Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Corlăţean: Companiei Vinci i s-a cerut şpagă inacceptabilă nici în Africa. D-aia nu ne vrea Franţa în Schengen. Băsescu: Declaraţii iresponsabile!

Corlăţean: Companiei Vinci i s-a cerut şpagă inacceptabilă nici în Africa. D-aia nu ne vrea Franţa în Schengen. Băsescu: Declaraţii iresponsabile!

scris de P.C.R.
1 afisari

UPDATE. Joi ora 09.05. Preşedintele României atrage atenţia că acţiuni desfăşurate în Parlamentul României sau declaraţii, precum cea a preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, sunt folosite în argumentaţia pentru amânarea momentului aderării României la spaţiul Schengen, anunţă Palatul Cotroceni.

„Şeful statului îşi exprimă surprinderea că astfel de declaraţii neargumentate, iresponsabile şi contrare interesului naţional vin tocmai din partea unor membri ai Parlamentului României.

Preşedintele României, Traian Băsescu, adresează partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare un apel public la responsabilitate, având în vedere că o serie de declaraţii făcute de reprezentanţi ai acestora îngreunează suplimentar acţiunea diplomatică derulată de instituţiile statului român în sprijinul aderării la spaţiul Schengen în martie 2011″, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

„Desigur că, în democraţie, responsabilitatea politică se împarte diferit între putere şi opoziţie.

Cu toate acestea însă, aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv naţional iar obligaţia la responsabilitate este a tuturor puterilor statului, a tuturor instituţiilor şi a tuturor formaţiunilor politice, fie că se află la putere sau în opoziţie”, se mai spune în comunicat.

––––––––––––––-

Senatorul PSD Titus Corlăţean susţine că decizia Franţei de a cere amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen ar avea legătură cu motivele refuzului companiei franceze Vinci de a mai construi autostrada Comarnic-Braşov.

„Atunci când noi aflăm din medii franceze de înalt nivel faptul că acestei companii i s-a cerut şpagă inacceptabilă nici măcar la nivel african, iar compania e scoasa de pe piaţă de un guvern care e pus pe şpagă, acest lucru se răsfrânge politic împotriva României”, a declarat Corlăţean, la Realitatea TV, care a ţinut să amintească de faptul că pe segmentul de autostradă Comarnic-Braşov preţul a crescut brusc, în opinia sa, pentru a acoperi această şpagă.

În luna aprilie, compania Vinci – Aktor a anunţat că nu a reuşit să obţină finanţare din partea băncilor pentru demararea construcţiilor la tronsonul de 58 de kilometri din Autostrada Comarnic Braşov. Valoarea totală a contractului care se întindea pe 30 de ani era de 4,8 miliarde de euro, scrie Money.ro.

Ellaktor, compania mamă a constructorului Vinci-Aktor, a precizat ulterior că a decis să renunţe unilateral la proiectul de autostradă Comarnic-Braşov din cauza faptului că statul român nu a acceptat anumite clauze contractuale, comune în asemenea tipuri de contracte în Europa. Compania elenă nu precizează însă, care sunt acele clauze.

Oficialii Vinci l-au contrazis astfel pe ministrul român al Transporturilor, Radu Berceanu, care a spus că pretenţiile firmei franceze nu sunt conforme cu legea.

„N-au insistat să prelungească termene, au venit şi au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au de unde să facă rost de bani. Eu le-am spus: dom`ne, ce vreţi voi nu-i posibil, că vine DNA şi facem puşcărie. I-am spus unuia de acolo în franceză celebra expresie «PMP», adică Police – Menottes – Prison (poliţie – cătuşe – puşcărie – n. red.)”, a declarat ministrul Radu Berceanu, pentru cotidianul “Gândul”.

Consorţiul franco-elen Vinci – Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia în regim de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov, în lungime de 55 km, trebuia să atragă de pe pieţele financiare 1,5 miliarde de euro, dar au anunţat statul român că renunţă la acest contract. Autostrada, care ar fi urmat să fie gata în 4 ani, are costuri totale cu finanţarea, construcţia şi întreţinerea fiind de 4,6 miliarde de euro, timp de 30 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult