelalte state.

De asemenea, pentru zona euro, in acest moment „practic nu exista nici un indicator pe care sa-l indeplinim”, a mai spus Leonard Orban, iar orizontul prognozat al aderarii la moneda unica, 2014-2015, este posibil sa se fi indepartat ceva din cauza efectelor crizei.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult