Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Consultări la Cotroceni cu societatea civilă. Declaratiile participantilor

Consultări la Cotroceni cu societatea civilă. Declaratiile participantilor

scris de B.C.R
281 Afisari

UPDATE – Klaus Iohannis a participat vineri la discuții cu reprezentanții societății civile, în vederea nominalizării unui prim-ministru.

Potrivit a doi participanți la discuții, Sorin Ioniță și Liviu Mihaiu, președintele a anunțat că va ieși în stradă pentru a sta față în față cu protestatarii, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru. 

Înainte de întâlnire, șeful statului a precizat că „este foarte bine să avem această întâlnire. Îmi transmiteți solicitări, aprobări și eu voi duce aceste mesaje spre politicieni. E o modalitate potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”.

Consider că reprezint breasla sistemului medical. Am fost punctual, am precizat că poporul are nevoie de trei lucruri: adevăr, demnitate și conștiință. Principala problemă care a stârnit mișcarea e corupția financiară, dar mai ales cea morală. Avem o problemă pentru că nu sunt lideri și avem o criză de identitate națională. Am discutat despre elaborarea unei legi prin care să existe răspundere personală în toate domeniile. Am semnalat probleme în gestionarea tragediei și faptul că nu răspunde nimeni pentru greșeli și bâlbe și în continuare acele persoane ne dau indicații. Am oferit soluții pentru resetarea sistemului medical și alegerea oamenilor pe competență”, a susținut Dragoș Slăvescu, chirurg.

Am reprezentat cinci organizații. Revendicările le știți. Credem că unele sunt puncte fezabile de aplicat până în Crăciun și care ar demonstra voință. Se pot trece într-o săptămână, nu costă bani. Credem ca președintele trebuie să numească un premier mai puțin consensual pentru partide chiar cu riscul anticipatelor.Președintele va avea agenda lui. Mulți au spus că ar fi bine să vină în Piață. A spus că vine. Când, nu știm. I-am propus ca dacă va fi un dialog, să fie un mecanism transparent de alegere a reprezentanților societății civile. Acum am fost aleși de aparatul prezidențial. Să organizeze un vot online prin care oamenii să-și aleagă reptezentanții. Președintele a spus <<da!>>”, a spus Sorin Ioniță.

Prima știre: președintele va veni în Piață. Nu se știe când, unde și cum din motive lesne de înțeles. S-au discutat multe lucruri. Am cerut ce am cerut și în 1990 și în 2000 și în 2012, la orice criză sau revoltă a corpului social: depolitizarea și demilitarizarea statului, reforma radicală și imediată a statului. Președintele ar trebui să conducă un corp de gânditori care să aibă timp să regândească un nou stat care să fie mult mai eficient decât organigrama rezidual comunistă de acum.

S-a abordat cazul Avocatului Poporului. Se vede clar că el nu e avocatul poporului. Să fie totalmente depolitizat. Eu l-am rugat pe președinte ca societatea civilă să fie un partener oficial și nu de catastrofă, cu șase luni înainte sau după alegeri, când e bine să dai în poză cu el. S-a discutat și despre dezastrul accesării fondurilor europene”, a susținut, la rândul său Liviu Mihaiu.

O delegație formată din 20 de persoane a participat vineri la consultările cu președintele Iohannis de la Palatul Cotroceni, conform informațiilor furnizate de Administrația Prezidențială.

consultari cotroceni societatea civilaIohannis la întrevederea cu reprezentanți ai societății civile: E o întâlnire atipică; vremuri deosebite produc rezultate deosebite

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile.

Iohannis a adăugat că vede întâlnirea ca pe una în care el primește idei, pe care el le poate transmite mai departe partidelor politice.

„Cred că este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis a avut deja, vineri, consultări cu reprezentanții UNPR și ALDE.

Joi, președintele s-a întâlnit cu reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai grupului minorităților naționale.

Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia. De asemenea, Iohannis l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.

Din partea societății civile la întâlnire participă:

Sorin Ioniță — Expert Forum
Elena Calistru — Funky Citizens
Nicușor Dan — Asociația Salvați Bucureștiul
Mihai Dragoș — Consiliul Tineretului din România
Ionuț Sibian — Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Cristina Guseth — Freedom House
Liviu Mihaiu — Salvați Dunărea și Delta
Ema Stoica — studentă
Adrian Despot — cântăreț
Tudor Benga — OKIAN
Alexandru Bindar — Uniunea Studenților din România
Cătălin Drulă — Asociația Pro Infrastructura
Edmond Niculușcă — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate
Horia Oniță — Consiliul Național al Elevilor
Claudia Postelnicescu — Inițiativa România
Ștefan Dărăbuș — HHC România
Andrei Cornea — GDS
Clara Matei — Asociația Medicilor Rezidenți
Dragoș Slăvescu — medic
Octavian Berceanu — unițisalvăm

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS