Purtătorul de cuvânt al PNL a catalogat răspunsul șefului PSD, Marcel Ciolacu, drept unul superficial, după ce liderul de partid a susținut recent la Antena 3 că nu susține comasarea alegerilor, precizând că ar fi neconstituțională.
„Mie mi se pare un răspuns puțin superficial. Hai să vedem această analiză serioasă pe care o s-o prezentăm, hai să vedem o analiză a impactului, a oportunității, a modului cum va reacționa societatea. Noi credem că opinia generală este în favoarea acestui subiect și în condițiile în care nu se va putea, cu toate că noi sperăm că maturitatea și gradul de înțelegere al tuturor celor din politică, nu numai al PSD-ului, va valida această propunere a noastră, dacă nu se va putea, nu e absolut nici un fel de problemă, până la urmă, e o propunere, dezbaterea publică și politică trebuie să decidă într-un sens sau în celălalt”, a afirmat Ionuț Stroe la RFI cu privire la discuțiile despre comsarea alegerilor din 2024.
Totodată, reprezentantul PNL a punctat că liberalii au în vedere opțiuni constituționale pentru comsarea alegerilor. „Pentru că sunt purtătorul de cuvânt al PNL, n-aș vrea să avansez public și să exemplific din aceste combinații de alegeri care pot fi făcute (…), dar atenție, optica noastră este una strict constituțională și de legalitate. Soluțiile pe care le avansăm nu încalcă nici recomandările Comisiei de la Veneția, nici deciziile CCR. Și dacă e să privim foarte-foarte-foarte atent, acest scenariu al comasării a fost declarat neconstituțional data trecută, pentru că, atenție, doar alegerile parlamentare au, conform Constituției, un termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare care pot fi modificate, apropo de această fereastră de oportunitate pe care o avem în această lună”, a mai spus Ionuț Stroe.
Ciolacu: Nu susțin comasarea alegerilor
„Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a declarat Marcel Ciolacu într-o emisiune la Antena3.
Președintele Camerei Deputaților a adăugat că nu este adeptul comasării alegerilor și că n-ar susține varianta comasării nici în cazul ăn care ar fi constituțional. „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a mai spus șeful PSD, după ce șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a prezentat anterior mai multe argumente pentru a susține demersul.
Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat împotriva comasării alegerilor, susținând că demersul este posibil doar dacă avem stare de alertă sau stare de urgenţă. „În 2020 noi am prelungit mandatul aleşilor locali de câteva ori, dar am avut stare de alertă, eram în pandemie. Acum nu putem inventa o stare de alertă doar ca să amânăm mandatul aleşilor locali. Dar se poate analiza. Eu cred că e foarte greu să mergi pe o astfel de variantă fără să ai într-adevăr contextul stării de alertă sau stării de urgenţă că după aceea, dacă cineva atacă hotărârea sau legea, în funcţie ce cale alegi, la Curtea Constituţională, sau contenciosul administrativ, sigur nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor.