Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Consiliul European, Ponta sau Băsescu? Parlamentul ar putea să decidă

Consiliul European, Ponta sau Băsescu? Parlamentul ar putea să decidă

scris de M.A.
204 Afisari

Duelul dintre Ponta şi Băsescu prvind participarea la Consiliul European ar ptea fi rezolvat în Parlament. Premierul a solicitat Birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului să organizeze un plen comun în care să se decidă mandatul, pentru summit-ul din 28 iunie.

ponta si basescu

Consiliul European, Ponta sau Băsescu? Parlamentul ar putea să decidă (foto: bzi.ro)

Măsura fost explicată de premierul Victor Ponta prin faptul că că doreşte să stoparea rapidă a disputei „care nu face bine României”. Potrivit acestuia, „Parlamentului este singura instanţă care reprezintă poporul român şi care trebuie să soluţioneze” un astfel de „diferend între preşedinte şi primul-ministru, să dea un mandat de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie„.

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii USL de luni şi prevede că premierul se va adresa Parlamentului în baza articolului 107 din Constituţie, iar decizia, indiferent care va fi ea, va fi respectată.

În ceea ce priveşte Consiliul European de pe 28 iunie, premierul a arătat că miercuri va fi o cină neoficială la care participă premierii din Europa şi, probabil, preşedintele socialist al Franţei, Francois Hollande, transmite Agerpres.

„Acolo, poziţiile noastre sunt divergente, discutându-se în cadrul Consiliului European, în mod clar, probleme şi teme care ţin de activitatea Executivului, pentru că în cadrul Consiliului se discută pe baza documentelor elaborate şi negociate de miniştrii. (…) Opţiunea şi opinia mea, ca prim-ministru, este că, fiind vorba de decizii care privesc Executivul şi până la urma Uniunea Europeană, nicăieri nu mai e considerată ca ţinând de politică externă, noi facem parte din UE, opinia mea a fost că primul-ministru trebuie să participe la Consiliul European„, a explicat Victor Ponta.

Liderul USL consideră că trebuie să înceteze „uzurparea atribuţiilor Guvernului începută în 2009”, adăugând că fostul premier Emil Boc „nu-şi exercita atribuţiile pe plan european„.

„Nu poţi să te foloseşti în dreptul constituţional de uzurpare. Dacă dl Boc n-a vrut să-şi exercite atribuţiile, e problema lui. Din punct de vedere al temelor care se discută în Consiliul European, trebuie să ai un mandat al Guvernului şi Parlamentului. Parlamentul României trebuie să dea mandat de fiecare dată când are loc Consiliu celui care reprezintă România acolo. Nu poţi să te duci la Consiliul European, să te angajezi în nume propriu şi să ştii că acasă Guvernul sau Parlamentul nu sunt de acord cu ce te-ai angajat tu”, a argumentat primul-ministru.

În opinia sa, de abia într-o astfel de situaţie România va avea de suferit în planul politicii externe, „pentru că orice discuţie fără mandat este o manifestare inutilă”, iar ţara noastră nu-şi va putea apăra interesele pe plan european şi nu va putea să fie un membru activ al UE.

5 comentarii

Ionut Dumitru 22-05-2012 - 10:59

Pe vremea guvernului Boc, premier era Basescu, asa ca era normal sa se duca Basescu si la intrunirile cu premierii, dar acum nu mai e Basescu premier ci Ponta, asa ca trebuie ca Basescu sa se retraga si sa fie doar presedinte.

Loredana Mihalache 22-05-2012 - 11:46

Ponta este cel mai potrivit pentru a reprezenta aceasta tara, Basescu este un incompetent care ar trebui sa demisioneze din functia de conducere.Habar nu are cum se conduce o tara!

alex 22-05-2012 - 12:43

Din pacate , acum Romania trece prin cea mai sensibila perioada din ultimii ani , iar acest guvern Ponta nu este in stare sa gestioneze corect situatia si sa aplaneze tensiunile din plan intern si extern

a. 22-05-2012 - 13:25

O decizie inteleapta avand in vedere ultimele incidente, poate asa nu ne vom mai face de ras.

oncescu 22-05-2012 - 13:46

Ponta cred ca ar fi potrivit !!! este mult mai tanar ca Basescu fata de Basescu este un profesionist care isi face treaba asa cum trebuie nu ca magicianul de Basescu ascunde flota in maneca !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS