Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Consultări la Cotroceni

UPDATE – Consultări la Cotroceni

scris de P.C.R.
120 Afisari

UPDATE – Prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea susţine temele propuse la referendum şi procesul de modificare a Constituţiei. Pro România este de acord ca un nou referendum să fie organizat în toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat după consultări că formaţiunea sa este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament. În plus, Tomac a afirmat că PMP va susţine moţiunea de cenzură, astfel încât toate forţele anti-PSD să vină în faţa cetăţenilor cu o ”alternativă credibilă”.

UPDATE: Daniel Constantin: Ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat; un nou referendum – la alegerile prezidenţiale

”L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la faptul că noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României. Am înţeles necesitatea exprimată, şi de preşedinte, şi de cetăţeni ca aceste lucruri să fie implementate cât mai repede în Constituţie, de aceea cred că, dacă va exista o majoritate largă la nivelul Parlamentului, şi alte partide vor agrea o să prezentăm câteva puncte care trebuie modificate. I-am prezentat şi domnului preşedinte o să le discutăm şi cu ceilalţi colegi din Parlament absolut cu toate partidele politice să vedem dacă o să întâlnim o majoritate. În caz contrar, sigur că ne aliem aceste majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte aşa cum poporul s-a exprimat”, a declarat, miercuri, Dacniel Constantin.

Acesta a expicat că Pro România consideră că în toamnă procesul de modificare a Constituţiei ar putea fi finalizat.

”Este un proces care va începe imediat la nivelul Parlamentului şi, cel mai probabil, se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale”, a mai spus Dacniel Constantin.
Acesta a explicat clarificările pe care Pro România le consideră necesare: să se stipuleze în Constituţie că România este stat NATO şi membră a UE, să se detalieze repectarea drepturilor tuturor românilor, din ţară şi străinătate şi să se clarifice ce înseamnă sintagma ”încălcări grave ale Constituţiei”.

UPDATE: Tăriceanu, după consultări: Avem rezerve serioase cu privire la extinderea dreptului de a ataca ordonanţele la CCR; instituţia ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic.

”I-am explicat că avem reserve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern, dintr-un motiv simplu: (…) ar rezulta un Guvern extreme de slăbit, care nu ar mai puta să exercite funcţia de legislative delegate. Evident, şi mai grav, transformâm şi mai mult Curtea Constituţională într-un aribtru politic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tăriceanu a explicat că ALDE nu a fost împotriva întrebărilor de la referendum, ci împotriva modalităţii în care s-a organizat scrutinul, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

”Vreu să se înţeleagă foarte bine că ne-am opus acestei şmecherii de a organiza simultan referendumul cu alegerile, pentru că rezultatul a fost o lipsă de dezbatere cronică pe temele europene, care sunt foarte importante”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că formaţiunea a solicitat ca, dacă este nevoie de un alt referendum pentru rezivuirea Constituţiei, acesta să aibă loc ”imediat”, nu odată cu alte alegeri.

În plus, Tăriceanu a precizat că 2,5 milioane de români, fie au spus ”Nu” la referendum, fie nu au votat la acest scrutin.

În plus, şeful ALDE a spus că problemele din justiţie – inteceptările, protocoalele secrete – nu vor fi rezolvate prin acest referendum.

Primul partid care a participat la consultările de miercuri a fost Partidul Mişcarea Populară. ”PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament”, a anunţat, miercuri, Eugen Tomac, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că PMP a cerut ca în cadrul demersului de revizuire a Constituţiei să se ţină cont şi de rezultatul referendumului din 2009, cel referitor la numărul maxim de 300 de parlamentari.

Liderul PML a mai anunţat că a propus Administraţiei Prezidenţiale ca votul în diaspora să de deruleze pe durata a două zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată vota.

În plus, liderul PMP a afirmat că formaţiunea va susţine o moţiune de cenzură depusă de opoziţie, dar, pentru ca aceastasă aibă succes, PMP propune să existe o ”alternativă credibilă”, un nume clar de premier, de ministru al Justiţiei, dar şi nume pentru alte portofolii.

Tomac a afirmat că opoziţia are nevoie de unitate.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi merg la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Delegaţia social-democraţilor va fi formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.

Consultările au început la ora 11.00, cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP). De la ora 12.00 au intrat la consultări reprezentanţii Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), urmaţi de reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa (ora 13.00) şi cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 14.00).

De la ora 15.00, vor intra la consultările de la Cotroceni reprezentanţii PSD. Aceştia au anunţat că delegaţia va fi formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii se anunţă tensionate, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, determinând reacţia imediată a şefului statului.

”PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.

Aceasta a adăugat că OUG este „o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul”.

Tensiunile dintre şeful statului şi social-democraţi sunt determinate şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, referitoare la punerea în aplicare a referendumului.

Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

„Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a criticat declaraţia lui Marcel Ciolacu.

”În legătură cu intenţiile manifestate în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor conform cărora PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcălii pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar trebui eliminată din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă, aceasta fiind doar rămâne doar pentru cazuri excepţionale – război, calamităţi naturale.

Preşedintele USR Dan Barna spune că va susţine parlamentar orice guvern non-PSD, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, dar consideră că va fi dificil pentru orice guvern va veni să funcţioneze eficient pentru România cu actuala majoritate parlamentară. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. Orban a apreciat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis a început marţi consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Înaintea consultărilor, preşedintele Iohannis a declarat că îşi doreşte să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituţiei şi consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează – alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.

UPDATE – „Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că după acest referendum trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru e nevoie de un proiect de revizuire (…). Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare, cu ordonanţele de urgenţă, noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât, aşa cum noi considerăm că trebuie, şi nu credem că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Fără ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, în caz de război, calamităţi naturale, să nu avem parte de aşa ceva niciodată”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor, la ieşirea de la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis.

Kelemen a spus că trebuie redată Parlamentului funcţia de legiferare.

„Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină, se poate legifera rapid dacă este cazul, dacă există majoritate, dacă există voinţă politică, se poate legifera în procedură de urgenţă în Parlament, şi dacă redăm această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment”, a afirmat el.

Kelemen a mai spus că acest „pas curajos” trebuie făcut dacă se revizuieşte Constituţia în acest an.

„Sigur noi am spus preşedintelui că din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituţie, dar sunt convins că nu este perioada în care se poate scrie o nouă Constituţie sau într-un caz mai blând o revizuire mai amplă a Constituţiei, fiindcă avem probleme în continuare în ceea ce priveşte relaţia între instituţiile fundamentale, avem probleme în ceea ce priveşte bicameralismul, avem probleme multe care trebuie rezolvate şi de aceea noi credem că aşa cum s-a încercat în 2013 trebuie să ne gândim la o revizuire mai amplă, poate nu în acest an, poate nu în acest ciclu electoral”, a declarat liderul UDMR.

El a precizat că ordonanţele simple ar rămâne în Constituţie.

„Deci dacă va exista o iniţiativă pentru revizuirea Constituţiei şi va fi în sensul de a pune în Constituţie ceea ce s-a votat, noi vom susţine, cu această precizare că la ordonanţele de urgenţă ar trebui şi vom susţine eliminarea totală a ordonanţelor de urgenţă. Sigur, ordonanţele simple, pentru perioada vacanţelor parlamentare, pe baza legii de abilitare, rămân în Constituţie, trebuie să fie un instrument la îndemâna Guvernului în perioade când Parlamentul se află în vacanţă, dar ordonanţele de urgenţă ar trebui să dispară de tot”, a explicat Kelemen.

El a spus că s-a discutat şi problema Valea Uzului, reprezentanţii UDMR spunând că ar trebui scos din acel cimitir ce s-a construit ilegal, în timp ce extinderea cimitirului cu o nouă parcelă este „o soluţie elegantă”.

„Nimeni nu se opune să existe pentru memoria soldaţilor români, undeva în acea zonă, chiar lângă cimitirul actual, o construcţie, dar nici pentru amintirea soldaţilor români nu este benefic, nu este ok, să se ştie că sub aceste cruci există soldaţi dintr-o altă armată, din Armata Austro-Ungară, îngropaţi. Executivul trebuie să găsească o soluţie”, a spus Kelemen, precizând că şeful statului i-a ascultat, dar nu le-a dat un răspuns pe acest subiect.

Întrebat dacă ar fi de acord ca o revizuire mai amplă a Constituţiei să se facă odată cu alegerile prezidenţiale,  Kelemen a spus: „O revizuire mai amplă decât ceea ce a fost la refrndum nu cred că se poate, dar dacă există majoritate parlamentară sigur”.

El a spus că nu s-a discutat subiectul moţiunii de cneuzră.

„Sigur din punctul nostru de vedere o moţiune de cenzură este binevenită oricând, în fiecare sesiune parlamentară, nu neg că noi am avut discuţii cu PNL şi cu USR după cum bine ştiţi în aceste zile, în această săptămână. Am făcut matematică cu ei, nu există 233 de voturi nici cu noi. Dar acest lucru nu trebuie să conteze, până la urmă moţiunea de cenzură e un instrument constituţional de a controla guvernul şi de a da jos guvernul. În acest moment, aseară când am stat şi am calculat, majoritate nu există”, a susţinut liderul UDMR.

Totodată, răspunzând ueni întrebări, Kelemen a spus că ordonanţa privind alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal este o „greşeală”, iar UDMR nu o susţine şi când va ajunge în Parlament nu o va vota.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai, având discuţii cu reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.

Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.

UPDATE – Liderul USR Dan Barna a declarat, marţi, la finalul consultărilor USR cu preşedintele Klaus Iohannis, că va avea aceeaşi poziţie consecventă şi fermă pentru respectarea statului de drept.
„Vom rămâne foarte fermi pe apărarea statului de drept, pe implementarea acestor decizii pe care cetăţenii români şi le doresc urmare a referendumurilor, şi în special a celui de pe 26 mai. Vom continua să avem aceeaşi poziţie consecventă şi fermă pe respectarea statului de drept şi din această perspectivă sperăm ca legile justiţiei şi codurile să revină la dezbatere în Parlament şi să le aliniem pe ceea ce înseamnă recomandările Comisiei de la Veneţia şi pe ceea ce înseamnă legislaţia penală europeană, în care statul şi cetăţenii sunt respectaţi şi în egală măsură justiţia funcţionează independent, nu este un serviciu de casă al unui lider politic sau altul”, a afirmat Dan Barna.
El crede că după alegerile prezidenţiale trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.
„În situaţia în care moţiunea trece, se poate vorbi fie de un guvern interimar, fie de un nou guvern, ce s-ar întâmpla cu majoritatea actuală. Am transmis şi domnului preşedinte poziţia noastră, este foarte greu pentru orice guvern non-PSD să funcţioneze eficient pentru România cu această majoritate parlamentară. De aceea, alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate pentru România, pentru că orice altă variantă nu face de fapt decât să ne mai ţină încă şase luni captivi unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează de mult în logica de legiuitor pentru România”, a explicat liderul USR.
El a mai afirmat că susţine parlamentar orice variantă de guvern non-PSD.
„Susţinem parlamentar orice variantă de guvern non-PSD, pe acele principii şi priorităţi pe care le-am menţionat, fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi, foarte important, un element la care ţinem foarte mult, şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă, vedem care e ce mai bună variantă pentru că efectiv alungăm companiile din ţară în momentul de faţă”, a mai declarat Dan Barna.
Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai, având deja discuţii cu reprezentanţii PNL. După delegaţia USR este programată consultarea cu reprezentanţii UDMR.
UPDATE: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că  PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. Orban a apreciat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale.
„Voinţa cetăţenilor de la referendum reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum”, a afirmat Ludovic Orban.
El a precizat că PNL susţine clar şi ideea de refacere a dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul justiţiei, care să ţină cont de recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi GRECO.
PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune voinţa cetăţenilor”, a mai afirmat Orban.
Liderul PNL a precizat că „ar fi o soluţie bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că e şi mai bine, şi mai potrivit, şi mai ieftin”.
Ludovic Orban a precizat, pe de altă parte, că textul moţiunii de cenzură va fi gata foarte curând şi că moţiunea va fi depusă înaintea încheierii sesiunii parlamentare.
El a mai spus că PNL nu susţine alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal.
Întrebat despre faptul că aceasta ar fi susţinută însă de unii preşedinţi de CJ liberali, Ludovic Orban a replicat: „E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută în cadrul Uniunii Consiliilor Judeţene. (…) Poziţia oficială a PNL e poziţia exprimată de mine. Prin această OUG Guvernul a arătat că e în continuare prizonierul vechililor roşii. (…) Vom sesiza Avocatul Poporului să atace la CCR această ordonanţă”.
Delegaţia PNL la consultări a fost compusă din preşedintele partidului, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc.
UPDATE: Preşedintele a precizat că va discuta cu partidele despre cele două teme care rezultă din referendumul din 26 mai: interzicerea amnistierii şi graţierii corupţilor, respectiv interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei, a politicii penale. El a spus că trebuie introdusă şi o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului.
”Şi am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atacat, fiindcă PSD care a pierdut ruşinos aceste alegeri parlamentare nu a ştiut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciţi, iară ordonanţe de urgenţă, şi nu în orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact a alegerilor locale pentru preşedinţii consiliilor judeţene. o abordare fundamental greşită din partea PSD. Trebuia PSD după această palmă primită de la electorat să se abţină de la orice ordonanţe de urgenţă”, a adugat Klaus Iohannis.
El a spus că, la consultări, pe lângă cele două teme, va aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum şi pe europarlamentare.
„Este evident că trebuie să reluăm discuţia despre statul de drept în România, discuţia pe îmbunătăţirea legilor justiţiei, care au fost adoptate cu opoziţia largă a preşedintelui, a opoziţiei parlamentare, a asociaţiilor de profil. este clar pe de altă parte că acest vot dat la europarlamentare care a sancţionat drastic discursul antieuropean al PSD înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE şi această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor”, a mai declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a spus că are de gând să convoace partidele şi să discute atâta timp cât e necesar pentru a implementa total voinţa românilor.
Preşedintele a precizat că a chemat partidele la consultări reale, nu de formă.
„Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară care să fi înţeles aceste chestiuni şi e dornică să le pună în practică. Eu cred că se poate constitui o majoritate pentru că partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist, iar dacă nu se întâmplă imediat cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD – alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare”, a declarat preşedintele.
În opinia sa, „nu e de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei pe această majoritate parlamentară”.
Preşedintele a precizat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatelor referendumului din 26 mai trebuie organizat cât mai repede.
„Ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, pentru că românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori. (…) Nu e obligatoriu să venim cu referendumul pe prezidenţiale, putem să venim pe alegerile locale sau chiar parlamentare”, a menţionat şeful statului.
Întrebat despre votul din Senat împotriva ridicării imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele a spus că este „jalnic şi denotă o atitudine de dispreţ atât de profund din partea PSD-ALDE faţă de voinţa românilor”.
„Practic, PSD şi ALDE cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în faţa procurorilor şi-au dat arama pe faţă. PSD şi ALDE nu au înţeles în fond nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe aşa cum au fost obişnuiţi şi au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoarea a politicii româneşti să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic, ruşinos”, a adăugat Iohannis.
El a spus că în zilele următoare va lua o decizie în privinţa propunerilor de remanieri trimise de premier.

De la ora 12.30 preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, de la ora 14.00 cu liderii USR, iar de la 15.00 cu reprezentanţii UDMR.

Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.

„6.500.000 de români au răspuns cu Da la cele două întrebări de la referendum, mai exact la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns 6 milioane jumătate de români cu Da. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluţii am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident că ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituţie. Asta se face în Parlament în prima fază”, a spus preşedintele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult