Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Consiliului Administrativ “Ţinutul Secuiesc” a fost creat de UDMR

Consiliului Administrativ “Ţinutul Secuiesc” a fost creat de UDMR

scris de Roland Catalin Pena
7 afisari

UDMR a înfiinţat, la Târgu Mureş, Consiliul Administrativ „Ţinutul Secuiesc”, format din reprezentanţii UDMR în administraţiile publice locale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

Tinutul_Secuiesc„La congresul din februarie (al UDMR – n.r.) am luat hotărârea, în statutul nostru, de a înfiinţa trei comisii regionale pentru autorităţile locale, pentru primarii, pentru consilierii locali şi scopul era pentru a coordona şi articula mai bine interesele regionale. Fiindcă un primar, o autoritate locală, o comunitate locală, spre exemplu, din Bihor probabil are alte priorităţi de dezvoltare a comunităţii decât unul de la Târgu Secuiesc şi de aceea nu se poate face o conlucrare foarte bună. Noi vom organiza aceste comisii în regiunile noastre, unde avem primari şi comunităţi locale”, a declarat, vineri, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, potrivit Agerpres.

Consiliul Administrativ „Ţinutul Secuiesc” este un for pentru aleşii locali, care va lua locul Consiliului Aleşilor Locali, dar care va fi mai diversificat, pe regiuni.

Conducerea Consiliului Administrativ „Ţinutul Secuiesc” va fi exercitată de şapte membri, iar preşedinte a fost ales Peter Ferenc, primarul oraşului Sovata.

La constituirea Consiliului Administrativ „Ţinutul Secuiesc” au participat liderul UDMR, Hunor Kelemen, fostul preşedinte al Uniunii Marko Bela, vicepreşedintele politic, Laszlo Borbely, precum şi alţi lideri ai formaţiunii şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

La cel de-al X-lea Congres al UDMR, care a avut loc în februarie la Oradea, printre cele 80 de propuneri de modificare a Statutului Uniunii s-a aflat şi înfiinţarea a trei consilii administrative regionale, Ţinutul Secuiesc, Partium şi Banatul cu mijlocul şi sudul Transilvaniei, care să răspundă mai uşor la necesităţile, doleanţele şi problemele celor care lucrează în administraţiile publice locale.

41 comentarii

Didos 20-05-2011 - 17:29

Daca nu incalca constitutia si cetateni de origine romana sunt admisi in acest consiliu si daca in cadrul kui va fi utilizata limba oficiala a tarii, nu am nimic impotriva. Dar cred ca nu va fi asa. Asa ca , bravo UDMR ! Aceasta este politica pasilor marunti si politica de santajare a PDL..Cand PDL nu va mai putea oferi mare lucru UDMR va sari in barca opozitiei, desigur contra unor revendicari nationaliste. Si nu stiu de ce cred ca opozitia va inghiti si aceasta umilinta, numai de dragul ajungerii la putere.Desigur totul in dispretul romanilor, si in cotare lor ca pupincuristi la mai multi licurici mari si mici. Despre mandria natonala , mucles ;asta a ramas doar la cetatenii inferiori, ca mine,ceilanti sant supusii zeului Ban si nu le pasa de cei lanti pe care ii jumulesc in fiecare zi si ceas de ceas . E o tara trista ,rechini-s la putere.

YAAKOV 20-05-2011 - 17:51

Se va ajunge la razboi civil, ca in Bosnia. Nu stiu cati unguri sunt constienti de chestia asta si daca chiar vor sa le moara copiii.
Trebuie sa le fie clar in minte, ca un stat nu renunta la o parte din teritoriul sau fara sa se opuna in termeni militari.

Bumerang 20-05-2011 - 18:42

Mai Yaakov,

Tu esti primul care va face in pantaloni, dacă nu vei fugii in o asemenea situație. Dar poti fi linistit, ca nu se întâmpla nimic. Romanii nu mai cred in securisti care instiga la ura. Si sunt si mult prea preocupati de viața pe care o duc sub vajnica conducere (cacofonia a fost voita) românească!

Arhimede 20-05-2011 - 20:43

Iar ai aparut bai kur pictat?
Ai mai primit cati-va euroi de la jobbik si ai prins curaj?

Bumerang 21-05-2011 - 08:31

Îmi pare rău ca-ți stric ziua,da asta e.

YAAKOV 21-05-2011 - 09:09

Tu instigi la razboi din afara tarii. Ungurii de aici vor suferi consecintele.

Adrian-Ioan 21-05-2011 - 14:25

Crede-ma ca ajung doar 2 batalioane romanesti care au luptat in afganistan sau kosovo care vor intra ca prin branza pana la budapesta.. nu noi vom lupta, ci soldatii nostri cu experienta de lupta adevarata..

Pribeagul 20-05-2011 - 22:19

„La cel de-al X-lea Congres al UDMR, care a avut loc în februarie la Oradea, printre cele 80 de propuneri de modificare a Statutului Uniunii s-a aflat şi înfiinţarea a trei consilii administrative regionale, Ţinutul Secuiesc, Partium şi Banatul cu mijlocul şi sudul Transilvaniei, care să răspundă mai uşor la necesităţile, doleanţele şi problemele celor care lucrează în administraţiile publice locale.”

Astia sunt ceva de groaza. Fiind in conducerea tarii, sistemul politic le permite sa submineze temeliile statului, sa zburde cum vor si pe unde vor. Acum vor regiuni ca, zic, asa ar fi bine, niste foste regiuni vor rezolva taote problemele, in locul blondei si altora ca ea vor fi in administratia tarii oameni competenti si onesti, iar bugetul tarii nu va mai fi jefuit.

Mai zburdalnicilor, nu vreti sa zburdati pe unde si-a intarcat mutul iapa? Acolo sa faceti regiuni, consilii si alte cele care va trec prin capetele voastre seci.

Dai „desteptului” un deget si-ti ia toata mina!

Nu avem nevoie de aliantele astea pguboase de guvernare. Sistemul corect: partidul care ia cele mai multe voturi conduce, celelalte in opozitie.

Auzi… „consilii administrative regionale”. Amarastenilor, ce vreti voi sa administrati? Ati administrat destul sute de ani, ati administrat o parte a tarii – ca era obligatoriu sa ne pupam cu totii – si in perioada stalinismului. Este timpul sa vedeti unde ati ajuns si sa trageti concluzii corecte. Cine credeti ca va sta sub administratia voastra?

Bumerang 21-05-2011 - 08:48

Of of,

Tare te roade pe tine chestia ca ungurii se organizează si își urmăresc scopul foarte concret, in timp ce romanii se cam bulverseaza reciproc pe scena politica românească! Dar trebuie sa te obisnuesti cu ideea, ca aste este situația. Si poti fi sigur ca ORICARE partid românesc ar avea procentajul cel mai mare, situația NU s-ar schimba cu nimic. Iata deci, cât sunt de patrioti si uniti romanii. Probabil ca nici tu nu ai face altceva, dar asa, neputincios fiind, zici vorbe mari.

Modul tau de interpretare a democratiei si a majoritatilor parlamentare oricum nu interesează pe nimeni, pe langa faptul ca este o prostie. Dacă un partid are 45% si alte doua au 55%, nu ai cum sa impiedici o coalitie. Eventual poti interzice celelate partide :-).

Pe germana e o vorba. Nu arunca cu pietre când stai inntr-o casa de sticla!!
Adică, înainte de a critica cum au organizat ungurii Ardealul acum sute de ani, mai bine discuta despre cum administreza azi romanii România! Vad ca se fac progrese majore pentru inaintarea spre cele mai înalte culmi ale civilzatiei si technicii.

Ai ratat o ocazie excelenta de a tacea.

Pribeagul 21-05-2011 - 21:03

„Legea electorala din 1926 introducea principiul primei electorale, partidul care obtinea la alegerile parlamentare cel putin 40 % din locurile parlamentului primea o prima electorala care sa-i poate permite sa obtina majoritatea. Aceasta masura a asigurat o stabilitate a guvernelor in perioada interbelica.”

Probabil ca sunt si alte solutii. Ce nu se poate cu atitia destepti? Se pot face chiar mari prostii.

Ti si altora ca tine va este foarte greu sa pricepti ca la 1 Decembrie 1918 romanii au hotarit sa multumeasca ungurilor pentru serviciile facute si sa se administreze singuri. Ce sa adminstrati voi in Romania? Un hotel, o firma… OK. Ca un ungur, pe care daca-l scarpini putin, sub primul strat de piele gasesti un roman, este director, ministru, prim-ministru… la fel, este OK.

De nerozi ce sunteti, nici nu stiti ce vreti. Ce vreti sa administrati, Partiumul? Pai tinutul asta a… fost odata. Parte din el acum, datorita nedreptatilor istoriei, este in Ungaria. N-am nimic impotriva, duceti-va si administrati-l.

Pribeagul 21-05-2011 - 21:29

PS
Uite alta, ca sa nu mai spui ca am ceva cu… ungurii.

http://www.trilulilu.ro/carmenviorica/21d268e886b85a

Pribeagul 21-05-2011 - 21:17

PS
Uite Bumerangule, cu ocazia marii sarbatori pe care o praznuim azi si ca sa vezi ca nu pun la inima stradaniile zadarnice ale ungurimii compatrioate, iti dedic o melodie.

Sper sa-ti placa.

http://www.trilulilu.ro/Macei/19a3d0fe9240ce

Pribeagul 20-05-2011 - 22:23

PS
„Doi purici au câştigat la LOTO 6 din 49.
– Tu ce ai de gând să faci cu banii câştigaţi? întreabă unul dintre ei.
– În primul rând, îmi cumpăr un câine numai al meu…”

Valah 21-05-2011 - 08:40

O sa-i mancam de vii pe acesti extremisti maghiari daca vor schita”ceva” , sa nu uite ca sunt incomjurati de milioane de romani. Au cele mai mari drepturi in Romania chiar privilegii, acum isi dorersc regiuni autonome si alte prostii din astea, sunt prea mici si putini pentru asa de mari pretentii, poate isi doresc sa-i fugarim ca-n trecut cand s-au oprit tocmai la portile Vienei, sunt de-o nesimtire si obraznicie de nu s-a mai vazut, tot incearca sa ne provoace prin aceste discursuri si actiuni extremiste, nu au decat , o sa vada furia romanilor.

Bumerang 21-05-2011 - 08:52

Uaau, cevorbe mari. Esti furios rău. Nu vrei sa faci o revolutie, ceva?

Arhimede 21-05-2011 - 09:17

Bou-merang:
in tailandeza:
Bou= cap
merang = paie
Bou-merang = cap de paie.

Bumerang 21-05-2011 - 11:42

Doare?

Arhimede 21-05-2011 - 15:05

Încă nu te doare.
Dar în curând o să înceapă.

TOM Cc 21-05-2011 - 14:10

Dar pe tine ?? Numai prosti sustii !! UDMR -ul sa-si vada lungul nasului !

neacsum 21-05-2011 - 17:08

Nu sunt de vina UDMR-istii ca vor ce vor, sunt de vina cei care ii cultiva ca le dau voie sa spuna prostii.Pentru un scaun caldut unii isi vand si constiinta si tara .

Bumerang 22-05-2011 - 08:48

Corect. Vânzarea țării si constiintei este sportul preferat al „elitelor” românești de multe secole încoace.

CZC 22-05-2011 - 10:49

Elitele Romaniei nu si-au vandut niciodata tara. “Vanzatorii” au fost minoritarii instalati la putere cu ajutorul tancurilor rusesti. Maghiarii din Transilvania, multi dintrei ei criminali de razboi, i-au intampinat pe rusi ca pe Mesia, “gudurandu-se” pentru a ramane cu ce furasera prin Dictatul de la Viena. Avea dreptate Petre Tutea: “Am imaginea Ungariei istorice care era in Imperiul Austro-Ungar astfel: la capatul unui pod am vazut un cersetor care credeam ca a fost asezat acolo imediat dupa Adam, asa era de definitiv cersetor. O masca de cersit definitiva.” Acei vanzatori au distrus ELITA Romaniei. Dupa 1989, la fel ca si dupa 1944, tara a fost acaparata de urmasii calailor din perioada stalinista care, cu ajutorul lichelelor autohtone, procedeaza ca si atunci. Asta este “elita” actuala care vinde Romania.

Bumerang 22-05-2011 - 13:00

Desteaptate romane!
Tu încă mai inghiti galustele afumate ale comunistilor. Cauti vina mereu la alții, si inchizi ochii in fata realitatilor din propria ograda. Uitate in ce hal arată societatea românească astăzi! Cine-i de vina ca taceti in fata unu Placinta, care face pe Rambo, insa nu se atinge nimeni de el pt ca masa-i parlamentar! va complaceti in sistemul mafiot. Mai mult, contributi la el, zi de zi. Dați si primiti șpagă la tot pasul. Furati TVA ul peste tot unde se poate, si taceti atunci când vi se face o nedreptate.
Deci CZC, mă lashi o data cu minoritatileca devii penibil.

YAAKOV 22-05-2011 - 14:45

Asa este domnule, de la minoritari ni se trage !
Dupa ’45 i-au adus la putere pe basarabeni (semievreizati), pe tigani si pe unguri. Astia erau prin Securitate si-i chinuiau pe romani. Ceausescu i-a pus pe linie moarta, dar au revenit la putere, in forta, dupa ’89. Nu iti amintesti ce a zis Victor Ciorbea dupa ce l-au mazilit din functia de premier, ca „la functiile inalte au acces numai basarabenii” ?

CZC 22-05-2011 - 18:26

Pai Ciorbea a zis „basarabeni” ca nu putea sa zica altfel. Basarabenii adevarati, ca Vieru, sotii Teodorovici, au fost „trimisi” pe cealalta lume.

CZC 23-05-2011 - 07:20

TINUT SECUIESC PAMANT ROMANESC. Adevarul iese la lumina.Un studiu de foarte mare amploare – dar foarte puțin cunoscut atunci ca şi azi – desfăşurat în urmă cu mai bine de 70 de ani. Peste 18.000 de mii probe de sânge recoltate din Transilvania. Mai precis, din fostele judeţe Ciuc, Odorhei, Trei Scaune şi Mureş. Grupul ţintă: români, secui, maghiari, germani, dar şi alte etnii.”Această măsurare biologică şi matematică, avea să concluzioneze câțiva ani mai târziu dr. Râmneanțu, după închierea cercetării şi a studiului atent al probelor de sânge prelevate în Ardeal, este rezultanta unui număr de analize fără precedent de mare în întreaga literatură şi ne dovedeşte fără putinţă de contestare că originea etnică a locuitorilor numiți azi secui, este identică cu a românilor.” Tot el mai spunea că ”…sângele este izvorul real, poate chiar unic care a rămas nemodificat de intemperiile vremurilor…” Pe baza cercetării probelor prelevate, profesorul Râmneanțu mai susținea că ”Saşii din Ardeal şi şvabii din Banat au aceeaşi structură sangvină ca frații lor din Germania…” sau că ”La români, media indicelui sangvin este între 2,20-2,00…Originea etnică a românilor din SE Transilvaniei este identică cu a românilor moţi, cu a românilor din Transilvania în general şi a românilor din Vechiul Regat.” Printre alte concluzii trase de profesorul Râmneanţu, una deosebit de interesantă se referă la secui. ”Secuii din judeţele Ciuc, Odorhei, Trei Scaune şi Mureş, afirma Râmneanțu, au acelaşi indice biologic, neexistând diferențe însemnate între indicii lor….Indicele lor este de 2,11, identic cu al românilor din SE Transilvaniei şi ceva mai scăzut decât al românilor în general…Uşoara influență uralo-altaică în compoziția sangvină a românilor secuizaţi, ne face dovada din punct de vedere demografic, că secuii au venit în număr foarte mic şi că în cele mai mlte localități au venit probabil numai bărbaţi care, de la primele generații, au fost absorbiți în masa românilor care le-au dat sângele, în schimbul limbii maghiare…” http://www.nicolaebalint.wordpress.com

Arhimede 23-05-2011 - 07:41

CZC-ule, citind postarea asta, te iert pentru unele prostii scrise cu altă ocazie.
Aşa este cum spui.
Acum mi-am adus aminte că există şi o carte numită:
=Secuizarea românilor=.
Cum am timp am s-o caut.
Sper ca n-a făcut „picioare”.

CZC 23-05-2011 - 10:31

Stiu la ce va referiti. Prostii n-am scris niciodata. Tot ce am scris pot sa sustin cu documente. Asa cum am spus, daca Eminescu, Caragiale, Vahuta, Seicaru, Giurescu si altii scriu „prostii”, atunci si eu sunt un „prost” pentru ca ii citesc. Daca nu va suparati prea tare, v-as sugera un articol din revista Clipa, intitulat „Pristanda cu sange albastru”. Respect opiniile oricui, dar sa nu vina doar ci etichetari si jigniri. Astea sunt metode staliniste.

Arhimede 23-05-2011 - 12:01

Un republican convins, nu are dreptul să judece un fost rege, atât timp cât acceptă senin, faptele criminale înfăptuite de indivizi zişi preşedinţi ai republicii România..

Arhimede 23-05-2011 - 12:05

Că acei poeţi, scriitori, pomeniţi, indiferent cât de mari au fost, nu înseamna că ce au scris este document istoric.

CZC 23-05-2011 - 12:40

Poate despre poeti aveti dreptate. Dar scrierile domnului academician Giurescu, bazate pe documente? Dar tratatul cu Austro-Ungaria prin care se renunta la Transilvania? Nu mai continui si nu mai polemizez cu dumneavoastra. Daca aveti ceva sa-mi recomandati in sustinerea celor afirmate de dumneavoastra, accept cu placere. In rest, toate cele bune.

Arhimede 23-05-2011 - 14:29

Nici unde în tratatul de la 1883 nu se pomeneşte de abandonarea Transilvaniei.

Asta este o minciună răspîndită doar pe internet.
Nu-l puteţi contrazice pe I.C.Brătianu, negociatorul şi semnatarul tratatului.

CZC 23-05-2011 - 12:35

Nu le accept sub nici o forma. Daca ati fi citit ce am scris despre toti presedintii Romaniei mi-ati stringe mana. Nu sustin niciun partid actual. Desi m-ati facut CaZac, CZC inseamna altceva, tocmai contrariul. Dar promit sa nu va mai intervin la ce spuneti dumneavoastra, insa convingerile mi le mentin. La o cafea, bere sau un pahar de vin am putea discuta „sine ira et studio”. Nu stiu daca ati citi ca am zis undeva ca pana in 1989 am fost monarhist. M-am lecuit. Important ca in privinta Romaniei gandim la fel. Stima si sanatate.

Nashu 23-05-2011 - 13:23

CZC… „Z” de la Zelea?

CZC 23-05-2011 - 16:15

Poate fi si de la ZALMOXIS!

Nashu 23-05-2011 - 16:36

Poate fi, da’ nu e… Nu-i asa, mon cher?

Paul din Ohio 24-05-2011 - 17:17

Poate ca ati vrut sa spuneti ZAMOLXIS, dar din pacate nu v-a iesit.

CZC 24-05-2011 - 18:37

Din “nepacate” n-am vrut sa scriu Zamolxis, ci Zalmoxis. In Micul dictionar enciclopedic din 1978 sunt admise ambele variante, cea folosita de mine fiind prima. In ultima perioada am intalnit ca varianta de baza Zalmoxis. In “Religia dacilor”, Editura Saeculum I.O., in 2002, autor, Dan Oltean, numele zeului este Zalmoxes. Toate urarile de bine.

CZC 23-05-2011 - 14:54

Pentru “prietenii” care ma acuza ca vin cu idei “comuniste si securiste”.
Deznationalizarea romanilor din „secuime” a fost pusa in evidenta de mai multi calatori straini. La 1584, Antonio Possevino scria ca printre secui traiesc „multi valahi” care nu stiu ungureste, dar care continuau sa treaca la catolicism, precum cei din Vlahita. Si, odata trecuti, au fost deznationalizati. In 1761, calatorul aristocrat ardelean „groful Domokos Teleki”, in descrierea voiajului sau prin Transilvania, relateaza ca in zona Trei Scaune (jud. Covasna) „mare parte din tarani fiind romani, isi uita graiul, pe care aproape numai popii lor il cunosc; confesiunea insa si-o pastreaza peste tot”. Fenomenul este observat pe la anul 1840 de francezul Augustin De Gerando, iar cativa ani mai tarziu de insusi guvernatorul austriac al Transilvaniei (1849-1850) L. Wohlghemuth, care facea „o constatare interesanta” despre imprejurarile din Secuime. Cu mare neplacere observa ca aici romanii erau adeseori maghiarizati, incat se gaseau unele sate ce odinioara fusesera locuite numai de romani, unde nu se mai vorbea decat „limba secuiasca”. Planuia sa introduca in astfel de sate numai functionari romani, spre a pune stavila procesului maghiarizarii.
Secuizarea masiva a romanilor a fost evidenta si pentru un grup de eruditi istoriografi si etnografi maghiari in a doua jumatate a sec. al XIX-lea: Carol Benkö, Francisc Kozma, Pál Hunfalvy, Paul Balogh, inclusiv de Orbán Balázs (care prezinta procesul secuizarii in mod deformat si tendentios). Astfel, istoricul Hunfalvy P. aprecia ca „in general, consideram neindoielnic faptul ca, intre secuii de azi, o parte este de obarsie romaneasca”. Iar etnograful german Rudolf Bergner (1860-1899) era in masura sa stabileasca etapele procesului: I. Etapa bilingvismului – acceptarea ca a doua limba a „maghiarei”; II. Etapa „uitarii limbii natale, dar cu pastrarea confesiunilor ortodoxa sau greco-catolica”; III. Etapa finala marcata si de pierderea vechii confesiuni. À bon entendeur, salut!

CZC 23-05-2011 - 14:58

La fel ca la pactul Molotov – Ribbentrop, tratatul avea o anexa secreta. dar aste o vor lamurii istoricii. Am zis ca nu mai discut cu dumneavoastra in contradictoriu pentru ca, parearea mea, avem mai multe opinii care ne unesc decat cele care ne despart. Sanatate

Arhimede 23-05-2011 - 15:07

Pentru cititori:
Tratatul de la 1883 nu are nici-o anexă secretă.

ŞTIU!
Cine nu crede să se informeze la sursă.
Biblioteca Academiei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult