UPDATE – Prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea susţine temele propuse la referendum şi procesul de modificare a Constituţiei. Pro România este de acord ca un nou referendum să fie organizat în toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat după consultări că formaţiunea sa este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament. În plus, Tomac a afirmat că PMP va susţine moţiunea de cenzură, astfel încât toate forţele anti-PSD să vină în faţa cetăţenilor cu o ”alternativă credibilă”.
UPDATE: Daniel Constantin: Ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat; un nou referendum – la alegerile prezidenţiale
”L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la faptul că noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României. Am înţeles necesitatea exprimată, şi de preşedinte, şi de cetăţeni ca aceste lucruri să fie implementate cât mai repede în Constituţie, de aceea cred că, dacă va exista o majoritate largă la nivelul Parlamentului, şi alte partide vor agrea o să prezentăm câteva puncte care trebuie modificate. I-am prezentat şi domnului preşedinte o să le discutăm şi cu ceilalţi colegi din Parlament absolut cu toate partidele politice să vedem dacă o să întâlnim o majoritate. În caz contrar, sigur că ne aliem aceste majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte aşa cum poporul s-a exprimat”, a declarat, miercuri, Dacniel Constantin.
Acesta a expicat că Pro România consideră că în toamnă procesul de modificare a Constituţiei ar putea fi finalizat.
”Este un proces care va începe imediat la nivelul Parlamentului şi, cel mai probabil, se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale”, a mai spus Dacniel Constantin.
Acesta a explicat clarificările pe care Pro România le consideră necesare: să se stipuleze în Constituţie că România este stat NATO şi membră a UE, să se detalieze repectarea drepturilor tuturor românilor, din ţară şi străinătate şi să se clarifice ce înseamnă sintagma ”încălcări grave ale Constituţiei”.
UPDATE: Tăriceanu, după consultări: Avem rezerve serioase cu privire la extinderea dreptului de a ataca ordonanţele la CCR; instituţia ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic.
”I-am explicat că avem reserve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern, dintr-un motiv simplu: (…) ar rezulta un Guvern extreme de slăbit, care nu ar mai puta să exercite funcţia de legislative delegate. Evident, şi mai grav, transformâm şi mai mult Curtea Constituţională într-un aribtru politic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Tăriceanu a explicat că ALDE nu a fost împotriva întrebărilor de la referendum, ci împotriva modalităţii în care s-a organizat scrutinul, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.
”Vreu să se înţeleagă foarte bine că ne-am opus acestei şmecherii de a organiza simultan referendumul cu alegerile, pentru că rezultatul a fost o lipsă de dezbatere cronică pe temele europene, care sunt foarte importante”, a mai spus Tăriceanu.
Liderul ALDE a afirmat că formaţiunea a solicitat ca, dacă este nevoie de un alt referendum pentru rezivuirea Constituţiei, acesta să aibă loc ”imediat”, nu odată cu alte alegeri.
În plus, Tăriceanu a precizat că 2,5 milioane de români, fie au spus ”Nu” la referendum, fie nu au votat la acest scrutin.
În plus, şeful ALDE a spus că problemele din justiţie – inteceptările, protocoalele secrete – nu vor fi rezolvate prin acest referendum.
Acesta a explicat că PMP a cerut ca în cadrul demersului de revizuire a Constituţiei să se ţină cont şi de rezultatul referendumului din 2009, cel referitor la numărul maxim de 300 de parlamentari.
Liderul PML a mai anunţat că a propus Administraţiei Prezidenţiale ca votul în diaspora să de deruleze pe durata a două zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată vota.
În plus, liderul PMP a afirmat că formaţiunea va susţine o moţiune de cenzură depusă de opoziţie, dar, pentru ca aceastasă aibă succes, PMP propune să existe o ”alternativă credibilă”, un nume clar de premier, de ministru al Justiţiei, dar şi nume pentru alte portofolii.
Tomac a afirmat că opoziţia are nevoie de unitate.
Preşedintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi merg la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Delegaţia social-democraţilor va fi formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.
Consultările au început la ora 11.00, cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP). De la ora 12.00 au intrat la consultări reprezentanţii Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), urmaţi de reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa (ora 13.00) şi cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 14.00).
De la ora 15.00, vor intra la consultările de la Cotroceni reprezentanţii PSD. Aceştia au anunţat că delegaţia va fi formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii se anunţă tensionate, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, determinând reacţia imediată a şefului statului.
”PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.
Aceasta a adăugat că OUG este „o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul”.
Tensiunile dintre şeful statului şi social-democraţi sunt determinate şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, referitoare la punerea în aplicare a referendumului.
Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.
„Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a criticat declaraţia lui Marcel Ciolacu.
”În legătură cu intenţiile manifestate în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor conform cărora PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcălii pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a spus Mădălina Dobrovolschi.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar trebui eliminată din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă, aceasta fiind doar rămâne doar pentru cazuri excepţionale – război, calamităţi naturale.
Preşedintele USR Dan Barna spune că va susţine parlamentar orice guvern non-PSD, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, dar consideră că va fi dificil pentru orice guvern va veni să funcţioneze eficient pentru România cu actuala majoritate parlamentară. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. Orban a apreciat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis a început marţi consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Înaintea consultărilor, preşedintele Iohannis a declarat că îşi doreşte să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituţiei şi consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează – alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.
Kelemen a spus că trebuie redată Parlamentului funcţia de legiferare.
„Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină, se poate legifera rapid dacă este cazul, dacă există majoritate, dacă există voinţă politică, se poate legifera în procedură de urgenţă în Parlament, şi dacă redăm această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment”, a afirmat el.
Kelemen a mai spus că acest „pas curajos” trebuie făcut dacă se revizuieşte Constituţia în acest an.
„Sigur noi am spus preşedintelui că din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituţie, dar sunt convins că nu este perioada în care se poate scrie o nouă Constituţie sau într-un caz mai blând o revizuire mai amplă a Constituţiei, fiindcă avem probleme în continuare în ceea ce priveşte relaţia între instituţiile fundamentale, avem probleme în ceea ce priveşte bicameralismul, avem probleme multe care trebuie rezolvate şi de aceea noi credem că aşa cum s-a încercat în 2013 trebuie să ne gândim la o revizuire mai amplă, poate nu în acest an, poate nu în acest ciclu electoral”, a declarat liderul UDMR.
El a precizat că ordonanţele simple ar rămâne în Constituţie.
„Deci dacă va exista o iniţiativă pentru revizuirea Constituţiei şi va fi în sensul de a pune în Constituţie ceea ce s-a votat, noi vom susţine, cu această precizare că la ordonanţele de urgenţă ar trebui şi vom susţine eliminarea totală a ordonanţelor de urgenţă. Sigur, ordonanţele simple, pentru perioada vacanţelor parlamentare, pe baza legii de abilitare, rămân în Constituţie, trebuie să fie un instrument la îndemâna Guvernului în perioade când Parlamentul se află în vacanţă, dar ordonanţele de urgenţă ar trebui să dispară de tot”, a explicat Kelemen.
El a spus că s-a discutat şi problema Valea Uzului, reprezentanţii UDMR spunând că ar trebui scos din acel cimitir ce s-a construit ilegal, în timp ce extinderea cimitirului cu o nouă parcelă este „o soluţie elegantă”.
„Nimeni nu se opune să existe pentru memoria soldaţilor români, undeva în acea zonă, chiar lângă cimitirul actual, o construcţie, dar nici pentru amintirea soldaţilor români nu este benefic, nu este ok, să se ştie că sub aceste cruci există soldaţi dintr-o altă armată, din Armata Austro-Ungară, îngropaţi. Executivul trebuie să găsească o soluţie”, a spus Kelemen, precizând că şeful statului i-a ascultat, dar nu le-a dat un răspuns pe acest subiect.
Întrebat dacă ar fi de acord ca o revizuire mai amplă a Constituţiei să se facă odată cu alegerile prezidenţiale, Kelemen a spus: „O revizuire mai amplă decât ceea ce a fost la refrndum nu cred că se poate, dar dacă există majoritate parlamentară sigur”.
El a spus că nu s-a discutat subiectul moţiunii de cneuzră.
„Sigur din punctul nostru de vedere o moţiune de cenzură este binevenită oricând, în fiecare sesiune parlamentară, nu neg că noi am avut discuţii cu PNL şi cu USR după cum bine ştiţi în aceste zile, în această săptămână. Am făcut matematică cu ei, nu există 233 de voturi nici cu noi. Dar acest lucru nu trebuie să conteze, până la urmă moţiunea de cenzură e un instrument constituţional de a controla guvernul şi de a da jos guvernul. În acest moment, aseară când am stat şi am calculat, majoritate nu există”, a susţinut liderul UDMR.
Totodată, răspunzând ueni întrebări, Kelemen a spus că ordonanţa privind alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal este o „greşeală”, iar UDMR nu o susţine şi când va ajunge în Parlament nu o va vota.
Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai, având discuţii cu reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.
Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.
De la ora 12.30 preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, de la ora 14.00 cu liderii USR, iar de la 15.00 cu reprezentanţii UDMR.
Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.