Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Corlățean: Aderarea la Schengen, obiectivul numărul unu în 2014

Corlățean: Aderarea la Schengen, obiectivul numărul unu în 2014

scris de C.S.
7 afisari

Titus Corlățean, ministrul de Externe, susține accelerarea procesului de aderare la Spațiul Schengen, în condițiile în care România a îndeplinit încă de anul trecut criteriile obiective ce țin de acquis-ul comunitar.

Ministrul de Externe a reiterat importanța aderării României la Spațiul Schengen.

Corlăţean a reiterat poziţia Guvernului României exprimată de premier, şi anume că „atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens”, Bucureştiul se aşteaptă ca aderarea „să fie pe ordinea de zi a Consiliului pentru luarea unei decizii corecte, legitime faţă de România şi Bulgaria”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „a subliniat în 2013 faptul că nu există o legătură între criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, criteriile clare din acquis, şi alte considerente de natură politică, unele ţinând de climatul european, complicat de criza economică sau de condiţii specifice şi de natură politică dintr-o serie de state membre”, explică șeful diplomației române.

România nu va sta cu mâinle încrucişate pentru a se reuni aceste condiţii. Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii UE”, a subliniat Corlăţean.

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen, atunci când vor exista condiţii favorabile, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult